vineri, 30 septembrie 2011

Euro scade faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010

Euro scade faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010: Euro s-a depreciat vineri faţă de dolar şi se îndreaptă spre cel mai slab trimestru de la jumătatea lui 2010, în timp ce aurul a avut cea mai bună performanţă trimestrială din acest an, investitorii fiind speriaţi de lipsa unei soluţii credibile pentru criza datoriilor ţărilor din zona euro.





Visit Europe, create jobs

OLAF: Peste 80% din cazurile de nereguli cu fonduri de preaderare au fost din România şi Bulgaria

OLAF: Peste 80% din cazurile de nereguli cu fonduri de preaderare au fost din România şi Bulgaria: Cazurile de nereguli referitoare la fondurile de prederare anunţate în 2010 au provenit, în peste 80% din cazuri, din România şi Bulgaria, indică cel mai recent raport OLAF dat publicităţii.





Deutsche Welle. Moldova face un pas imens spre Uniunea Europeană

Deutsche Welle. Moldova face un pas imens spre Uniunea Europeană: Moldova a venit cu temele făcute la summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia şi a cerut să fie tratată diferenţiat în cadrul parteneriatului. Mai exact, Chişinăul vrea un regim comercial liberalizat cu UE şi abolirea...

Deutsche Welle. Primul european pe Lună

Deutsche Welle. Primul european pe Lună: În timp ce unele ţări îşi fac planuri mari privind explorarea spaţiului, europenii sunt rezervaţi. Totuşi, până în 2018, ar putea fi puse la punct planurile unei misiuni selenare. În prima fază va aseleniza un robot.

Facebook, luata la bani marunti de autoritatile europene pentru modul in care gestioneaza datele utilizatorilor

Facebook, luata la bani marunti de autoritatile europene pentru modul in care gestioneaza datele utilizatorilor: Facebook va face obiectul unui audit "la sange" in Irlanda, tara in care-si are sediul european, dar a fost luata la ochi si de organizatii ce protejeaza dreptul la viata privata in tari precum SUA, Marea Britanie si Germania, noteaza Financial Times. Sunt mai multe subiecte pe marginea carora Facebook va fi interpelata: noile schimbari de afisaj anuntate saptamana aceasta, controversata tehnologie de recunoastere faciala si informatiile cum ca inregistreaza datele de browsing ale utilizatorilor, chiar si dupa ce acestia inchid Facebook.

Elena Gheorghe va cânta pe aceeaşi scenă cu Xzibit, la Dortmund

Elena Gheorghe va cânta pe aceeaşi scenă cu Xzibit, la Dortmund:

Elena Gheorghe va cânta pe aceeaşi scenă cu rapperul Xzibit în cadrul unui concert care va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, la Dortmund, în Germania.


Anul acesta a fost unul mai mult decât satisfăcător pentru Elena Gheorghe, atât pe plan profesional. Cât şi personal. Artista urmează să fie mămică, este însărcinată în şase luni, iar muzica ei se ascultă la toate radiourile.”Disco Romancing” şi “Midnight Sun” sunt piesele cu care Elena a cucerit topurile din mai multe ţări europene, astfel că artista primeşte tot mai mult invitaţii de a concerta în străinătate.


Cel mai recent concert al său va avea loc la Dortmund, în Germania, unde va cânta pe aceeaşi scenă cu Xzibit. “Nu pot spune că ascult muzica lui Xzibit, însă îl apreciez pentru succes şi îmi place personalitatea lui. Mă flatează că vom cânta pe aceeaşi scenă”, a declarat Elena Gheorghe.


După show-rile din Germania, artista se reîntoarce în Spania, unde are programat, începând cu 7 octombrie, un turneu de o săptămână. Piesele ei au ajuns nr. 1 la cel mai ascultat post de radio dance spaniol, Maxima FM, şi au rămas în top săptămâni la rând. În prezent, “Midnight Sun” se află pe locul

Citeşte mai mult...

Românii şi-au schimbat imaginea la Guidonia

Românii şi-au schimbat imaginea la Guidonia:


Guidonia, localitate la 25 de km de Roma, pentru mulţi italieni înseamnă locul violului comis de patru români, în ianuarie 2009. O rană deschisă, pentru majoritatea românilor din Guidonia, care au avut de suferit de pe urma faptelor comise de câţiva dintre ei. Tocmai de aceea, participarea românilor la un spectacol tradiţional din localitate capătă o valoare simbolică.



Duminică, 25 septembrie, a avut loc la Guidonia Montecelio un spectacol tradiţional de costume populare, aşa numitele "vunnelle". Este vorba despre o manifestare care are loc anual, "Festa di San Michele Arcangelo", şi care reprezintă mândria localităţii. Pentru prima oară în istoria spectacolului, un grup de români a urcat de scenă pentru a-şi prezenta propriile costume şi tradiţii.



Manifestarea nu a început în cele mai bune condiţii: cu puţin înainte de deschiderea oficială, o ploaie torenţială i-a îndepărtat pe toţi spectatorii din piaţa centrală a oraşului. Dar imediat după ce ploaia s-a oprit, organizatorii au urcat scena şi spectacolul a început.



Tradiţii româneşti



În program s-au alternat momentele tradiţionale din Montecelio parada "vunnellelor" şi a "butterilor"- cu un program de cântece şi dansuri româneşti. Pe scenă au urcat, pe rând, 30 de români şi românce, îmbrăcate în costume

Citeşte mai mult...

Video şocant/ Italiancă accidentată pe trotuar, şoferul vinovat prins de un român curajos

Video şocant/ Italiancă accidentată pe trotuar, şoferul vinovat prins de un român curajos:


“O secvenţă impresionantă”- iată cum descrie “Corriere del Veneto” imaginile unei telecamere de supraveghere, care au surprins un acciden rutier în localitatea Mestrino (lângă Padova).



Miercuri seara, în jurul orei 20:30, o camionetă a accidentat o femeie care stătea pe trotuar, lângă strada care face legătura între localităţile Vicenza şi Padova. O telecameră de supraveghere a filmat accidentul: femeia, în urma impactului, fiind aruncată pur şi simplu la câţiva metri de şosea. Maşina a rupt, practic, şi un copac lângă care stătea femeia, înainte de impact.



Şoferul camionetei, în loc să se oprească pentru a acorda un prim ajutor femeii, apasă pe acceleraţie şi încearcă să se îndepărteze de la locul accidentului.



Un român, care a asistat la scenă, a reuşit să urmărească maşina şi să-l blocheze pe şofer- un tânăr italian de 28 de ani. Poliţiştii au descoperit că avea o alcoolemie de trei ori peste limita legală. Tănărul şofer este cercetat pentru că a condus în stare de ebrietate şi pentur că a fugit de la locul faptei.



Din fericire, victima, în ciuda impactului violent, s-a ales doar cu câteva fraturi la picioare.




Citeşte mai mult...

PE pregateste o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, in care recomanda statelor membre sa nu ofere prioritate populismului national

PE pregateste o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, in care recomanda statelor membre sa nu ofere prioritate populismului national: Parlamentul European a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in urma amanarii in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 22 septembrie a votului privind intrarea celor doua tari in zona de circulatie fara frontiere, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei. Conform unei variante preliminare a proiectului de rezolutie ce va fi supus la vot la miniplenara PE din 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre "sa-si respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen si sa nu ofere prioritate populismului national", anunta Agerpres.

Comisia Europeană vrea să minimalizeze efectele sociale ale plecării Nokia.

Comisia Europeană vrea să minimalizeze efectele sociale ale plecării Nokia.: Prioritatea Comisiei Europene in cazuri precum decizia Nokia de relocare a activitatii sale din Romania este de a minimiza consecintele sociale ale pierderii de locuri de munca si de a incerca sa ajute la revenirea pe piata muncii cat mai rapida posibila a celor disponibilizati, a declarat vineri, pentru Agerpres, Cristina Arigho, purtator de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor, informeaza Agerpres.
'Comisia ...

Franţa reduce speranţele de aderare la UE ale Ucrainei şi Georgiei

Franţa reduce speranţele de aderare la UE ale Ucrainei şi Georgiei: Premierul francez Francois Fillon a dat o lovitură, vineri, speranţelor Ucrainei şi Georgiei de aderare la Uniunea Europeană (UE), apreciind că nu este momentul să se ofere o asemenea perspectivă celor două ţări, în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, la Varşovia.





Criza i-a distrus pe nemți: Vor din nou mărci germane

Criza i-a distrus pe nemți: Vor din nou mărci germane: Jumătate dintre germani (50%) şi-ar dori reintroducerea vechii monede naţionale - marca germană - în timp ce 48% din populaţia Germaniei rămâne favorabilă euro, conform rezultatelor unui sondaj realizat recent de publicaţia...

Rezoluție a PE privind aderarea României la Schengen. VEZI ce recomandă Bruxelles-ul statelor membre

Rezoluție a PE privind aderarea României la Schengen. VEZI ce recomandă Bruxelles-ul statelor membre: Parlamentul European a pregătit o rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în urma amânării, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la 22 septembrie, a votului privind intrarea...

Comisia Europeana cere Ungariei sa elimine taxa de criza impusa in telecomunicatii/Autoritatile maghiare nu se tem de Curtea Europeana de Justitie

Comisia Europeana cere Ungariei sa elimine taxa de criza impusa in telecomunicatii/Autoritatile maghiare nu se tem de Curtea Europeana de Justitie: Comisia Europeana a cerut joi Ungariei sa elimine taxa speciala, de criza, impusa temporar in luna octombrie a anului trecut, operatorilor de telecomunicatii, prin care acestia sunt impozitati suplimentar cu un procent intre 0% si 6,5% din veniturile brute (exclusiv TVA). Comisia sustine ca acest impozit incalca legislatia telecom din UE, deoarece veniturile obtinute sunt folosite pentru bugetul statului si nu pentru acoperirea costurilor specifice de reglementare a sectorului telecom. Impotriva Ungariei a fost deschisa deja o procedura de infringement si daca in doua luni nu ia masuri risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie. Autoritatile maghiare spun insa ca sunt dispuse sa inceapa un proces cu Bruxelles-ul.

Retelele de socializare nu fac destul pentru a proteja viata privata a minorilor - raport CE - IT - HotNews.ro

Retelele de socializare nu fac destul pentru a proteja viata privata a minorilor - raport CE - IT - HotNews.ro: "Raportul analizeaza mai indeaproape implementarea programului ¬Principii pentru retele de socializare mai sigure in UE¬ prin blogging (Skyrock) si platforme de jocuri (Xbox Live), platforme de vizualizat fotografii si filme (YouTube, Dailymotion, Flickr), lumi virtuale (Habbo Hotel, Stardoll), platforme care au unele functionalitati de socializare (Windows Live) si platforme care permit crearea de profiluri personale in acelasi timp cu posibilitatea incarcarii de blogari, fotografii si actualizari ale profilului (Yahoo! Pulse). Testele au fost efectuate in perioada martie ¬ iunie 2011."

'via Blog this'

Belarus boicotează summitul Parteneriatului Estic după criticile Occidentului la adresa regimului Lukașenko

Belarus boicotează summitul Parteneriatului Estic după criticile Occidentului la adresa regimului Lukașenko: Regimul de la Minsk a decis astăzi să nu mai participe la lucrările summitului Parteneriatului Estic de la Varșovia, care reunește UE și șase foste republici sovietice, ca reacție la criticile aduse de liderii europeni...

Serviciul diplomatic al UE, un dezastru absolut, un coşmar! Numeroşi angajaţi pleacă din cauza condiţiilor de muncă

Serviciul diplomatic al UE, un dezastru absolut, un coşmar! Numeroşi angajaţi pleacă din cauza condiţiilor de muncă: Aproximativ 60 de membri ai Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) au renunţat la funcţiile deţinute în cadrul acestuia în ultimele nouă luni din cauza condiţiilor muncă precare, relatează publicaţia electronică EUObserver.





Ce s-a întâmplat la Strasbourg

Ce s-a întâmplat la Strasbourg:
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat la Parlamentul European propunerea oficială a Comisiei pentru stabilirea unei taxe pe tranzacțiile financiare. Tot săptămâna aceasta, deputaţii europeni au aprobat reguli privind supravegherea mai strictă a bugetelor statelor și restricționarea exportului tehnologiilor civile și militare cu „folosire dublă“. Parlamentul a mai dezbătut cererea de statalitate a Palestinei și a aprobat un acord comercial cu aceasta.

Sursa : © Parlamentul European

IO CANTO/ Johnny Bădulescu către românii din Italia: „Am ajuns pe locul patru datorită ...

IO CANTO/ Johnny Bădulescu către românii din Italia: „Am ajuns pe locul patru datorită ...:


Înainte de a urca din nou pe scena de la „Io Canto”, Johnny Bădulescu trimite un mesaj către spectatorii săi români din Italia: „Multumesc tuturor pentru voturile acordate în emisiunea de joia trecută! Datorită dumneavostră am reuşit să urc foarte mult la voturile publicului! Am obţinut locul 4... puţin până la locul 1!”



Azi, la ora 21,00 românul va intra din nou în competiţie, iar cu doar cîteva ore înainte de începerea emisiunii, „Gazeta Românească” a vorbit cu mama tânărului, pentru a afla dacă Johnny are emoţii:



„Nu, viaţa lui este pe scenă, de acum este obişnuit, nu are emoţii”, ne mărturiseşte mama băiatului. Ne povesteşte apoi că Johnny şi-a făcut prieteni printre ceilalţi concurenţi italieni: „a învăţat şi limba italiană, iar cu câţiva vorbeşte în engleză”.



Duetul cu Al Bano



Unul din cele mai frumoase momente, ne povesteşte mama lui Johhny, a fost duetul cu Al Bano. Un alt duet pe care ar dori să-l facă ar fi cu Tom Jones, unul din idolii săi: chiar una din melodiile interpretate pe scena de la „Io canto” a fost Delilah, din repertoriul lui Tom Jones.



Pe timpul showului „Io Canto”, Johnny îşi petrece jumătate de săptămănă în

Citeşte mai mult...

Un subofiţer de la Finanţe a vrut să şantajeze un întreprinzător român din Italia

Un subofiţer de la Finanţe a vrut să şantajeze un întreprinzător român din Italia:

Un plutonier de la Garda de Finanţe, în serviciu la Ventimiglia, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de tentativă de şantaj pentru că a pretins de la un mic întreprinzător român rezident la Ventimiglia să-i arate conţinutul unui contract referitor la o serie de lucrări în curs pe un şantier din Roquebrune, în Franţa.


Potrivit acuzării, plutonierul ar fi acţionat din motive personale ameninţându-l pe întreprinzător. Ar fi pretins de la tânăr, român de 31 de ani care locuieşte la Ventimiglia, să vadă contractul, altfel s-ar fi răzbunat cu o serie de represalii.


Diego De Vito, de 46 de ani, în serviciu la Centrul de Cooperare Poliţie şi Vamă din Ponte San Luigi, la Ventimiglia, este acuzat de tentativă de şantaj pentru că i-a cerut lui Mihai Daniel Maior să-i arate conţinutul unui contract.


"Ştii cine sunt eu?", i-ar fi spus subofiţerul de la Finanţe, "Nu mi-e greu să mă ocup direct de tine şi să te aranjez. În Italia nu vei mai lucra, pentru că firma ta nu este în regulă şi îţi fac controale până închizi afacerea. Îţi voi da multe amenzi, astfel vei falimenta. Nu mai merge pe şantierul din Franţa, fiindcă vin cu

Citeşte mai mult...

Bersani, despre tinerii străini născuţi în Italia: "Este ruşinos că aceşti ...

Bersani, despre tinerii străini născuţi în Italia: "Este ruşinos că aceşti ...:

"Este o ruşine să fie 50.000 de copii care se nasc anual sau sosesc în Italia, care frecventează şcolile noastre, care se trezesc apoi la 18 ani că nu ştiu dacă sunt italieni sau imigranţi: este nevoie ca noi să le spunem că sunt italieni", a spus pe 22 septembrie secretarul PD Pierluigi Bersani, după ce a semnat la standul din Piazza del Pantheon la Roma două propuneri de lege de iniţiativă populară pentru reformarea legii cetăţeniei şi pentru dreptul de vot la alegerile administrative pentru imigranţi.


Potrivit lui Bersani, "este necesar să înţelegem că un proces de integrare într-o societate modernă şi civilizată poate avea loc numai prin intermediul obţinerii de drepturi şi de obligaţii, de responsabilitate şi de participare la viaţa civică şi la viaţa politică".


În acest sens, subliniază secretarul Partidului Democrat, "suntem la distanţă stelară de Europa. Trebuie să mergem în direcţia unei reconsiderări generale asupra acestor puncte ale sistemului nostru normativ, începând de la legea Bossi-Fini, care a provocat o mulţime de probleme şi nu a rezolvat nimic".


În ce priveşte recenta revoltă a imigranţilor tunisieni din centrul de permanenţă de la Lampedusa, Bersani comentează: "Revăzând acele scene, imaginându-mi că vor face înconjurul

Citeşte mai mult...

Lecce, oraşul cu un stil baroc unic in lume

Lecce, oraşul cu un stil baroc unic in lume:

Dacă cineva mi-ar cere să definesc oraşul Lecce folosind o figură de stil, aş răspunde fără să ezit, o rochie din brocart. O rochie care pică greu, care face valuri, țesută cu fir de aur cu falduri şi înflorituri. Un abuz de înflorituri, al căror efect nu este unul excesiv, ci din contr㸠este de-a dreptul încântățor. Un centru modern cu clădiri frumoase, un semafor, două semafoare, un alt semafor. Un bulevard central, ce poate fi asemănător cu orice alt bulevard european, cu arbori de o parte şi de alta şi două trotoare largi. O stradă însă, paralelă, cu vile de nobili, construite în stil arab, te face să fii sigur că Lecce va avea influențele arabe din Puglia, construcții albe şi pătrate, dantelate. Iți dai seama de cât de departe eşti de adevăr.


Lecce nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum, şi are ceva în plus față de oricare alt oraş italian. Nu este la mare şi nu are construcții supraetajate. Spațiile sunt largi şi bisericile domină peisajul. Oraşul avea inițial patru porți. In prezent, doar trei au rezistat intemperiilor şi timpului¬: poarta Napoli, poarta Rudiae şi Poarta San Biagio.

Citeşte mai mult...

"Made in România" are succes în Italia

"Made in România" are succes în Italia:

În timp ce marile nume italiene îşi mută producţia în România, unde mâna de lucru e mai ieftină, etichetând apoi "Made in Italy" pentru a justifica preţurile mari, produsele "Fabricat în România" au tot mai mult succes şi invadează piaţa europeană. România- Italia Europa, acesta este drumul a mii şi mii de perechi de pantofi şi genţi, lucrate de mâinile meşteşugare ale românilor, şi vândute sub nume românesc sau nu, pe pieţele europene sau asiatice. Am vorbit cu mai mulţi producători români prezenţi la MICAM 2011, expoziţia de pantofi şi produse de marochinărie desfăşurată la Milano.


"Made in România" îşi face drum încet, dar sigur. O demonstrează produsele prezente în nenumărate magazine cu nume mari din Italia. Dar după ce au lucrat ani de zile pentru firme italiene, multe firme româneşti au decis să îşi promoveze propriul brand, mai românesc, mai italian sau chiar româno-italian.



Violeta Radu


În domeniul genţilor, un exemplu este firma Viole del Re, din Braşov. Genţile acestei mărci sunt mai mult prezente pe piaţa italiană decât în România, unde pot fi găsite numai la Braşov, ne mărturiseşte Violeta Radu, managing director. "Viole del Re este o marcă românească; pe pieţele internaţionale ai nevoie

Citeşte mai mult...

"TeatROmania: emersioni sceniche", dramaturgie românească la Roma

"TeatROmania: emersioni sceniche", dramaturgie românească la Roma:

Timp de patru seri, între 15 şi 18 septembrie, Accademia di Romania din Roma a găzduit cinci spectacole de dramaturgie românească. Piesele au fost prezentate de actori italieni, de la companiile Telluris Associati din Toscana şi Progetto Miniera din Roma, dar şi români, de la Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Bacovia din Bacău şi Teatrul Ariel din Tg.Mureş, în cadrul evenimentului "TeatROmania: emersioni sceniche".


Festivalul TeatRomania, ajuns la a doua ediţie, este o iniţiativă a două asociaţii culturale: Telluris Associati şi Forumul Intelectualilor Romani din Italia (FIRI).


"Anul acesta ne-am concentrat asupra creaţiei teatrale propriu-zise şi în special asupra creaţiei contemporane", explică preşedintele FIRI, Horia Corneliu Circotaş. "Selecţia a urmărit două criterii: unul este cel de calitate pentru un public special italian, pentru un public teatral, cultivat cunoscător al teatrului şi la curent cu ceea ce se întâmplă în teatru chiar şi la nivel european, iar al doilea criteriu a fost cel tematic, în sensul că am încercat să aducem împreună pe scenă lucruri care să formeze un sens global", mai spune Cicotaş.


Tema abordată de spectacole a fost cea referitoare la raportul omului cu istoria, cu problemele istoriei recente.


Din România au fost puse în scenă

Citeşte mai mult...

Ar putea fi boicotate telefoanele Nokia în România? - Consum > EVZ.ro

Ar putea fi boicotate telefoanele Nokia în România? - Consum > EVZ.ro: "Iar Peter Struck, responsabil al grupului parlamentar SPD, a criticat "capitalismul de caravană" care permite companiilor să-şi transfere producţia în diferite ţări şi a declarat că a renunţat la telefonul său mobil Nokia."

'via Blog this'

Valdis Dombrovskis: UE nu trebuie sa piardă din vedere ţările ex-sovietice.

Valdis Dombrovskis: UE nu trebuie sa piardă din vedere ţările ex-sovietice.: Uniunea Europeana, preocupata de "primavara araba", nu ar trebui sa piarda din vedere tarile foste sovietice, ci ar trebui sa le ceara sa continue reformele, a declarat, joi, la Varsovia, premierul leton Valdis Dombrovskis, informeaza AFP, citat de Mediafax.
"Exista cu siguranta alte subiecte, alte provocari si noi asteptari in alte regiuni, in Africa de Nord si in lumea araba, dar noi ar trebui sa ne mentinem angajamentul fata de tarile vizate de proiectul Parteneriatul Estic", a ...

Video: Nu le place grecilor

Subvenţiile de la UE acoperă doar două treimi din terenuri.

Subvenţiile de la UE acoperă doar două treimi din terenuri.: Fermierii sunt mai degraba finantati de marile companii de profil decat de banci, ultimele considerand agricultura un 'domeniu riscant", sustin reprezentantii organizatiilor profesionale.
Desi suprafata agricola totala a Romaniei este de 14 milioane de hectare, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana subventiile se acorda doar pentru 8,75 milioane de hectare de teren agricol, fondurile alocate pentru acest an fiind de 900 milioane de euro.
Fonduri de doua miliarde euro
'Cuantumul anual al ...

Dispare sistemul All-inclusive, din Europa?.

Dispare sistemul All-inclusive, din Europa?.: Bulgaria, care a devenit in ultimii ani o adevarata Mecca pentru turistii romani, si-ar putea pierde din atractivitate.
Comisia Europeana intentioneaza sa interzica sistemul all-inclusive, potrivit ministrului bulgar al Mediului, citat de cotidianul Monitor, din Sofia, pe motiv ca sistemul in cauza ar provoca o adevarata risipa de produse alimentare. Asta, si pentru ca multe dintre alimentele oferite turistilor nu sunt consumate si ajung apoi la gunoi. In Bulgaria, deseurile organice ...

UE adresează un avertisment liderului belarus, după o întâlnire cu opozanţii săi politici.

UE adresează un avertisment liderului belarus, după o întâlnire cu opozanţii săi politici.: Uniunea Europeana (UE) l-a indemnat joi seara pe liderul belarus Aleksandr Lukasenko sa ii elibereze pe toti detinutii politici si sa democratizeze tara, dupa o intalnire fara precedent cu opozanti ai regimului sau, inaintea summit-ului Parteneriatului Estic, la Varsovia, relateaza AFP, scrie Mediafax.
"Nu vom putea relua deplin procesul de apropiere (cu Minskul) fara inregistrarea unor progrese clare spre democratizare si respectarea drepturilor omului", a declarat pentru presa Herman Van ...

joi, 29 septembrie 2011

Video: Tourisme dans l'Union européenne : vers un label de qualité "Europe"

FMI pune la dispoziţia României încă 480 mil. euro.

FMI pune la dispoziţia României încă 480 mil. euro.: Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat joi a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, si va pune la dispozitia Romaniei inca o transa, a treia, in valoare de 480 de milioane de euro, relateaza Mediafax.
"A fost un vot unanim pentru a doua revizuire a acordului", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
La precedenta evaluare a acordului FMI a decis ca Romania sa poata trage o transa cu o valoare identica (480 milioane euro), pana in ...

Kim Jong-Il cheltuie până la 200.000 de dolari pentru animalele sale.

Kim Jong-Il cheltuie până la 200.000 de dolari pentru animalele sale.: Liderul nord-coreean Kim Jong-II aloca in fiecare an intre 100.000 si 200.000 de dolari pentru hrana si ingrijirea animalelor sale domestice, in pofida penuriei alimentare care afecteaza in prezent tara sa, a declarat joi un deputat sud-coreean, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Yoon Sang-Hyun, membru al comisiilor de Externe si Unificare din Parlament, a citat surse din cadrul serviciilor secrete. Acestea au refuzat sa comenteze informatiile, o situatie frecventa.
In raportul sau prezentat ...

Vlad Filat, la RFI: Ar fi bine ca formatul 5+2 pe Transnistria sa se transforme in formatul 7

Vlad Filat, la RFI: Ar fi bine ca formatul 5+2 pe Transnistria sa se transforme in formatul 7: Potrivit premierului Republicii Moldova, formatul 5+2 de negociere pe Transnistria este singurul "valabil si eficient" in clipa de fata, dar ar fi bine daca el s-ar transforma in "formatul 7", oferind Uniunii Europene si SUA statutul de participant, nu de observator. Intr-un interviu pentru RFI Romania, seful guvernului moldovean vorbeste si despre invitatia adresata Partidului Comunistilor pentru dialog privind rezolvarea crizei politice din Republica Moldova.

Mugur Isarescu: O combinatie intre birocratia de la Bruxelles si cea de la noi poate fi fatala acestei tari

Mugur Isarescu: O combinatie intre birocratia de la Bruxelles si cea de la noi poate fi fatala acestei tari: "Cresterea economica durabila a UE si Romaniei, depinde de coerenta imprimata politicilor economice. Ne place sa repetam, aici la BNR ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice. Corectarea politicilor gresite este dureroasa dar absolut necesara", a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu la conferinta "Provocarile cresterii economice in Uniunea Europeana. Reforme pentru viitorul Europei", la care participa si Vincent Cable, Ministrul britanic pentru Afaceri si Inovatie.

Inspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele ţării.

Inspectorii UE şi FMI au revenit în Grecia pentru a verifica finanţele ţării.: Inspectorii Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si ai Fondului Monetar Interntional (FMI) au revenit joi la Atena pentru a evalua finantele tarii, fiind intampinati cu proteste ale functionarilor care contesta masurile de austeritate in majoritatea ministerelor, transmite AFP, citat de Mediafax.
Functionarii, membri ai sindicatului Adedy, contesta "noile masuri barbare" decise de guvern sub presiunea creditorilor, pentru reducerea datoriilor publice.
Protestele vor continua ...

Atuurile celor 6 legi ale guvernantei economice

Atuurile celor 6 legi ale guvernantei economice: Parlamentul European a votat miercuri un pachet de 6 legi privind guvernanta economica. In ciuda opozitiei sau abtinerii celor mai multi dintre deputatii socialisti, toate cele 6 rapoarte au fost aprobate, cu modificarile intervenite pe parcursul negocierilor ce au avut loc intre grupurile poltice din Parlament, pe de-o parte, si intre Parlament si Consiliu, pe de cealalta parte.

Criza din Europa va duce la prăbuşire economică şi financiară şi tulburări sociale

Criza din Europa va duce la prăbuşire economică şi financiară şi tulburări sociale: Criza datoriilor din Europa va duce anul viitor la prăbuşire economică şi financiară şi la tulburări sociale, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, 72% dintre aceştia anticipând că un membru al zonei euro va renunţa la moneda unică în următorii cinci ani.





Amelia Antoniu şi soţul ei au divorţat! Soţul sopranei: “Nu am reuşit să o fac să ...

Amelia Antoniu şi soţul ei au divorţat! Soţul sopranei: “Nu am reuşit să o fac să ...:

Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, şi soţul ei au cerut separarea legală în faţa magistraţilor. Soţul artistei a declarat că nu a reuşit să o convingă să renunţe la divorţ, aşa că a fost nevoit să-i accepte condiţiile.


Amelia şi Niculae Gamenţ Antoniu au mers împreună la Judecătoria Sectorului 1. Magistraţii au analizat dosarul lor de divorţ în camera de consiliu. În faţa jurnaliştilor, Amelia Antoniu şi-a cerut scuze că nu poate vorbi despre viaţa personală, iar soţul ei a mulţumit public pentru ajutorul media în momentele de cumpănă, anul trecut, când artista s-a aflat la un pas de moarte în urma infecţiei cu o bacterie, luată din spitalul CF2.


“N-am reuşit să o conving să renunţe la divorţ. Până la urmă am fost nevoit să accept înţelegerea aşa cum a fost făcută, înainte de introducerea acţiunii. În tot acest timp am încercat să o conving să renunţe, dar nu am reuşit. Noi am hotarît ca fetiţa să rămână la ea Nu se ştie ce va fi pe viitor”, a mărturisit Niculae Gament Antoniu.


Amelia Antoniu a fost la un pas de moarte


Prim-solista Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” a fost la un

Citeşte mai mult...

Studiu/ Jumătate dintre străinii care cer credite în Italia sunt români: 35% vor maşină

Studiu/ Jumătate dintre străinii care cer credite în Italia sunt români: 35% vor maşină:


Aproape jumătate dintre străinii care cer un credit bancar în Italia sunt români- arată un studiu realizat de “Prestiti italiani”.



Din cele 24.000 de cereri de împrumuturi bancare înaintate în ultimele luni şi analizate de “Prestiti italiani”, 13% vin din partea imigranţilor. Printre ei, 46,3% sunt cetăţeni români.



Potrivit studiului citat, aproape 68% dintre aceştia sunt bărbaţi, au în medie 34 de ani şi solicită maxim 10.000 de euro, sumă care va fi restituită în cinci ani.



Cei mai mulţi dintre străini cer un împrumut pentru achiziţionarea unei maşini (nouă sau la mâna a doua- 35%), pentru a avea bani cash (18%) sau pentru restructurarea casei (11%).



'Faptul că străinii recurg la un credit este un lucru pozitiv pentru că demonstrează voinţa lor de a se integra în Italia. Ratele lunare îi responsabilizează şi îi ajută să se integreze în societatea noastră, a declarat Marco Giorgi, unul dintre realizatorii studiului.


Citeşte mai mult...

Spania: Noi instrucţiuni de aplicare a restricţiilor impuse românilor

Spania: Noi instrucţiuni de aplicare a restricţiilor impuse românilor:


Ministerul spaniol al Muncii şi Imigraţiei urmează să clarifice instrucţiunile de aplicare a restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii din Spania de la 22 iulie 2011, astfel încât să fie permisă solicitarea de autorizaţii de lucru pentru muncitorii români pe perioade mai mici de un an, pentru activităţi sezoniere.



Potrivit unei informări transmise Agerpres de ataşatul pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României din Madrid, Mihaela Nica, în provinciile Jaen şi Cordoba au apărut astfel de probleme.



Mulţi angajatori nu au nevoie de câte un lucrător doar pentru câteva luni, pentru activităţi sezoniere de cules de fructe şi legume însă există birouri teritoriale de muncă în Spania care impun solicitarea autorizaţiei de lucru pentru români pentru o perioadă de cel puţin un an.



Potrivit instrucţiunilor de aplicare a restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii, se pot cere autorizaţii pentru perioade mai mici de un an, pe durata sezoanelor agricole. Cel care trebuie să îndeplinească cerinţele impuse de lege este angajatorul, iar cetăţeanului român nu i se cer condiţii suplimentare la angajare, arată informarea menţionată.



Potrivit reglementărilor de la 22 iulie 2011, românii care vor să muncească în Spania (şi care nu sunt angajaţi, şomeri sau în

Citeşte mai mult...

William Brînză cere înfiinţarea unui organism italian care să protejeze drepturile ...

William Brînză cere înfiinţarea unui organism italian care să protejeze drepturile ...:


William Brînză, preşedintele comisiei comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul Republicii Italiene acreditat în România, Mario Cospito, context în care democrat-liberalul a mulţumit pentru susţinerea acordată românilor din Italia (cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în această ţară) şi a propus realizarea unui calendar comun de acţiuni având în vedere că 2012 este anul culturii româneşti în Italia, informează biroul de presă al deputatului.



Preşedintele comisiei comunităţilor de români din afara graniţelor ţării a mulţumit oficialului italian pentru susţinerea acordată românilor din Italia (cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Italia, cu 968.576 de persoane dintr-un total de 4.570.317 de străini), subliniind necesitatea continuării cooperării la nivel regional şi european, sub semnul unui patrimoniu cultural comun.



Brînză: “Badantele românce acceptă să muncească la negru”



Totodată, William Brînză a reiterat aprecierile cu privire la recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române în Italia şi a evidenţiat necesitatea implicării active a autorităţilor, pentru sprijinirea angajatului român. "Badantele românce, din dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă, acceptă să lucreze fără contract şi în această situaţie se creează cadrul propice pentru încălcarea drepturilor şi obligaţiilor impuse de lege. Prin urmare, vă propun să transmiteţi autorităţilor locale

Citeşte mai mult...

MAE lansează un ghid al serviciilor consulare

MAE lansează un ghid al serviciilor consulare:


Ministerul Afacerilor Externe a lansat, marţi, un nou material de interes public destinat cetăţenilor români in străinătate, solicitanţi de servicii consulare, intitulat „Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români”- informează un comunicat de presă MAE.



Scop: informare cu privire la serviciile consulare



MAE îşi propune astfel, să crească gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor români asupra tipului de asistenţă consulară şi protecţie consulară oferite de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, dar şi de statele membre ale Uniunii Europene.



Unde va fi distribuit



Pliantul va fi distribuit prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare din străinătate tuturor cetăţenilor români în momentul eliberării noilor documente de călătorie. De asemenea, va fi pus la dispoziţia tuturor persoanelor interesate în spaţiile de lucru cu publicul de la ambasadele şi consulatele României.



Materialul „Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români” va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Ghiduri de călătorie, precum şi pe site-ul reprezentanţelor României din străinătate.



Pliantul „Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români” este cel de-al treilea material de interes public pe care MAE îl pune la dispoziţia cetăţenilor români de la începutul anului şi până în

Citeşte mai mult...

Gianfranco Fini: "Nu pot să existe persoane de serie A şi de serie B"

Gianfranco Fini: "Nu pot să existe persoane de serie A şi de serie B":

Gianfranco Fini contra discriminării străinilor din Italia. "Să se favorizeze integrarea şi să se combată orice formă de discriminare la accesul la drepturile sociale şi politice. Vreau să indic în mod clar ceea ce pentru mine este subiectul politic principal, un subiect care trebuie să ne facă se reflectăm în special în faţa apariţiei, în o parte a societăţii italiene şi europene, a unor pulsiuni regresive dictate de frică şi de prejudecată". Astfel s-a exprimat preşedintele Camerei, Gianfranco Fini, intervenind la Aquila la o manifestaţie în cadrul festivităţilor de aniversare a 150 de ani de la Unificarea Italiei.


Referindu-se la fenomenul imigraţiei, Fini a reamintit "necesitatea de a se favoriza integrarea şi de a se combate orice formă de discriminare la accesul la drepturile sociale şi politice".


"Un raport între egali în cadrul societăţii recunoaşte drepturi egale şi puteri egale a continuat Fini nu pot să existe persoane de serie A şi de serie B. Este o egalitate substanţială menţionată de Constituţia noastră şi bazată pe acel profund sentiment de solidaritate pe care îl avem în urma a două mii de ani de Creştinism şi acest lucru ne este amintit şi de istoria noastră recentă:

Citeşte mai mult...

Înjunghiat mortal de un italian pentru o bancnotă falsă de 100 de euro

Înjunghiat mortal de un italian pentru o bancnotă falsă de 100 de euro:

O ceartă pentru 100 de euro falşi s-a transformat în tragedie. Pe 21 septembrie, la Scalea (Cosenza), un român a fost înjunghiat în apropierea unui bar. Carabinierii l-au prins imediat pe autorul faptei: Luciano Prospato, de 43 de ani, barman la Scalea, cunoscut forţelor de ordine, pentru antecedente nu foarte grave.


N.S., de 24 de ani, muncitor, căsătorit, a fost înjunghiat de două ori şi a fost transportat la spital la Praia a Mare, iar seara a fost transferat la spitalul Annunziata din Cosenza în comă. La scurt timp a murit.


Câţiva martori au asistat la cearta care a avut loc la câţiva paşi de un bar. Barmanul, Luciano Prospato, şi-a dat seama că românul a plătit cu o bancnotă falsă de 100 de euro. L-a găsit şi a început cearta, care s-a încheiat cu înjunghierea.

Eveniment la Roma: românii, în sfârşit personaje pozitive

Eveniment la Roma: românii, în sfârşit personaje pozitive:

Primăria Romei a prezentat proiectul ''Romani d'Europa'', o campanie de integrare pentru neocomunitari. La metroul din Roma a fost organizată o expoziţie fotografică spune poveştile a 10 străini rezidenţi în Italia, printre care trei români: Bogdan Neagu, întreprinzător, Marin Spînu, asistent medical şi Dana Mihalache, mediatoare culturală. Rar vedem promovate în Italia poveştile pozitive despre străini, despre români în particular.


Trei români în campania "Romani d'Europa"


Se numeşte "Romani d'Europa, nuovi romani, nuovi Italiani, nuovi europei", iniţiativa ilustrată pe 22 septembrie în Sala Piccola Protomoteca de la Campidoglio. Până pe 9 octombrie, campania va fi prezentă cu o expoziţie fotografică în staţia de metrou Spagna a liniei A, apoi mutându-se până pe 23 octombrie în staţia Anagnina.


Zece poveşti ale unor imigranţi care şi-au realizat visurile în Italia, publicate într-o carte şi care fac parte şi dintr-un documentar web (pe site-ul romanideuropa.it) şi chiar dintr-o aplicaţie pentru smartphone.


O campanie pentru a povesti în mod pozitiv despre neocomunitarii romani prin adopţie şi pentru îmbunătăţirea percepţiei pe care o au italienii în privinţa noilor comunitari.


"Era necesar a explicat Federico Rocca, delegat al Consiliului local pentru Raporturile cu Instituţiile europene să dăm voce

Citeşte mai mult...

Presa bulgară: UE se gândeşte să interzică sistemul "all inclusive".

Presa bulgară: UE se gândeşte să interzică sistemul "all inclusive".: Comisia Europeana intentioneaza sa interzica hotelurilor sa ofere turistilor cazare pe sistemul 'all inclusive', scrie joi cotidianul sofiot Monitor, citand surse din ministerul bulgar al mediului. Motivul este ca in acest fel se irosesc multe produse alimentare care se ofera in timpul meselor, dar nu se consuma si pana la urma ajung la gunoi, relateaza Agerpres.
Din acest motiv urmeaza sa fie interzise si ofertele promotionale cu produse alimentare din supermarketuri. Datele statistice ale ...

Traian Băsescu, va participa la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia.

Traian Băsescu, va participa la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia.: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa la Varsovia, la cel de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic, in perioada 29-30 septembrie.
Summit-ul reprezinta un proces de dialog si cooperare care reuneste sefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina), precum si inalti oficiali ai Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publica al ...

José Manuel Durão Barroso: Discursul pe 2011 privind starea Uniunii



Reînnoirea europeană 
Discursul pe 2011 privind starea Uniunii 


Parlamentul European
Strasbourg, 28 septembrie 2011

Stimate Domnule Președinte,
Stimați deputați,
Stimate Domnule Ministru,
Trebuie să fim onești și absolut clari în analiza stării Uniunii.
Ne confruntăm astăzi cu ceea ce consider a fi cea mai mare provocare din istoria Uniunii noastre.
Este vorba de o criză financiară, economică și socială, dar și de o criză de încredere. O pierdere a încrederii în guverne, în lideri, în general, în însăși ideea europeană, precum și în capacitatea noastră de a găsi soluții.
Cauzele crizei sunt cunoscute: Europa nu a răspuns provocărilor legate de competitivitate. Unele state membre au trăit mai bine decât își puteau permite. Pe piețele financiare au existat comportamente iresponsabile și inadmisibile. Am lăsat să se adâncească dezechilibrele dintre statele noastre membre, în special în zona euro.
Iar seismele care tulbură ordinea internațională, presiunile exercitate de globalizare au agravat și mai mult situația.
Și iată rezultatul: societățile noastre încearcă un sentiment de profundă îngrijorare. Multora dintre cetățenii noștri le este teamă de viitor. Există, mai mult ca niciodată, tentația de repliere națională, dacă nu chiar naționalistă.
Reacțiile populiste pun sub semnul întrebării cele mai mari realizări ale Uniunii: moneda euro, piața unică și chiar și libera circulație a persoanelor.
Cred că se poate spune că criza datoriei suverane este astăzi, înainte de toate, o criză de încredere politică, iar cetățenii noștri, dar și lumea întreagă ne observă și se întreabă: suntem cu adevărat o uniune? Dispunem cu adevărat de voința necesară pentru a susține moneda unică?
Sunt, oare, cele mai vulnerabile state membre decise să facă reformele indispensabile?
Sunt, oare, cele mai prospere state membre dispuse cu adevărat să își manifeste solidaritatea?
Este Europa într-adevăr pregătită să obțină creștere și să creeze locuri de muncă?
Afirm astăzi în fața dumneavoastră:
Da, este o situație gravă, dar există soluții la criză.
Europa are un viitor.
Dacă reinstaurăm încrederea. Iar pentru a reinstaura încrederea, avem nevoie de stabilitate, de creștere, dar și de voință politică, de spirit de conducere politică.
Împreună, trebuie să le propunem cetățenilor noștri o reînnoire europeană.
Trebuie să traducem în fapte ceea ce s-a constatat în declarația de la Berlin, semnată de Comisie, de Parlament și de Consiliul European, cu ocazia celei de a 50-a aniversări a semnării Tratatelor de la Roma. Se spunea atunci: „Wir leben heute miteinander, wie es nie zuvor möglich war. Wir Bürgerinnen und Bürger der Europäischen Union sind zu unserem Glück vereint.”

„Astăzi, trăim împreună cum nu a fost posibil niciodată până acum. Noi, cetățenii Uniunii Europene, ne-am unit pentru binele nostru.” Este o declarație, iar cuvintele contează. Această voință trebuie tradusă în curajul fiecărei zile.
Împreună cu instituțiile noastre, și nu împotriva acestora, putem reuși.
Pentru unii, o știm, nevoia de stabilitate este cea care contează, în timp ce, pentru alții contează creșterea.
Ei bine, vă spun că avem nevoie de ambele.
Unii predică disciplina, alții - solidaritatea.
Ei bine, avem nevoie de ambele.
A trecut vremea soluțiilor punctuale, parțiale. Avem nevoie de o abordare hotărâtă pentru soluții globale. De o mai mare ambiție pentru Europa.
Sunt convins că ne aflăm într-un moment crucial al istoriei noastre. Este vorba de unul dintre acele momente în care, dacă nu avansăm în direcția integrării, riscăm să intrăm într-un proces de fragmentare.
Este, prin urmare, o chestiune de voință politică, o probă de foc pentru întreaga noastră generație.
Și v-o spun: da, este posibil să ieșim din această criză. Nu este doar posibil, ci și necesar. Iar una dintre calitățile unui bun lider politic este tocmai aceasta: să facă posibil ceea ce este necesar.
Stimați deputați,
Permiteți-mi să încep cu Grecia. Grecia este și va rămâne un membru al zonei euro. Grecia trebuie să pună în aplicare la timp și integral angajamentele pe care și le-a asumat. La rândul lor, celelalte state membre din zona euro s-au angajat să sprijine Grecia și să își acorde sprijin reciproc. Așa cum s-a afirmat în cadrul summitului zonei euro din 21 iulie: „suntem deciși să continuăm să acordăm sprijin țărilor care fac obiectul unor programe până în momentul în care acestea beneficiază din nou de acces la piețe, cu condiția ca acestea să pună în aplicare cu succes respectivele programe.”
Acesta este motivul pentru care am creat Grupul operativ pentru Grecia.
Tocmai am lansat un plan de acțiune care constă în două elemente principale:
-       o listă de 100 de proiecte viabile de înaltă calitate privind investiții care urmează a fi realizate în toate regiunile Greciei, pentru a folosi cât mai bine fondurile restante alocate Greciei în cadrul fondurilor structurale;
-       eforturi susținute de reducere a procedurilor birocratice aferente proiectelor cu cofinanțare europeană.
Grecia mai are de cheltuit 15 miliarde de euro din fondurile structurale. Se va sprijini astfel economia Greciei printr-un program urgent de asistență tehnică pentru administrația greacă.
Se află deja în derulare un program de 500 de milioane de euro care garantează împrumuturile acordate de Banca Europeană de Investiții IMM-urilor grecești.
Comisia are în vedere și crearea unui mecanism de garanții mai amplu, care să ajute băncile să acorde din nou împrumuturi economiei reale.

Toate acestea reprezintă un sprijin masiv pentru eforturile de redresare ale Greciei, iar Grecia va trebui să obțină rezultate concrete. Ea trebuie să pună capăt practicilor contraproductive și să reziste conflictelor de interese.
Dar trebuie să fim clari în această privință: nu este vorba de un sprint, ci de un maraton.
Sarcina de a construi o Uniune a stabilității și a responsabilității nu se referă însă doar la Grecia.
Perspectiva economică cu care ne confruntăm este una foarte dificilă. Ne confruntăm cu efectele negative ale unei reevaluări globale continue a riscurilor. Prin urmare, este responsabilitatea noastră să restabilim încrederea în moneda euro și în Uniunea noastră, în ansamblu.
Și putem face acest lucru demonstrând că suntem capabili să luăm toate deciziile necesare pentru a gestiona o monedă comună și o economie integrată în mod competitiv, integrator și cu utilizarea eficientă a resurselor. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să acționăm pe termen scurt, mediu și lung.
Primul pas constă în găsirea unei soluții rapide la criza datoriilor suverane.
Aceasta va necesita mecanisme mai puternice de soluționare a crizelor. Avem nevoie de instrumente credibile și de mecanisme de protecție eficace pentru moneda euro.
FESF și viitorul Mecanism european de stabilitate trebuie să constituie baza acțiunilor viitoare.
Trebuie întreprinse imediat măsuri pentru ca FESF să devină mai puternic și mai flexibil. Comisia a făcut o propunere în acest sens încă din luna ianuarie. Asupra acestui lucru au convenit șefii de stat și de guvern din zona euro, la 21 iulie. Numai după ce veți ratifica acest instrument, FESF va fi în măsură:
-       să intervină preventiv;
-       să intervină pentru a sprijini recapitalizarea băncilor;
-       să intervină pe piețele secundare pentru a preveni efectul de contagiune.
Din momentul în care FESF va fi ratificat, ar trebui sa exploatăm cât mai eficient resursele financiare de care dispune. Comisia analizează opțiuni în acest sens.
În plus, ar trebui să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a accelera intrarea în vigoare a MES.
Și, desigur, avem încredere că Banca Centrală Europeană va face tot ceea ce este necesar – cu respectarea deplină a tratatului – pentru a asigura integritatea zonei euro și stabilitatea financiară a acesteia.
Nu ne putem însă opri aici. Trebuie să adâncim coordonarea și integrarea economică, în special în zona euro.
Natura politică a acestei sarcini e cel puțin la fel de importantă ca și natura ei economică.
Astăzi, veți vota așa-numitul „pachet de șase” propuneri pe care vi l-am prezentat dumneavoastră și Consiliului în urmă cu un an. Acest „pachet de șase” reformează Pactul de stabilitate și de creștere și extinde supravegherea la echilibrele macroeconomice. Acum, suntem din nou foarte aproape de textul propus inițial de Comisie. Ați avut un rol decisiv în menținerea nivelului de ambiție al acestor propuneri, lucru pentru care doresc foarte mult să vă mulțumesc și să vă felicit.

Această legislație ne va oferi mecanisme cu mult mai puternice de asigurare a executării. Putem discuta planurile bugetare ale statelor membre înainte de adoptarea deciziilor la nivel național. Acest amestec de disciplină și de integrare reprezintă cheia către viitorul zonei euro. Numai printr-o integrare mai mare și prin mai multă disciplină putem avea o zonă euro credibilă.
Stimați deputați,
Toate acestea reprezintă cu adevărat niște pași înainte importanți, dar trebuie să mergem mai departe. Trebuie să completăm uniunea noastră monetară printr-o uniune economică. Trebuie să realizăm sarcinile stabilite la Maastricht.
A fost o iluzie să credem că putem avea o monedă comună și o piață unică, având în același timp abordări naționale ale politicii economice și bugetare. Haideți să evităm altă iluzie, și anume că putem avea o monedă comună și o piață unică având, în același timp, o abordare interguvernamentală.
Pentru ca zona euro să fie credibilă – iar acesta nu este doar mesajul federaliștilor, este cel al piețelor – avem nevoie de o abordare cu adevărat comunitară. Trebuie să integrăm cu adevărat zona euro, să completăm uniunea monetară cu o uniune economică reală. Și cum poate fi creată această abordare cu adevărat comunitară? În săptămânile următoare, Comisia va prezenta, pe baza „pachetului de șase”, o propunere privind un cadru unic și coerent de adâncire a coordonării și integrării economice, în special în zona euro. Acest lucru va fi realizat într-un mod care să asigure compatibilitatea dintre zona euro și Uniune în ansamblul său. Desigur, nu dorim ca zona euro să afecteze realizări importante precum piața unică și toate cele patru libertăți de care dispunem.
În același timp, putem centraliza procesul de luare a deciziilor pentru a fi mai competitivi. Acest lucru ar putea fi realizat prin integrarea Pactului euro plus în acest cadru, respectându-se pe deplin competențele naționale de punere în aplicare.
Pentru ca toate acestea să funcționeze, avem nevoie, mai mult ca oricând, de autoritatea independentă a Comisiei și de acțiunile propuse și evaluate pe care statele membre ar trebui să le întreprindă. Haideți să fim onești: guvernele nu pot face acest lucru de unele singure. Acest lucru nu poate fi făcut nici prin negocieri între guverne.
Într-adevăr, în cadrul competențelor Comunității, Comisia este guvernul economic al Uniunii.
Este clar că nu avem nevoie de instituții suplimentare în acest sens.
Există un motiv pentru care tratatele au creat instituții supranaționale. Există un motiv pentru care au fost create Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Curtea de Justiție. Comisia este garantul echității. În plus, Comisia, care în mod natural lucrează în parteneriat cu statele membre, este votată de acest Parlament și răspunde în fața sa, iar Parlamentul este ales în mod direct, atât pentru zona euro, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei.
Stimați deputați,
A sosit timpul și să avem o reprezentare externă unitară a zonei euro. În conformitate cu tratatul, Comisia va face propuneri în acest sens.
O Uniune a stabilității și a responsabilității întemeiată pe aceste elemente, la care se adaugă o abordare comună, va permite, de asemenea, statelor membre să profite pe deplin de avantajele unei piețe mai mari pentru emiterea de obligațiuni publice.

În momentul în care zona euro va dispune de toate instrumentele necesare pentru a asigura atât integrarea, cât și disciplina, emiterea de obligațiuni comune va fi considerată un pas natural și avantajos pentru toți, cu condiția ca astfel de euroobligațiuni să fie „obligațiuni de stabilitate", și anume obligațiuni care să fie de așa natură încât să îi recompenseze pe cei care respectă regulile și să îi descurajeze pe cei care nu le respectă. Așa cum am anunțat deja în fața dumneavoastră, Comisia va prezenta în săptămânile următoare opțiuni pentru astfel de „obligațiuni de stabilitate”.
Unele dintre aceste opțiuni pot fi realizate în temeiul prezentului tratat, însă emiterea unor euroobligațiuni ar necesita o modificare a tratatului. Acest lucru este important, stimați deputați, deoarece putem realiza multe în temeiul actualului Tratat de la Lisabona. Nu avem nicio scuză pentru a nu acționa împreună și acum.
Totuși, poate fi necesar să avem în vedere noi modificări ale tratatului.
Mă refer, în special, și la constrângerea pe care o implică unanimitatea. Ritmul eforturilor noastre comune nu poate fi dictat de cei mai lenți. Astăzi, avem o Uniune în care membrul cel mai lent dictează viteza cu care înaintează toate celelalte state membre. Acest lucru nu este credibil nici din punctul de vedere al piețelor. De aceea, trebuie să soluționăm această problemă a procesului decizional. Un stat membru are dreptul, bineînțeles, să nu accepte decizii, susținând că acest lucru ține de suveranitatea națională. Însă un stat membru nu are dreptul să blocheze înaintarea celorlalți, deoarece și ceilalți au o suveranitate națională și, dacă doresc să înainteze, ar trebui să o poată face.
Voința noastră de a lua în considerare modificarea tratatului nu ar trebui să fie o modalitate sau o scuză pentru a întârzia reformele de care avem nevoie acum, însă consider că această perspectivă pe termen mai lung va spori credibilitatea deciziilor noastre de acum.
O Uniune a stabilității și a responsabilității presupune finalizarea rapidă a lucrărilor în vederea unui nou sistem de reglementare în sectorul financiar. Avem nevoie de bănci bine capitalizate și responsabile care să acorde împrumuturi economiei reale.
S-a discutat mult despre presupusa vulnerabilitate a unora dintre băncile noastre. În ultimul an, băncile europene și-au consolidat în mod substanțial situațiile conturilor de capital. În prezent, acestea își mobilizează capitalurile pentru a acoperi lacunele rămase, care au fost identificate în urma testelor de rezistență efectuate în vara acestui an. Acest lucru este necesar pentru a limita pericolul ca perturbările înregistrate pe piața financiară să afecteze economia reală și locurile de muncă.
În ultimii trei ani, am creat un nou sistem de reglementare financiară.
Să ne aducem aminte că am prezentat deja 29 de acte legislative în acest sens. Ați adoptat deja mai multe dintre acestea, inclusiv crearea autorităților de supraveghere independente, care sunt deja operaționale. Acum este important să aprobați propunerile noastre de instituire a unor noi norme privind:
-       instrumentele derivate;
-       vânzarea în lipsă fără prevalidare și swap-urile pe risc de credit;
-       remunerarea echitabilă a bancherilor.

Aceste propuneri există și ar trebui adoptate de Consiliu și de Parlament. Comisia va prezenta și celelalte propuneri până la sfârșitul anului, în special norme privind:
-       agențiile de rating de credit;
-       soluționarea situațiilor de criză bancară;
-       răspunderea personală a operatorilor financiari.
Vom fi deci prima grupă de țări din cadrul G20 al cărei angajament în favoarea eforturilor globale de reglementare financiară a produs rezultate.
Stimați deputați,
În ultimii trei ani, statele membre - ar trebui să spun contribuabilii - au acordat sectorului financiar ajutoare și garanții în valoare de 4,6 trilioane de euro. A sosit timpul ca sectorul financiar să își aducă, la rândul său, contribuția în favoarea societății. De aceea, sunt mândru să anunț că astăzi Comisia a adoptat o propunere privind taxa pe tranzacțiile financiare. Astăzi, vă prezint un text extrem de important, care, dacă va fi aplicat, poate genera venituri de peste 55 de miliarde de euro pe an. Unii vor întreba: „de ce?” De ce? Este o chestiune de echitate. Dacă agricultorii noștri, lucrătorii noștri și toate sectoarele economice, de la industrie la agricultură și la servicii, dacă toți plătesc o contribuție în favoarea societății, și sectorul bancar ar trebui să plătească o contribuție în favoarea societății.
Și dacă avem nevoie – pentru că avem cu adevărat nevoie – de consolidare bugetară, dacă avem nevoie de mai multe venituri, întrebarea este de unde provin aceste venituri. Vom majora impozitele pe salariu? Vom majora impozitele pe consum? Cred că este echitabil să impozităm activitățile financiare care, în unele dintre statele noastre membre, nu plătesc o contribuție proporțională în favoarea societății.
Instituțiile financiare nu sunt singurele care ar trebui să plătească o contribuție echitabilă. Nu ne putem permite să trecem cu vederea evaziunea fiscală. Este deci momentul să fie adoptate propunerile noastre privind impozitarea economiilor în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, invit statele membre să acorde în sfârșit Comisiei mandatul pe care l am solicitat pentru a putea negocia, în numele întregii Uniuni Europene, acorduri fiscale cu țările terțe.
Stimați deputați,
Nu este suficient să asigurăm numai stabilitatea și responsabilitatea. Avem nevoie de stabilitate, dar avem nevoie și de creștere. Avem nevoie de responsabilitate, dar avem nevoie și de solidaritate.
Economia poate rămâne solidă numai dacă asigură creștere și locuri de muncă. De aceea trebuie să dăm frâu liber energiei economiei noastre, în special energiei economiei reale.
Prognozele actuale indică o puternică încetinire a creșterii.
Cu toate acestea, o creștere semnificativă în Europa nu este un vis imposibil de realizat. Creșterea nu va apărea mâine, ca prin minune, ci trebuie să creăm condițiile propice pentru restabilirea creșterii. Am reușit să avem o astfel de creștere în trecut. Trebuie și putem să reușim din nou.
Este adevărat că nu dispunem de o marjă prea mare pentru a introduce noi stimulente fiscale, însă acest lucru nu înseamnă că nu putem face mai multe pentru a promova creșterea.

În primul rând, cei care dispun de o marjă fiscală trebuie să o exploateze, dar într un mod durabil.
În al doilea rând, toate statele membre trebuie să promoveze reforme structurale pentru a ne putea spori competitivitatea în lume și pentru a promova creșterea.
Împreună, trebuie și putem să valorificăm potențialul pieței unice, să exploatăm toate beneficiile comerțului și să mobilizăm investițiile la nivelul Uniunii.
Permiteți-mi să vă vorbesc mai întâi despre piața unică.
Punerea integrală în aplicare a Directivei privind serviciile ar putea în sine, conform estimărilor, să genereze câștiguri economice de până la 140 de miliarde de euro.
Și totuși, astăzi, la doi ani de la expirarea termenului prevăzut pentru punerea sa în aplicare, mai sunt state membre care nu au adoptat încă legislația necesară. Ca urmare a acestui fapt, nu beneficiem de toate avantajele posibile pe care ni le-ar putea aduce o liberalizare reală a serviciilor în Europa.
Putem însă să facem mai mult.
Trebuie să adoptăm propunerile legislative deja prezentate. Am adoptat, în cadrul Comisiei, Actul privind piața unică. Mai multe inițiative-cheie cuprinse în acest act sunt finalizate.
Suntem aproape de momentul în care va exista un brevet european, ceea ce ar reduce costul protecției proprietății intelectuale la 20 % din costurile actuale. Am încredințarea că acest obiectiv va deveni realitate până la sfârșitul acestui an.
În plus, în ceea ce privește Actul privind piața unică, ar trebui să avem în vedere aplicarea unei proceduri legislative accelerate. De altfel, în multe domenii ar fi bine să aplicăm o procedură legislativă accelerată pentru că traversăm o perioadă care face necesară adoptarea de măsuri în regim de urgență. În acest fel vom putea face față circumstanțelor extraordinare cu care ne confruntăm în prezent.
Totodată, în viitor, creșterea va depinde tot mai mult de capacitatea de a valorifica potențialul tehnologiei informației. Avem nevoie de o piață unică digitală, care va aduce fiecărui cetățean european beneficii în valoare de aproximativ 1500 de euro pe an, prin valorificarea posibilităților oferite de comerțul electronic sau prin desființarea, de exemplu, a tarifelor pentru serviciile de roaming.
Creșterea gradului de penetrare a serviciilor de internet în bandă largă cu încă 10 % ar însemna o creștere anuală suplimentară cuprinsă între 1 și 1,5%.
Într-o lume competitivă, trebuie să avem, de asemenea, un nivel bun de educație și să dispunem de competențele necesare pentru a face față acestor provocări. Trebuie să inovăm. Acțiunile noastre trebuie să fie durabile.
Am prezentat deja propuneri detaliate privind inovarea, privind eficiența utilizării resurselor și privind modalitățile prin care ne putem consolida baza industrială.
O politică industrială modernă presupune investiții în cercetare și inovare.
Trebuie să accelerăm concretizarea eforturilor noastre de a stimula utilizarea capitalului de risc pentru finanțarea societăților tinere și inovatoare din întreaga Europă.
Vom avea locuri de muncă durabile dacă punem accentul pe inovare și pe noile tehnologii, inclusiv pe tehnologiile ecologice. Trebuie să ne asigurăm că dimensiunea ecologică însoțește întotdeauna creșterea economică.

De exemplu, sectorul energiilor regenerabile a creat deja în Uniunea Europeană 300 000 de locuri de muncă în ultimii 5 ani. Piața mondială a tehnologiilor ecologice se va tripla în următorul deceniu.
Trebuie să intervenim cu prioritate în domeniile în care acțiunea noastră are un impact real. Pentru a garanta creșterea economică în viitor trebuie să urmărim, de asemenea, în mod activ obiectivele fixate în programul nostru pentru o reglementare inteligentă, care vor antrena economii în valoare de 38 de miliarde de euro pentru societățile europene, în special pentru IMM-uri. Însă este necesar ca și statele membre să facă tot ce le stă în putință pentru a reduce sarcina administrativă.
Avem însă nevoie și de investiții. Aceste reforme sunt importante, însă avem nevoie și de o anumită formă de investiții la nivel european.
O Uniune a creșterii și a solidarității are nevoie de infrastructuri moderne și interconectate.
Am propus ca următorul cadru financiar multianual (CFM) să creeze o facilitate menită să asigure conectarea Europei – în domeniul energetic, al transporturilor, în sfera digitală.
 Această componentă inovatoare a propunerii noastre privind CFM trebuie avută în vedere împreună cu o altă idee inovatoare, extrem de importantă: obligațiunile pentru finanțarea proiectelor.
În săptămânile următoare, Comisia își va publica propunerile privind obligațiunile UE pentru finanțarea proiectelor. Propunem, de asemenea, lansarea de proiecte-pilot, astfel încât să putem finanța această creștere. Putem face acest lucru chiar înainte de adoptarea CFM. În acest fel putem să ne concentrăm eforturile, într-o primă fază, asupra unora dintre investițiile majore în infrastructură de care are nevoie Europa.
Uniunea și statele sale membre ar trebui să analizeze de urgență modalitățile prin care ar putea permite Băncii Europene de Investiții, care este banca noastră și a cărei activitate este ghidată de politicile noastre, să facă mai mult – dacă se poate, mult mai mult – pentru a finanța investițiile pe termen lung.
În acest sens, trebuie să identificăm modalitățile prin care am putea consolida baza de resurse și capital a BEI, astfel încât să poată acorda împrumuturi economiei reale.
În anul 2000, capitalul de risc din Europa se ridica la 22 de miliarde de euro. În 2010 erau doar 3 miliarde. Dacă dorim să promovăm spiritul antreprenorial, trebuie să inversăm această tendință descrescătoare și avem nevoie de acest sprijin în special pentru IMM-uri.
Putem, de asemenea, să stimulăm creșterea economică valorificând mai bine fondurile structurale, prin sporirea capacității de absorbție a acestora, prin utilizarea fondurilor structurale pentru sprijinirea rezultatelor macroeconomice. Aceste fonduri sunt esențiale pentru inovare, pentru formare și pentru ocuparea forței de muncă, precum și pentru IMM-uri.

Aș dori, de asemenea, să vă invit să adoptați până la sfârșitul acestui an propunerile pe care le-am prezentat în luna august privind majorarea ratelor de cofinanțare pentru țările care beneficiază de programe de asistență. În acest mod vom infuza fonduri esențiale în aceste economii, reducând totodată presiunea asupra bugetelor naționale.
Stimați deputați,
Reformarea piețelor muncii, a finanțelor publice și a sistemelor de pensii presupune un efort important din partea tuturor segmentelor societății.
Știm cu toții că aceste schimbări sunt necesare pentru a putea reforma economia noastră socială de piață și pentru a ne menține modelul social. Este însă imperativ să ne apărăm în continuare valorile - valorile echității, incluziunii și solidarității.
Acum trebuie să oferim speranțe concrete unui tânăr din cinci care nu reușește să își găsească un loc de muncă. În unele țări, situația în rândul tinerilor noștri este pur și simplu dramatică. Doresc să facă apel la societăți să depună un efort deosebit pentru a pune la dispoziția tinerilor stagii de formare și de ucenicie, care pot fi sprijinite de Fondul social european.
Cooptând întreprinderile, partenerii sociali, autoritățile naționale și Uniunea în cadrul unei inițiative privind crearea de oportunități pentru tineri, putem aduce o schimbare. Aceasta este, cred, chestiunea socială cea mai imperioasă, să răspundem anxietății tinerilor noștri care nu își pot găsi un loc de muncă și este mult mai bine să urmezi un stagiu de ucenicie sau un curs de formare decât să fii în stradă, pradă acestei anxietăți, exprimând neîncrederea în Uniunea Europeană în ansamblul său.
Trebuie să accelerăm ritmul de punere în aplicare a părților celor mai urgente ale planului nostru pentru creștere și locuri de muncă, Strategia Europa 2020. Comisia va analiza cu prioritate, în recomandările sale specifice pentru fiecare țară pentru anul viitor, situația tinerilor din fiecare stat membru.
Cred că trebuie să dăm viitorului nostru o șansă reală.
Acum trebuie să intervenim și pentru a ajuta cele 80 de milioane de europeni care se confruntă cu riscul sărăciei. Aceasta înseamnă că propunerea noastră privind salvgardarea programului UE de furnizare de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate trebuie aprobată în cele din urmă de Consiliu. Aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul politic pe care l-ați acordat soluției propuse de noi.
Stimați deputați,
În urmă cu cincizeci de ani, 12 țări din Europa s-au reunit pentru a semna Carta socială. În octombrie se împlinesc exact 50 de ani. Astăzi, Carta numără 47 de semnatari, inclusiv toate statele noastre membre.
Pentru a garanta aceste valori fundamentale în Europa, cred că este necesar să stimulăm calitatea dialogului social la nivel european. Reușita reînnoirii Europei poate fi asigurată numai prin contribuția și răspunderea tuturor partenerilor sociali – a sindicatelor, a lucrătorilor, a firmelor, a societății civile, în general.

Trebuie să ne reamintim faptul că Europa noastră este o Europă a cetățenilor. Ca cetățeni, avem cu toții de câștigat din construcția europeană. Câștigăm o identitate și o cetățenie europeană, pe lângă cetățenia noastră națională. Cetățenia europeană aduce o serie de drepturi și oportunități. Posibilitatea de a trece în mod liber granițele, de a studia și de a lucra în străinătate. Și în acest caz, cu toții trebuie să apărăm, să păstrăm și să dezvoltăm aceste drepturi și oportunități. Întocmai cum procedează acum Comisia cu propunerile noastre cu privire la Schengen. Nu vom tolera restrângerea drepturilor de care se bucură cetățenii noștri. Vom apăra libera circulație și toate drepturile Uniunii.
Stimați deputați,
Activitățile Comisiei acoperă multe alte domenii, după cum bine știți. Nu pot să le abordez pe toate aici, însă ele sunt amintite în scrisoarea pe care am adresat-o președintelui Parlamentului și pe care ați primit-o cu toții.
Totuși, înainte de a încheia, permiteți-mi să spun câteva cuvinte despre responsabilitatea Uniunii Europene pe plan extern. Îmi doresc o Europă deschisă, o Europă implicată pe plan mondial.
Acțiunea europeană în lume nu este doar cea mai bună garanție pentru cetățenii noștri, pentru apărarea intereselor și valorilor noastre, este, în egală măsură, o acțiune indispensabilă pe plan mondial. Astăzi este la modă să se vorbească de G2.
Eu cred că lumea nu dorește un G2. Însăși cele două țări nu ar avea interes în crearea unui G2. Știm ce tensiune a creat bipolaritatea în Războiul Rece. Cred că Europa este indispensabilă mai mult ca niciodată dacă dorim o lume echitabilă și deschisă.
Cred că lumea în schimbare la care asistăm are nevoie de o Europă care își asumă responsabilitățile. O Europă influentă, o Europă cu 27 și, în curând, 28 de state, odată cu aderarea Croației. O Europă care continuă să indice calea de urmat în diverse domenii, precum comerț sau schimbări climatice, în perspectiva importantelor întâlniri viitoare, de la Durban la Rio +20, iar Europa trebuie să își mențină poziția sa de lider în aceste aspecte.
Să ne îndreptăm, de asemenea, privirea și atenția către vecinii noștri din sud. Primăvara arabă reprezintă o transformare profundă care va avea consecințe foarte importante nu doar pentru aceste popoare, ci și pentru noi, pentru Europa noastră. De aceea, Europa trebuie să fie mândră. Am fost primii care am stat alături de tunisienii, de egiptenii, de libanezii care doreau democrație și libertate. De aceea Europa sprijină aceste aspirații legitime, în special prin intermediul Parteneriatului nostru pentru democrație și prosperitate.
Primăvara arabă sper că înseamnă, în egală măsură, calea deschisă pentru speranța păcii în întreaga regiune, pentru ideea unui stat palestinian care să trăiască în pace cu statul Israel, așa cum dorește Europa.
Să ne îndreptăm însă privirea și atenția și către vecinii din est. Vineri voi participa la Varșovia la summitul Parteneriatului estic. Voi merge la acest eveniment cu năzuința într-o relație politică și o integrare economică mai strânse între noi și partenerii noștri din regiune. Uniunea Europeană dispune de o forță extraordinară de transformare. Este o sursă de inspirație pentru mulți oameni din lume, iar dacă aceste țări întreprind reforme profunde, noi putem să le ajutăm și putem să stabilim o asociere mai strânsă din punct de vedere politic și, de asemenea, o integrare mai mare din punct de vedere economic.

În fine, să nu îi abandonăm pe cei mai defavorizați și să fim la înălțimea angajamentelor noastre pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.
Să fim, de asemenea, realiști și să recunoaștem că pentru ca Europa să își exercite întreaga influență, dacă Europa vrea într-adevăr să fie o putere, trebuie să consolidăm politica externă și de securitate comună. Trebuie să fie credibilă. Trebuie să se sprijine pe o dimensiune comună de securitate și apărare dacă dorim, într-adevăr, să contăm în lume.
A apus vremea în care se putea opune rezistență ideii de apărare europeană de teama de a nu dăuna Alianței atlantice. Ați remarcat deja, astăzi, înșiși americanii ne cer să facem mai mult în calitate de europeni. Lumea s-a schimbat, lumea se schimbă fundamental. Vrem, într-adevăr să contăm în lume?
De aceea, în momentul în care bugetele pentru apărare sunt sub presiune, trebuie să facem mai mult împreună, cu mijloacele de care dispunem.
În acest sens, Comisia își asumă partea sa de răspundere, continuându-și eforturile în vederea creării unei piețe unice a apărării și valorificând competențele care îi sunt conferite prin tratat pentru a dezvolta o bază industrială europeană a apărării.
Stimați deputați,
Să nu fim naivi, lumea este în transformare și dacă Europa vrea să conteze pe plan mondial și să apere interesele cetățenilor săi, avem nevoie de dimensiunea politică și de dimensiunea de apărare dacă dorim să avem un cuvânt de spus și să influențăm viitorul lumii.
Stimați deputați,
Concluzionez.
La încheierea mandatului nostru, în 2014, se vor împlini exact o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial pe acest continent, o perioadă sumbră căreia i-a urmat cel de al Doilea Război Mondial, una dintre paginile cele mai dramatice ale istoriei europene și universale. Cred că astăzi putem spune că astfel de orori sunt de neînchipuit în Europa. Și cred că aceasta se datorează într-o mare măsură existenței Uniunii Europene, pentru că, grație viziunii Europei, prin integrarea economică și politică am construit garanția păcii pe continentul nostru. De aceea nu putem să lăsăm în primejdie această mare realizare. Am primit-o de la generațiile anterioare. Generația noastră nu va fi cea care o va pune sub semnul întrebării. Este clar că dacă începem să fragmentăm Europa, dacă ne reîntoarcem la marile cuceriri ale Europei, ar exista fără îndoială riscul de fragmentare a obiectivului nostru.
După cum am spus, la baza crizei pe care o trăim astăzi se află o problemă politică. Este o punere la încercare a voinței noastre de a trăi împreună. De aceea trebuie să aprofundăm Uniunea Europeană, de aceea am creat instituții comune. De aceea trebuie să garantăm interesul european.
Și, astăzi, adevărul este că, pentru ca Europa să iasă din această criză, pentru a oferi un viitor Europei, cooperarea interguvernamentală nu este suficientă. Un anumit tip de interguvernamentalism riscă să ducă la renaționalizare și la fragmentare. Un anumit tip de interguvernamentalism ar putea reprezenta moartea Europei unite, iar noi ne dorim o Europă unită.

Să nu uităm că deciziile pe care le luăm acum sau pe care nu le luăm vor contura viitorul nostru. Aș vrea să vă comunic un lucru, și anume că mă simt rănit atunci când, unii, din alte colțuri ale lumii, ne spun cu un oarecare paternalism nouă, europenilor, ce trebuie să facem. Cred sincer că ne confruntăm cu probleme, cu probleme foarte serioase, dar cred însă că nu trebuie să ne scuzăm pentru democrațiile noastre. Nu trebuie să ne scuzăm pentru economia socială de piață. Cred, deci, că trebuie să cerem instituțiilor noastre, dar și statelor noastre membre și Parisului, Berlinului, Atenei, Londrei, Dublinului, o tresărire de mândrie de a fi europeni, o tresărire de demnitate și să spunem partenerilor noștri: „Vă mulțumim pentru sfaturile voastre, însă, împreună, suntem în măsură să depășim această criză”. Sunt mândru că sunt european.
Iar mândria de a fi european nu ține numai de marea noastră cultură, de marea noastră civilizație, de tot ceea ce am creat în lume. Nu este numai mândria trecutului, este mândria în viitorul nostru. Această încredere trebuie să o recreăm între noi. Cred că este posibil.
Unii spun: este foarte greu, nu este posibil. Aș dori să reamintesc cuvintele unui mare om, un mare african, Nelson Mandela: „Orice pare imposibil până când devine realitate. Să trecem la fapte!” Putem realiza reînnoirea Europei noastre, o putem face cu încredere.
Vă mulțumesc pentru atenție.

Sursa: