Curtea de Casaţie a dat dreptate unei românce de 30 de ani, a cărei fotografie a apărut într-un ziar din Trento, cu o explicaţie defăimătoare. Sentinţa în cazul C. Ciurar va constitui un precedent în jurisprudenţa italiană: ziariştii nu pot publica fotografii ale persoanelor care cerşesc, decât dacă feţele protagoniştilor sunt blurate. “În conştiinţa colectivă, cei care sunt constrânşi să cerşească sunt plasaţi pe ultima treaptă a scării sociale"- se arată în sentinţa Curţii.
Cazul Ciurar/ Românca, într-un ziar din Trento: “Cerşetoarea în acţiune”
Decizia a sosit după ce Curtea Supremă a analizat cazul unei femei românce, Ciurar C., care a depus plângere pentru că a apărut într-o fotografie care însoţea un articol al unui ziar din Trento- nu este publicat numele ziarului- în care erau prezentate reacţiile şi comentariile cetăţenilor, şi aceştia apărând în fotografii, în cadrul unei discuţii pe tema "pachetul siguranţei publice" şi privind înfiinţarea patrulelor.
În completarea articolului, fotografia femeii avea explicaţia "o cerşetoare în acţiune în centrul istoric din Trento".
În primă instanţă: “Articol nedefăimător”
Judecătorul pentru anchete preliminare din Trento, decretase pe 31 ianaurie 2011 neînceperea urmării penale "pentru că fapta nu subzistă" în privinţa directorului şi jurnalistului, considerând articolul nedefăimător