marți, 6 martie 2012

Articol - Gazele naturale de șist: o sursă de energie fără riscuri?

Articol - Gazele naturale de șist: o sursă de energie fără riscuri?: La un an după tragedia nucleară de la Fukushima, dezbaterea privind sursele de energie noi și sigure este încă deschisă. După primele exploatări în Polonia, un nou combustibil fosil provenit din adâncurile pământului ar putea aduce o soluție nevoilor energetice europene: gazele naturale de șist. Care este, însă, impactul acestuia asupra mediului înconjurător și vieții umane?
În timpul fracționării hidraulice în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 și metanul ©BELGA/AFP/J.Skarzynski
Săptămâna aceasta, deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au dezbătut cu experți în domeniu riscurile extracției de gaze naturale de șist. Acesta se găsește la o adâncime de unul până la doi kilometri și se exploatează prin fracționare hidraulică. Raportor pentru evaluarea impactului exploatării acestui combustibil este polonezul Bogusław Sonik de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Riscuri: contaminarea apelor, explozii, cutremure


Experiențe din SUA arată că se pot întâmpla accidente care pun în pericol mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Printre riscuri se numără contaminarea apelor subterane cu metan, explozia clădirilor rezidențiale și salinizarea apei potabile în vecinătatea zonelor de exploatare.


În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, domnul Robert B. Jackson, de la Universitatea Duke, a pus și problema apei folosite în extracție, care are o concentrație mare de sare, dar care conține și substanțe chimice ce pot fi dăunătoare vegetației și mediului înconjurător, în general. Dumnealui propune reutilizarea acestei ape pentru alte foraje.


În timpul fracționării hidraulice, în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 și metanul, a arătat Paulina Jaramillo, profesor la Universitatea Carnagie Mellon. Dumneaei a reluat și ideea refolosirii apelor uzate provenite din exploatarea gazelor naturale de șist.


Didier Bonijoly, de la Geoștiință pentru un Pământ durabil (BRGM), a arătat la Parlamentul European că fracționarea hidraulică are nevoie de multă apă, care conține substanțe chimice și riscă să polueze. În plus, fracționarea hidraulică ar putea cauza cutremure.


Impact asupra mediului


Mark Johnston, de la World Wide Fund for Nature (WWF), a arătat că organizația sa nu sprijină exploatarea gazelor naturale de șist. Dumnealui a spus că lumea este aproape de limitele sigure ale schimbărilor climatice și că trebuie luat în considerare impactul exploatării gazelor naturale de șist asupra mediului.


Vorbind despre exemplul polonez, Tomasz Maj, de la Talisman Energy Polska, a arătat că apele contaminate cu gaz reprezintă o îngrijorare reală. Dumnealui a spus deputaţilor europeni că informațiile despre compoziția apei injectate sunt disponibile pentru public și că în Polonia apele uzate se refolosesc în proporție de 85%.


Conform domnului John Broderick, de la Universitatea din Manchester, este necesară o mai bună monitorizare pentru evitarea contaminării apelor, iar gestiunea riscurilor trebuie abordată cu o metodologie adecvată. Dumnealui a arătat că nivelul ridicat al emisiilor pe termen scurt poate fi echilibrat cu reducerea emisiilor pe termen lung.

REF. : 20120302STO39863

Sursa : © Uniunea Europeană, 2012 - PE