Institutul Limbii Române (ILR), din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, înfiinţat pentru organizarea cursurilor de limbă română în străinătate, cheltuie un milion de euro pe an. Metoda de selectare a celor care ocupă posturile de profesori de română în diasporă însă lasă de dorit, aşa că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are de gând să o schimbe, eventual chemând în ajutor Academia Română. În Italia şi Spania se vor înfiinţa primele licee cu predare în limba română, după modelul liceelor americane, spaniole, franceze, germane. Sunt câteva din declaraţiile Ecaterinei Andronescu, invitată la simpozionul românilor de pretutindeni "Hai Acasă" organizat între 23 şi 25 noiembrie la Bucureşti.
Legat de cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR), pentru care Institutul Limbii Române cheltuie anual circa un milion de euro, Ecaterina Andronescu a afirmat că "merită, categoric, este calea cea mai bună prin care copiii celor plecaţi pot învăţa limba română. Argumentul meu este că atunci când aceşti copii se întorc în România, se integrează fără probleme în clasa corespunzătoare."
Selecţii netransparente
Aşadar, cursurile sunt în primul rând utile pentru copiii care vor să se întoarcă în ţară. Gazeta Românească a întrebat-o pe ministrul Educaţiei cum se face selecţia profesorilorCiteşte mai mult...