Temele Comisiei Europene pentru 2012
În vara lui 2011, Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări României, în Raportul pe Justiţie, cu nota că, dacă vor fi realizate suficiente progrese, Executivul UE va evalua, în 2012, dacă mai menţine această monitorizare sau nu.
1 Implementarea completă a Codului civil şi adoptarea unui plan de implementare a celorlalte trei noi coduri. Bani suficienţi pentru instruirea personalului şi reorganizarea instanţelor şi parchetelor, mărirea capacităţii Institutului Naţional al Magistraturii şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi de recrutare a angajaţilor.
2 Analizarea volumului de muncă din sistemul judiciar momentan disproporţionat, unii judecători având un număr mai mare de dosare decât alţii.
3 Analizarea felului în care sistemul judiciar funcţionează momentan. Ar trebui creat un sistem de monitorizare a reformei Justiţiei, în care să fie implicate părţile interesate din sistem.
4 Publicarea electronică a jurisprudenţei şi monitorizarea deciziilor curţilor, care trebuie să fie luate în concordanţă cu legea şi „în timp util".
5 Unificarea practicii judiciare şi îmbunătăţirea managementului de caz şi trebuie accelerate procedurile în cazuri de corupţie la nivel înalt, pentru a evita prescrierea faptelor.
6 Reformarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-i consolida rolul de instanţă de „casaţie" şi pentru a-i creşte capacitatea de a gestiona cazuri de corupţie la nivel înalt.
"De ce nu am avansat pe confiscarea averilor dobândite ilegal? Pentru că Guvernul şi Parlamentul au tras de timp."
"Promovarea judecătorilor la Curtea Supremă este o nerealizare majoră a Ministerului Justiţiei, CSM şi ÎCCJ."
"Magistraţii vizaţi de cazuri de corupţie pun sub semnul întrebării funcţionarea întregului sistem judiciar, ar trebui să aibă decenţa să se autosuspende."
"Avem de-a face cu un scandal imens al acuzaţiilor de corupţie la Înalta Curte cu consecinţe negative pentru credibilitatea României, în special în cazul MCV."