Ajutorul de şomaj în Uniunea Europeană:
Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un sistem propriu de securitate socială, dar există câteva principii comune care se regăsesc în fiecare legislaţie. Iată câteva reguli de bază pe care un cetăţean român care lucrează în străinătate trebuie să le cunoască:
Dacă ne referim la indemnizația de șomaj, principiul liberei circulații a forței de muncă obligă statele membre să asigure lucrătorilor români, care lucrează în alt stat, aceleași beneficii ca și cetățenilor din acea țară.
În cazul în care dumneavoastră lucrați într-un alt stat membru, cel mai important este să se stabilească foarte clar cărui sistem de asigurare socială aparțineți. Se va ține cont de contractul dumneavoastră de muncă, dar și de perioada lucrată. De pildă, puteți fi angajat de către angajatorul străin sau puteți fi angajat de către un angajator român și să lucrați în străinătate prin detașare. În cele două cazuri de mai sus diferă încadrarea la sistemul de asigurări sociale: în primul veți primi prestații de șomaj dacă respectați condițiile prevăzute de legislația statului în care lucrați, iar în al doilea veți primi ajutorul de șomaj potrivit legislației românești. Regula este că nu puteți primi ajutor de șomaj concomitent din 2 sau mai multe sisteme de asigurări
Citeşte mai mult...