Rusia ar trebui să ia în considerare Holodomorul și atrocitățile comise împotriva popoarelor musulmane din Caucaz și Asia Centrală, înainte ca presedintele si parlamentul său să facă afrimaţii cu privire la genocidul armean.
Această declarație a fost publicată de Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, ca răspuns la discursul lui Vladimir Putin de la Erevan, dedicat centenarului „genocidului armenilor” și deportarii armenilor.
„Având în vedere atrocitățile în masă și deportările din Caucaz, Asia Centrală și Europa de Est, comise de Rusia pe parcursul întregului secol, metodele colective de pedeapsă, cum ar fi Holodomorul, precum și metodele inumane, folosite în special împotriva popoarelor turc și a celor musulmane de-a lungul propriei sale istorii, noi credem că Rusia ar trebui sa stie mai bine ce se înțelege prin cuvântul „genocid” și care este dimensiunea sa juridică „, – se arata în declarația diplomatilor turci.
Singura cale de ieșire pentru Rusia în această situație, Turcia o vede în încetarea „încurajării Armeniei” și sprijinul apelului Turciei pentru pace și prietenie.
Amintim, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs la Erevan, la ceremonia de comemorare a celor 1,5 milioane de armeni uciși în Imperiul Otoman la începutul secolului XX, în care a declarat ca „poziția Rusiei a fost și rămâne consecventa: noi am crezut întotdeauna că nu pot exista scuze pentru uciderea în masă a oamenilor”.
Holodomor (1932-33) a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la câteva milioane. Istoricii sunt de acord că foametea a fost cauzată de politica agricolă a regimului lui Stalin şi mai puţin de cauze naturale, iar Holodomorul mai este denumit și „genocidul ucrainean”.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei se declară indignat de decizia autoritatilor poloneze de a interzice intrarea pe teritoriul Poloniei a membrilor clubului de motociclisti „Lupii nopții”, aşa-zişii „bikeri ai lui Putin” și acuză autoritățile poloneze de minciună și politizarea acestui eveniment al motociclistilor rusi, scrie eurointegration.com.
„Sub pretextul fals al prezentarii intarziate si inadecvate a informatiilor solicitate, autoritățile centrare din Polonia au provocat anularea acestui raliu memorial. Este pur si simplu o minciună”, declara Ministerul rus de Externe.
Moscova afirmă că informațiile solicitate au fost suficiente şi furnizate „imediat”.
„Ne exprimăm protestul nostru puternic asupra deciziei autorităților poloneze, deoarece cele mai nobile obiective provoaca o reacție destul de inadecvată”, – se mai arata în declarație.
Anterior s-a anuntat că Polonia a refuzat motomaratonul motociclistilor rusi din clubul „Lupii nopții”. Bikerii intentionau sa organizeze in Cehia, Polonia si Germani un tur motorizat dedicat aniversarii a 70 de ani de la victoria asupra nazismului. Motomaratonul bikerilor lui Putin (presedintele Putin are o relatie de prietenie cu presedintele clubului de biker, zis Chirurgul) a declansat un val de proteste în rândul cetățenilor din Polonia şi Cehia, tarile tranzitate de motociclisti.
Si autoritatile de la Berlin au anuntat ca nu vor permite bikerilor sa defileze in Germania, cu atat mai putin cu steaguri sovietice sau ale Rusiei, asa cum isi propuneai motociclistii rusi. „Evenimentul de la Berlin poate fi acceptat , dar cu titlu de petrecere privata, sub supravegherea politiei germane si fara defilari pe strazile capitalei germane”, a anuntat recent MAE de la Berlin.
YESTERDAY
Liderii europeni, au discutat, în seara de 23 aprilie, două propuneri ale Președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în cadrul reuniunii speciale pe tema crizei refugiaților din Marea Mediterană.
Reuniți la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au anunțat o serie de măsuri severe pentru prevenirea unor noi situații dramatice în tentativele imigranților ilegali care încearcă să traverseze Marea Mediterană spre Europa. UE a decis să tripleze finanțarea operațiunii „Triton” de supraveghere și salvare. Franța va propune o rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate ONU pentru acțiuni de distrugere a navelor traficanților. Potrivit unei declarații a președintelui francez...
EU se pregătește să atace și să distrugă ambarcațiunile traficanților ancorate în porturile libiene.
APR 23
Despre campania de decredibilizare a unor instituții ale statului și ale democrației din România (Ziare.com)
Corespondența zilei de la Washington.
Președintele Franței François Hollande a anunțat ca tara ar putea returna suma primită de la Rusia pentru cele doua nave de război Mistral, daca se va lua decizia ca ele să nu fie livrate Moscovei din cauza sancţiunilor internationale impotriva Rusiei pentru anexarea Crimeii si rolul jucat in criza ucrainiana. Declaratia a fost facuta la Kiev, dupa conviorbirile pe care le-a avut cu presedintele Petro Poroşenko. Chestiunea va fi discutata miine, la intilnirea pe care o va avea...
Uniunea Europeana ține o reuniune de urgență pe tema refugiaților din Africa de Nord care incearcă sa ajunga in Europa traversind Marea Mediterana. Se aşteapta ca liderii Uniunii Europene sa vina cu propuneri ferme pentru a oune capat traficului de persoane din aceasta zona si sa suplimenteze numarul vaselor care patruleaza Marea Mediterana. Intilnierea liderilor europeni are loc dupa ce 800 de migranti s.-au innecat la sfirsitul saptaminii incercind sa ajunga in Europa.
APR 22
Rata șomajului la nivel regional a continuat să varieze amplu în 2014, cu cel mai mic nivel în regiunile Praga (Cehia) și Oberbayern (Germania) - ambele 2,5%. (Eurostat)
APR 21
Trustul rusesc ar putea primi o amendă de până la 6 miliarde de euro.
Marea Britanie a oferit miliardarului rus Mihail Fridman un termen de trei luni ca sa vânda duzina de „active” energetice din Marea Nordului, aparținând fondului său de investiții L1 Energy, în caz contrar Londra îi va retrage licențele de extractie a zacamintelor de petrol și gaze, scrie Financial Times.
Anunţul a fost facut luni de Departamentul Energiei și Schimbărilor Climatice al guvernului de la Londra.
Potrivit secretarului de stat britanic pentru Energie Ed Davey, guvernul este gata sa mareasca termenul limită pentru vânzarea activelor până la șase luni și în prezent așteapta un răspuns la această ofertă, se spune în articolul Financial Times.
Potrivit secretarului de stat britanic pentru Energie Ed Davey, guvernul este gata sa mareasca termenul limită pentru vânzarea activelor până la șase luni și în prezent așteapta un răspuns la această ofertă, se spune în articolul Financial Times.
Dupa cum se stie, fondul de investitii controlat de Friedman a preluat activele de petrol și gaze de la compania germană RWE. Dar guvernul britanic s-a opus acestei afaceri, temându-se că noile sancțiuni împotriva Rusiei ar putea pune în pericol extracția de hidrocarburi în Marea Nordului.
„Această decizie a fost luată după o examinare atentă a tuturor informațiilor care au legatura cu subiectul in cauza, precum și după consulatari la nivel interguvernamental,” – se spune într-o declarație a Departamentului de Energie și Schimbări Climatice.
Acest caz demonstrează riscurilor al care se supun oamenii de afaceri ruși din cauza sancțiunilor internaționale impuse împotriva Rusiei, subliniază publicația. Marea Britanie a devenit primul stat care a intervenit într-o tranzacție corporatista din cauza riscului de noi măsuri punitive împotriva Moscovei.
Două grupuri, unul de daci și unul de nimfe, au venit din România pentru a participa la festivitățile organizate pentru a aniversa fondarea Romei, informează Ambasada României la Roma.
Cele două grupuri au fost întâmpinate călduros de românii din Roma. După parada desfășurată în centrul Romei, a urmat recrearea luptelor istorice la arenaCirco Massimo.
Cele două grupuri au fost întâmpinate călduros de românii din Roma. După parada desfășurată în centrul Romei, a urmat recrearea luptelor istorice la arenaCirco Massimo.
APR 20
Pe 23 aprilie, Biserica Apostolică Armeană va canoniza toate victimele genocidului armean, scrie Interfax-Religia.
„Principalul eveniment este programat pe 23 aprilie – canonizarea de către Biserica Armeana a victimelor genocidului: mai mult de 1,5 milioane de oameni vor fi nominalizati ca martiri pentru credință și patrie”, – a declarat șeful Eparhiei ruse si Novo-Nahicevan a Bisericii Apostolice Armene, Arhiepiscopul Ezras (Nersisian).
În zilele următoare, în diverse ţări din întreaga lume vor avea loc evenimente memorabile dedicate centenarului genocidului armenilor din Imperiul Otoman. În biserici se vor oficia servicii divine, toate comunitatile armene vor organiza concerte, inaugurari de monumente, expoziții de materiale de arhivă.
În plus, în bisericile creștine din lume clopotele vor bate de 100 de ori.
Comemorarea genocidul armenilor din Imperiul Otoman va avea loc în toata lumea pe 24 aprilie.
Șefa politii externe și de securitate europene Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană are datoria morală să rezolve criza imigranților din Marea Mediterană și că poate fi convocat un summit de urgență săptămâna aceasta. Mogherini a făcut declarația înainte de reuniunea de astăzi a miniștrilor europeni de externe la Luxembourg, la o zi de la naufragierea unei ambarcațiuni cu imigranți în apropierea Libiei, soldată cu aproximativ 700 de morți. Țările sudice ale...
Serviciul Federal de Monitorizare Financiară (Rosfinmonitoring) din Rusia, un organism guvernamental care monitorizeaza disciplina financiară, a impus sancțiuni asupra băncilor din 41 de țări, scrie astazi ziarul Izvestia, care citeaza o scrisoare adresata de catre Rosfinmonitoring bancilor din Rusia.
Institutiile de creditare bancara din Rusia sunt obligate să raporteze prompt agentiei Rosfinmonitoring toate tranzacțiile clienților (atât cetățeni, cât și societăți) rezidenți ai celor 41 de tari aflate pe lista. Este vorba despre SUA, Canada, Uniunea Europeană (include 28 de state), Australia, Norvegia, Iran, Siria, Sudan, Noua Zeelandă, Argentina, Mexic Elveția, Coreea de Nord și Zimbabwe.
„Tranzacțiile clientilor din „lista neagră” sunt declarate suspecte, iar bancilor li se recomanda sa le refuze spre aprobare”- se mai arata în scrisoare.
„În cazul în care banca va ignora această obligatie, acțiunile sale vor fi calificate drept încălcare a legii privind „spălarea banilor” si poate duce la retragerea licentei de functionare a bancii.
În cea mai mare parte, lista este alcatuita din țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, pe lista apar si state prietene, precum Iran, Siria și Coreea de Nord, care au fost trecute pentru ca ar „incalca regulile FATF”.
Includerea Noii Zeelande este explicata de Rosfinmonitoring prin faptul ca aceasta tara „neglijeaza lupta împotriva corupției”, insa motivul real este sprijinul acordat de Noua Zeelanda sancțiunilor împotriva Rusiei. Probabil ca din același motiv pe lista a fost trecuta şi Elveția.
State precum Jamaica, Mexic, Argentina sunt pe lista pentru că nu „sunt suficient de active în lupta împotriva traficului de droguri”, potrivit Rosfinmonitoring.
În Estonia, luni, au început exerciții militare Tornado, la care împreuna cu soldații estonieni participa şi parașutiștii Brigazii 173 Aeropurtata din cadrul Armatei SUA, anunta Statul Major al Armatei Estoniene.
„Luni, aproape 2.000 de soldați estonieni precum și unitati ale parașutiștilor americani vor începe un exercițiu de cinci zile denumit Tornado, în cursul caruia va fi determinat nivelul de pregatire al trupelor estoniene pentru participarea la manevre mai mari Siil” – potrivit RIA „Novosti”.
În timpul exercițiului vor fi folosite sisteme MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System), concepute pentru a simula condiții de luptă reale în formarea tactică a soldaților și care permite simularea confruntarilor directe a unitatilor armate.
Sistemul reprezinta un set de emițători cu laser și receptoare care urmează să fie instalate pe uniforma soldaților, precum și pe echipamentul militar utilizat.
În prezent, la baza militară din orașul estonian Tapa se afla, potrivit graficului de rotație, un pluton de tancuri din al 7-lea Regiment al Diviziei 3 a infanteriei armatei americane, format din patru tancuri M1A2 Abrams, împreună cu echipaje și două plutoane de parașutiști americani din Brigada 173 Aeropuratate.
Exercițiu internațional pe scară largă Siil va avea loc în Estonia intre 4-15 mai. La acesta vor participa 13.000 de soldați.
Franţa şi Rusia caută împreună „o soluţie de ieşire din criza” cu privire la vânzarea celor două portelicoptere de tip Mistral către Moscova, a declarat François Hollande duminică într-un interviu pentru Canal+, relatează Le Figaro.
Preşedintele francez urmează să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin vineri, la Erevan, în cadrul ceremoniilor de comemorare a genocidului armean.
Subiectul „face în continuare obiectul discuţiilor”, a precizat preşedintele francez, potrivit Mediafax.
„Purtăm negocieri. Este necesar să găsim o soluţie de ieşire din criză”, a subliniat el.
Franţa a suspendat anul trecut, pe o perioadă nedeterminată, livrarea primului dintre cele două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral comandate de Moscova în 2011, printr-un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro, din cauza rolului Rusiei în războiul din Ucraina.
Refuzul Franţei de a onora contractul de livrare a navelor Mistral nu are niciun efect asupra capacităţilor ruse de apărare, a dat asigurări Putin joi, în sesiunea anuală de comunicare cu publicul. El s-a declarat încrezător că Franţa va returna fondurile virate în cadrul contractului eşuat Mistral, dând asigurări că Moscova nu va insista să primească penalităţi sau amenzi
APR 19
O ambarcațiune cu migranti ilegali din Africa s-a scufundat in noaptea de sambata spre duminica in largul coastei Libiei. Deocamdata nu au fost recuperate cadavrele victimelor, insa se crede ca pana la 700 de persoane si-au pierdut viata in naufragiu, informeaza agentiile internaţionale de presa, care scriu si ca 28 de persoane au fost salvate. Naufragiul s-a produs intr-o zona din largul Libiei, la circa 200 km sud de insula italiana Lampedusa. Saptamina trecuta numarul celor care au fost...
APR 18
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa menţina sancţiunile impotriva Rusiei pina cind Moscova va pune in practica toate prevederile acordului de încetare a focului de la Minsk, din luna februarie. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de la Washington de ieri. Presedintele american a spus si ca ambele părţi, si Rusia si Ucraina, trebuie sa respecte înţelegerile convenite la Minsk, dar că sprijinul internațional...
Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat vineri, în timpul forumului economic din Stralsund, nordul Germaniei, că nu exclude posibilitatea creării, în perspectivă, a unei ample zone de liber schimb care să includă și Rusia, informează sâmbătă Deutsche Welle.
„În perspectivă, vedem posibilă înființarea unei ample zone de liber schimb, inclusiv cu Rusia”, a declarat cancelarul federal al Germaniei. „Pas cu pas încercăm să ne apropiem de spațiul economic comun — după cum a spus odată Vladimir Putin — care să se întindă de la Vladivostok la Lisabona”, a adăugat Angela Merkel.
Potrivit Merkel, la ora actuală între Germania și Rusia există probleme de ordin politic, care trebuie soluționate însă prin intermediul discuțiilor politice.AGERPRES
APR 17
Împreună cu finanțele, sectorul de petrol și gaze s-a dovedit a fi principala țintă a sanctiunilor împotriva Rusiei, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de RIA „Novosti”.
El a menționat că problemele cu furnizarea de echipamente pentru sectorul petrol a devenit un alt instrument de presiune asupra Rusiei.
„În plus, ca urmare a declinului prețurilor mondiale la petrol și devalorizarea rublei, companiile au fost nevoite să revizuiască politica de investitii si achizitii”, – a declarat Medvedev.
Acesta a facut apel la companiile petroliere din Rusia sa cumpere echipamente produse pe piata interna, sau sa utilizeze soluții non-standard in explorarea si exploatarea zacamintelor.
„Mulți experți spun că epoca extractiei ușoare a trecut. Producția din zăcămintele existente este în scădere treptata, iar pentru a menține nivelul actual, avem nevoie de noi soluții creative” – a declarat premierul.
12 avioane de luptă americane A-10 Thunderbolt II au ajuns în România, unde vor lua parte timp de cîteva luni la manevrele militare comunce cu forțele aeriene române. 350 de militari americani și 300 români vor participa la exercițiul militar Atlantic Resolve care se termină în luna iulie. Vorbind la aerodromul din Câmpia Turzii, generalul american Darryl Robertson a declarat Agenției France Press că exercițiul e menit să îndepărteze temerile...
Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este proiectat și nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar legile fizicii și amplasarea geografică nu permit NATO sa doboare rachete intercontinentale rusești de la bazele din România și Polonia, se arata in ultima declarație postata pe site-ul NATO, ca răspuns la declarațiile oficialilor ruși despre sistemul de apărare antirachetă care ar fi amenințat Rusia.
„Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este dezvoltat și nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nu este o amenințare la adresa strategiei ruse de descurajare. Geografia și fizica nu permit sistemelor NATO sa doboare rachetele intercontinentale rusești de pe bazele NATO din România și Polonia. Capabilitățile lor sunt prea limitate, cantitatea planificata – prea mica, iar bazele se află prea mult spre sud sau prea aproape de Rusia”, – se spune în declarație.
NATO a menționat că scopul apărării anti-rachetă este protecția aliaților europeni împotriva amenințărilor tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Acordul-cadru cu Iranul nu va schimba acest fapt.
„Rusia susține, de asemenea, că NATO crește tensiunea, prin efectuarea unor exercitii nucleare in Europa de Est. Acest lucru nu este adevărat. În plus, doctrina nucleară a NATO este în deplină concordanță cu Tratatul de Neproliferare Nucleară. Rusia este cea care a început să folosească armele nucleare ca instrument în strategia sa de intimidare „- noteza Alianța.
NATO a amintit că Rusia a crescut retorica nucleară și şi-a activizat fortele nucleare. Bombardierele rusești cu focoase nucleare zboara aproape de granițele Alianței.
In afara de asta, Rusia a amenințat ca va desfășura rachete capabile să transporte focoase nucleare în regiunea Kaliningrad și în Crimeea.
„Aceste activități și aceasta retorica nu promoveaza transparența și previzibilitatea în contextul schimbării rapide a mediului de securitate ca urmare a acțiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina. NATO este o alianță de apărare, astfel ca a răspuns la acțiunile Rusiei şi şi-a crescut prezența militară în partea de est a Alianței. Această prezență se face prin rotaţie, este defensiva, proporționala și în conformitate cu obligațiile internaționale. NATO îi va proteja pe toți membrii alianței împotriva oricărei amenințări „, – se mai spune in declaratia NATO.
În „războaiele culturale” care în ultima vreme au revenit în Rusia, a cazut victima o alta productie americana cinematografica – thrillerul hollywoodian „Child 44″. Filmul a fost eliminat din cinematografe cu doar o zi înainte de premiera sa.
Decizia a fost luată de Ministerul rus al Culturii, care a decis că „rularea acestui tip de film în ajunul aniversarii a 70 de ani de la victorie este inacceptabila”.
Filmul este bazat pe romanul scriitorului britanic Tom Rob Smith şi spune povestea desfășurata în epoca stalinista despre vânătoarea unui criminal în serie, ucigas de copii, scrie The Washington Post. În rolurile principale sunt actorii britanici Gary Oldman și Tom Hardy.
Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski a salutat decizia comisiei ministerului sau, declarand ca rușii ar trebui să „pună în cele din urmă capăt seriei nesfârșite de reflecții schizofrenice despre ei înșiși”. Potrivit lui Medinski, realizatorii filmului nu au portretizat imaginea reală a realităților sovietice, ci un „fel de Mordor, locuit de o specie subumana din punct de vedere fizic și psihic, o mizerie sângeroasa cu un cadru despre niste orci și goblini”.
Scoaterea din cinematografe a filmului „Child 44″ (Nomer 44 in Rusia) este doar parte din eforturile continue in Rusia ultimilor ani, în cadrul campaniei de denaturare a „istoriei sangeroase a țării”, deosebit de intensa mai ales dupa anexarea peninsulei Crimeea.
„O atenție deosebită este acordata restabiliri imaginii lui Stalin, care este portretizat nu ca o persoană care a inițiat distrugerea a milioane de conaționali ai săi, ci ca fondator și lider al statului rus care a infrant Germania nazista”, scrie publicatia americana.
Amintim, în primăvara acestui an, autoritățile ruse au „confiscat” singurul muzeu din Rusia dedicat coloniilor cu detinuti politici din Siberi – GULAG, situat în unul din fostele lagăre staliniste.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA – Marie Harf a declarat că reprezentantul Statelor Unite la parada militară din capitala Rusiei de pe 9 mai va fi ambasadorul de la Moscova, John F. Tefft.
„Atunci cand am discutat nivelul de reprezentare acolo (la parada – n.r.), am luat în considerare încălcarea continuă a suveranității Ucrainei. Aceeași decizie a fost luata în mod independent şi de către aliații noștri europeni. Și sperăm că și alte state vor lua în considerare acest punct”- a spus Harf.
La o altă întrebare, privind clarificarea participarii președintelui ceh la festivitățile de la Moscova, despre care ambasadorul american la Praga a spus ca este o eroare, Marie Harf a precizat că „acum nu este momentul pentru relații normale cu Rusia, și că încălcarea suveranității ucrainene de catre Moscova ar trebui luată în considerare”.
„Vom onora cu siguranță memoria celor uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv a rusilor…Dar, în ceea ce priveste concret aceasta parada, am luat în considerarea ceea ce se întâmplă în Ucraina”, – a declarat reprezentantul Departamentului de Stat.
Totodata, Marie Harf a pus la îndoiala declaratiile de ieri ale presedintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat din nou ca in Ucraina nu exista trupe ruse. „Din câte ştiu, la începutul lunii aprilie armata rusă era prezenta în partea de est a Ucrainei, iar separatiștii pro-rusi mentineau armele grele in zona liniei de confruntare”, – a mai spus ea.
Amintim, Rusia pregateste manifestari grandioase pe 9 mai, cand sarbatoreste 70 de ani de la infrangerea Germaniei hitleriste, care vor culmina cu parada militara din Piata Rosie. La aceste manifestatii au fost invitati majoritatea liderilor tarilor importante din lume, in special al tarilor aliate – SUA, Marea Britanie, Franta – insa toti au refuzat invitatiile. Vor participa insa sefii statelor cu regimuri autoritare – Venezuela, Coreea de Nord, China, Vietnam.
APR 16
Chiar și în perioada sovietică nu au existat atat de multe amenintari nucleare, atatea sugestii despre posibilitatea utilizarii de arme nucleare. De aceea, Rusia este astăzi mult mai periculoase decât a fost Uniunea Sovietică, spune fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Newsweek.
„Chiar și în perioada sovietică ei nu îndrăzneau să vorbească despre posibilitatea unui conflict nuclear. Acum vedea ca aceste discutii au loc în mod deschis. În acest sens, Rusia de azi nu este mai sigura decât Uniunea Sovietică. URSS a fost mai previzibila decât actuala conducere a Federației Ruse…”, – a spus Rasmussen.
Rusia a atras deja în „război hibrid” întreaga Europă, încearcând s-o destabilizeze din interior.
„Rusia foloseste o combinație de război convențional, cu campanii de propagandă mai sofisticate si dezinformare, inclusiv utilizarea puterii financiare asupra unor tari NATO” – a spus Rasmussen.
În special, el a observat finantarile de catre Kremlin a miscarilor de extrema dreaptă și a forțelor extreme de stânga din Europa, cele care simpatizeaza cu Putin.
Deși Rasmussen consideră că, în viitorul apropiat, NATO „va continua să fie piatra de temelie a securității europene”, el adaugă că este nevoie de o evoluție. Fostul secretar general sugerează că NATO ar trebui să reconsidere definitia agresiunii armate și să includă în acest concept amenințările „hibride”.
„Evident, Occidentul nu trebuie să fie un naiv. Este necesar ca el să-şi consolideze metodele de luptă împotriva amenințărilor hibride. Trebuie să investim mai mult în securitatea cibernetică, in strangerea de informatii şi o mai bună coordonare între aliați”, – a declarat fostul secretar general al NATO.
Anders Fogh Rasmussen a condus NATO între anii 2009-2014.
Autoritățile de la Berlin nu intenționează să permita motomaratonul în cinstea victoriei în al Doilea război mondial, organizat de clubul de bikeri rusi „Lupii nopții”, potrivit ziarului german Die Welt.
Serviciile speciale nu au primit inca de la clubul motocilistilor rusi nicio cerere, obligatorie în aceste cazuri. Si daca cererea va fi receptionata, raspunsul va fi negativ, a declarat publicației o sursa din cadrul autoritatilor statului.
„Aceasta coloana cu siguranta ca nu va trece prin Berlin” – declara sursa ziarului.
Cu toate acestea, membrii clubului pot veni la Berlin în calitate de turisti si pot organiza o „celebrare modesta” la Berlin, pentru care nu este necesară permisiune din partea autorităților.
„Evenimentul lor, în orice caz, va avea loc sub supravegherea poliției”, a declarat reprezentantul autorităților berlineze.
Anterior, Serviciul de Graniceri din Polonia a declarat ca nu va permite coloanei de motociclisiti rusi, care doresc sa sarbatoreasca ziua victoriei pe 9 mai la Berlin, sa traverseze tara.
„Ei vor putea fi refuzati chiar daca au viza de calatorie valabila. Serviciul de graniceri are dreptul sa refuze intrarea in tara daca grupul de calatori prezinta suspiciuni privind siguranta publica”, se arata intr-o declaratie a granicerilor polonezi.
Şedinţe plenare : Armenia și Turcia ar trebui să utilizeze momentul centenarului genocidului armean pentru a-și revizui relațiile diplomatice, a deschide granița și drumul pentru integrarea economică, spune Parlamentul European într-o rezoluție votată miercuri. Deputații subliniază nevoia ca Turcia să recunoască genocidul armean, pentru a deschide drumul către ”o adevărată reconciliere”, amintind și mesajul Papei Francisc.
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Şedinţe plenare : Într-o rezoluție votată miercuri, Parlamentul a cerut mai multe eforturi pentru a pune capăt discriminării, discursurilor instigatoare la ură și infracțiunilor motivate de ură împotriva romilor, precum și pentru a recunoaște ziua de 2 august ca zi de comemorare a holocaustului rom, în amintirea genocidului rom din Al Doilea Război Mondial.
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Rusia a intensificat războiul informaţional contra Occidentului, prin atacuri cibernetice şi acţiuni de propagandă care vizează numeroase ţări, inclusiv România, afirmă fostul director SRI George Maior într-un articol publicat în blogul FT, pledând pentru o nouă strategie de securitate a UE şi NATO, citeaza Mediafax.
APR 15
Jurnaliștii din orașul rusesc Eisk au publicat pe prima pagină a ziarului local imaginea cu un fragment al aeronavei Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airline, doborat in vara anului trecut in Donba, care urmeaza sa apara expusa in cadrul unui muzeu.
Publicatia locala anunta ca fragmentul de avion va fi expus in muzeul local in calitate de „trofeu de razboi” incepand cu 9 mai (ziua victoriei).
Articolul mai spune că fragmentul de avion a ajuns în Rusia fiind transmis de sătenii din Rassipnoe, regiunea Donetk (Ucraina), drept cadou pentru ajutorul umanitar trimis de locuitorii orasului Eisk.
Pe fotografia aparuta pe prima pagina apare un antreprenor local care ține in brate un fragment cu logoul Malaysia Airlines. În spatele lui se vede o placuta cu inscripția „Frăția Luptatorilor”, organizatie militara care lupta in Donbas impotriva Ucrainei.
Unii bloggeri locali au confimrat că fragmentul de aeronava va fi expus in Muzeul organizației in calitate de „trofeu de război.”
Amintim ca avionul de pasageri Boeing 777 a fost doborat in Donbas pe 17 iulie 2014. La bord se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Toti oamenii din avion au murit in urma lovirii aparatului de o racheta Buk trasa, potrivitrezultatelor preliminare ale anchetei, de militari ai armatei ruse.
Şedinţe plenare : Parlamentul organizează o dezbatere pentru a marca centenarul genocidului armean. Dezbaterea va începe în jurul orei 16.00 și va face referire, probabil, la relațiile UE cu Turcia, precum și la încercările de a reactiva relațiile diplomatice turco-armene.
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 - PE
Știri false. Fotografii trucate. Clipuri TV puse în scenă. Armate de troli plătite. A dezvoltat Rusia lui Putin un nou tip de război informatic, purtat mai degrabă în așa-zisa “psihosferă” decât pe câmpul de luptă? Sau avem de-a face cu o cacealma care atinge proporții gigantice? “The Guardian” a publicat un articol interesant referitor la inițiativa organizației jurnalistice StopFake, care își propune să împiedice diseminarea informațiilor contrafăcute ale așa-numitul război informațional purtat de Moscova în Ucraina. Jurnalista Margo Gontar a considerat că cea mai simplă abordare a războiului din Ucraina sunt imaginile cu copiii care și-au pierdut viața în conflict. Se regăseau peste tot, pe site-urile de știri și mass-media, lânga titlurile care îi învinovățeau de moartea acestora pe cei
MAI MULT, aici » PaginaEuropeana.ro
APR 13
Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Timişoara că nu sunt bani în buget pentru votul electronic, "deoarece nu există un cadru legislativ", el precizând că, dacă acesta "nu este foarte bine reglementat, s-ar putea să existe perturbatii mai mari decât la votul clasic", relatează Mediafax.
"Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbatii mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îţi iei un card pe care îl foloseşti cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesaţi să fie doritori de achiziţionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal", a declarat Grindeanu.
Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că, înaintea votului, oamenii care se află în străinătate şi care doresc să voteze ar trebui să anunţe în prealabil, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări.
"E clar că au existat probleme la vot, dar să ştiţi că dincolo de lucrurile anormale, eu cred că ar fi normal să facem ce fac şi alţii. Sper să nu greşesc, dar
Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan scârțâie din toate încheieturile, un nou razboi comercial fiind declansat între doua componente ale acestei aliante economice – Rusia și Kazahstan, scrie Kommersant.
Pe fondul devalorizării rublei si a embargoului impus de Kazahstan pe produsele petroliere rusesti, autoritatile de la Astana au inceput sa retraga din comerțul cu amănuntul bomboanele, untul și carnea importata din Rusia. Din cauza devalorizarii rublei, preturile mici îi pun în pericol pe producătorii kazahi. În curând, sub interdicție vor intra sucurile, ouăle, pastele și făină importata din Rusia, afirma publicatia. Cei mai afectati sunt producătorii ruși de produse lactate, pentru care Kazahstan este o importanta piață de desfacere.
Rusia a raspuns. Rospotrebnadzor a constatat imediat încălcări ale normelor sanitare în pepenii, iaurtul și laptele din Kazahstan. Totodata, a descoperit fructe uscate americane amblate in Kazahstan si exportate in Rusia.
Comitetul pentru Protecția Consumatorului din cadrul Ministerului Economiei Naționale din Kazahstan a anunțat „fraudarea consumatorilor” de catre o serie de producători din Rusia. Produsele lor sunt scoase din vânzare și retrase din depozitele furnizorilor. Astfel, până pe 31 martie, Comitetul a retras de pe piata aproape 5 tone de produse rusești din carne de pasăre declarate neconforme cu reglementările. Kazahii mai sustin ca au gasit bacterii E.coli în brânza, produsele lactate și carnea din Rusia. De asemenea, sunt retrase din comert maioneza, untul, uleiul de floarea soarelui. Încălcări au fost depistate în produse de patiserie, inclusiv ciocolată „Alenka”.
Rusii acuza ca incalcarile descoperite de kazahi sunt inventate. Presedintele Uniunii Naționale a Producătorilor de lapte din Rusia Andrei Danilenko considera ca actiunile Astanei vizează impunerea unor restricții artificiale.
Camera Națională a Antreprenorilor din Kazahstan a inceput sa analizeze efectul devalorizarii rublei asupra economiei locale inca de la sfârșitul lunii ianuarie. Având în vedere că situația de la întreprinderile locale a continuat să se deterioreze, kazahii au decis să aplice tactica „Onișcenko” (fostul șef al Rospotrebnadzor Rusia, Ghenadi Onișcenko) pentru a proteja piața internă.
Practic, kazahii au folosit metoda pe care Rusia a utilizat-o cu succes impotriva vecinilor sai, ori de cate ori ratiuni de stat sau economice au impus acest lucru, in pofida prevederilor privind Uniunea Vamala, care teoretic permite circulatia libera a marfurilor in cadrul uniunii.