Nu, nu este deţinută la celebra închisoare romană Rebibbia. Natalia Moraru e mediator cultural. Şi lucrează la Rebibbia şi Regina Coeli din anul 2006, fiind angajată aici după absolvirea masteratului la Universitatea Roma 3.
A venit în Italia în 2000, alungată de situaţia disperată din Republica Moldova, unde diploma ei de licenţă în pedagogie şi psihologie la Universitatea din Tiraspol nu-i permitea să supravieţuiască. A avut la început joburi de ocazie, iar mai apoi a hotărât, îndemnată de tinereţea ei, să investească în studii. A reuşit.
Profesia de mediator cultural o încântă şi Natalia o laudă cu multă convingere. "În penitenciar spune ea mediatorul e foarte important. Creează un raport de încredere şi înţelegere între deţinuţii care provin din diferite ţări străine şi operatorii penitenciarului. Eu, de exemplu, mediez între poliţie, educatori, medici, psihologi, director, pe de o parte, şi deţinuţii străini care provin din Estul Europei (România, Republica Moldova, Georgia, Ucraina ş.a.), pe de altă parte.
Împreună cu operatorii penitenciari, medicul şi psihologul în primul rând, efectuez colocvii la prima intrare a deţinuţilor în penitenciar. Ascultăm doleanţele interlocutorilor noştri şi le dăm sfaturi pentru o integrare corectă pe perioada detenţiei.
Le explicăm drepturile şi activităţile de