sâmbătă, 18 februarie 2012

“O lume întoarsă”: Badante italiancă, la muncă în Bucureşti

“O lume întoarsă”: Badante italiancă, la muncă în Bucureşti:

Deocamdată este doar titlul unei cărţi, dar în viitor poate deveni realitate. "La badante di Bucarest" se intitulează romanul de debut al unui procuror italian din Sardegna, Gianni Caria, prezentat pe 10 februarie la Sassari.


După titlul cărţii, "La badante di Bucarest" (publicată la editura Robin), oricine s-ar gândi la o româncă de vârstă mijlocie venită în Italia pentru a îngriji un bărbat sau o femeie, bătrâni sau bolnavi, dar nu e aşa.


Lucrurile stau cu totul altfel: îngrijitoarea este italianca Maria, odată profesoară şi acum şomeră, după o concediere pe motiv de personal excedentar, care lasă la Roma doi copii şi un soţ, şi acesta fără loc de muncă, pentru un oraş îndepărtat şi necunoscut, în care există cineva dintre noii bogaţi din fostul bloc sovietic care îi poate garanta un salariu care nu este decent, dar cel puţin e fix.


În ciuda anilor de studiu, a formării sale şi a profesiei sale, acum pentru a supravieţui este constrânsă să vegheze, să hrănească şi să cureţe de excremente un bătrân a cărui limbă şi poveste nu o cunoaşte.


Niciunul dintre membrii familiei care a "primit-o", familia Radu, nu pare interesat de povestea ei.

Citeşte mai mult...