Un sfert din pâinea ambalată pe care o cumpărăm în supermarketurile din Peninsulă provine din România- iată descoperirea făcută de reporterii de la cotidianul “La Repubblica”- care vorbeşte deschis de "invazia pâinilor din Transilvania".
“De ceva vreme, producţia de pâine din România a crescut la patru milioane de kilograme, iar o bună parte o mâncăm noi. Aproape o pătrime din pâinea ambalată în supermarketurile noastre provine de acolo. Pâinea este semipreparată, congelată şi durează doi ani de zile, în plus e gata în câteva minute. Prea puţin se ştie de condiţiile igienice în care a a fost făcută, iar legea nu obligă producătorii să specifice provenienţa pe etichete”.
Pâinea românească este un produs din ce în ce mai “apreciat” în Italia, în primul rând pentru că este ieftină: costă de două ori mai puţin, “şi durează doi ani de zile”- notează Paolo Berizzi în “La Repubblica”.
Importatorii fac o adevărată afacere, mai ales că “ştiu prea bine că legea europeană nu îi obligă să menţioneze pe etichetă de unde provine pâinea”.
Un adevărat război al pâinii, care pare că abia a început, pentru că cei mai afectaţi sunt cei 24.000 de producători autohtoni, zdrobiţi de