Exact acum douăzeci de ani, în Italia, a fost declanşată una din cele mai vaste operaţiuni anticorupţie din Europa Occidentală postbelică. Un grup de 5 procurori de la Milano a deschis o anchetă care urma să dezvèluie lumea afacerilor necurate din spatele sistemului politic italian. Un sistem fondat pe favoruri şi contracte publice ilegale, acordate în schimbul unor adevărate „taxe”, o construcţie monstruoasă bazată pe luarea de mită, sistem care va lua numele, ulterior, de „Tangentopoli”- sau „Oraşul Şpăgii”. 20 de ani după declanşarea anchetei „Mani Pulite” (Mâini curate), bilanţul, făcut chiar de procurorul care a coordonat cercetările, este unul trist: deşi clasa politică s-a schimbat, corupţia a rămas. Dacă acum 20 de ani se putea vorbi de cancer, acum s-a ajuns la „metastază”, spune procurorul.
17 februarie 1992 este ziua care a schimbat cursul istoriei contemporane a Italiei, ziua în care a fost declanşat cutremurul teribil care va decapita, în doi ani de zile, clasa politică din Peninsulă.
Arestarea lui Mario Chiesa
Cea mai vastă operaţiune anticorupţie din Europa ultimilor 20 de ani a început în biroul unui politician aproape necunoscut de opinia publică, la sediul unui sanatoriu pentru bătrâni din Milano. Inginerul Mario Chiesa era directorul sanatoriului