Raportul UE din 2013 privind eforturile depuse pentru a încuraja reformele în țările din sudul și din estul Uniunii Europene arată rezultate diferite.
Prin intermediul politicii europene de vecinătate (PEV), UE oferă sprijin financiar țărilor partenere care s-au angajat să întreprindă reforme guvernamentale și economice sau alte inițiative constructive, cum ar fi combaterea corupției.
Politica de vecinătate urmărește să promoveze prosperitatea, stabilitatea și securitatea în regiunea mediteraneană și în Europa de Est.
În ciuda progreselor semnificative înregistrate în implementarea reformelor pe plan politic și economic, în 2013 au izbucnit crize în multe țări, generate de instabilitatea politică și de problemele de securitate la nivel național și regional.
Un an cu provocări
În raportul din 2013 privind PEV, UE salută adoptarea unei noi constituții în Tunisia și reformele întreprinse în Maroc. În același timp, își exprimă îngrijorarea cu privire la polarizarea politică și respectarea libertății de întrunire și a presei în Egipt.
În Libia, problemele legate de securitate s-au agravat, ceea ce împiedică reconcilierea națională și obținerea stabilității politice. Libanul și Iordania se confruntă cu impactul războiului civil din Siria asupra sistemelor lor politice, economice și sociale. Israelienii și palestinienii au început din nou negocierile de pace, dar se confruntă în continuare cu obstacole considerabile.
Progrese neuniforme
În țările partenere PEV din estul Uniunii, Ucraina trece prin schimbări majore, provocate de protestele populației care dorește o asociere cu UE. UE și-a manifestat sprijinul față de aceste aspirații aprobând, în această lună, un pachet de asistență financiară în valoare de 11 miliarde de euro în favoarea Ucrainei.
În timp ce în Moldova și în Georgia s-au înregistrat progrese, în Belarus reformele au fost insuficiente, iar în Azerbaidjan trebuie depuse, în continuare, eforturi pentru consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale.
În 2013, asistența financiară acordată țărilor PEV s-a ridicat la 2,65 de miliarde de euro, cel mai mare buget alocat în cursul perioadei de finanțare de 7 ani. În perioada 2014-2020, UE va acorda țărilor din vecinătatea Uniunii fonduri în valoare de 15,4 miliarde de euro. Acestea vor putea fi investite în domenii precum:
- siguranța rutieră
- transportul public
- energiile regenerabile
- infrastructură.
Țările PEV beneficiază de o intensificare a comerțului cu UE, cetățenii acestora pot intra și ieși mai ușor din UE și au posibilități mai mari de a studia și de a participa la schimburi culturale. Procesul este susținut de planuri de acțiune convenite, până în prezent, cu 12 dintre cele 16 țări PEV.