vineri, 10 iulie 2015

La „Valea cu fluturi”, cu prof. Constantin Corduneanu


Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM Botoşani organizează sâmbătă, 11 iulie 2015, ziua ariei protejate „Valea cu fluturi”.
La propunerea Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Botoşani nr. 170/22.12.2010, o suprafaţă de 10 ha din pădurea de luncă situată la circa 1 km vest de localitatea Orăşeni Vale, comuna Curteşti, a fost declarată rezervaţie de interes judeţean, cu denumirea „Zona umedă Orăşeni Vale”
Pentru cele aproape 600 de specii de lepidoptere identificate aici, rezervaţia este numită şi „Valea cu fluturi”. Se remarcă fluturele Arytrura musculus (Ménétriés, 1859), relict din vechea faună preglaciară, care în prezent se mai găseşte doar în estul Asiei şi în sud-estul Europei. Această specie, împreună cu altele trei existente aici, sunt strict protejate, fiind incluse în ANEXA nr. 3 din Directiva Habitate a Uniunii Europene 43/92EEC.
În urma demersurilor noastre, pentru protecţia speciei Arytrura musculus, „Zona umedă Orăşeni Vale” a fost inclusă în Reţeaua Natura 2000, în prezent făcând parte din Situl de Importanţă Comunitară: Dealul Mare - Hârlău ROSCI0076.
La această activitate participă cadre didactice, specialişti în domeniul protecţiei mediului, studenţi şi elevi.
Partener: Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoşani.
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani.

preşedinte ADDO,

prof. Constantin Corduneanu