sâmbătă, 25 aprilie 2015

Articole aprilie 1

Putin, un fel de „Croitorasul cel viteaz”

images-1Prima, a fost o lege care nu numai ca incetinea si chiar bloca in mare masura finantarea externa a islamistilor dar o bloca si pe cea a spionilor occidentali care isi faceau meseria la Moscova si in Rusia. A fost vorba de legea prin care TOATE ONG-urile TREBUIAU SA FIE RE-APROBATE. A lovit crunt in toate finantarile externe neprietenoase, fie ca era vorba de fonduri ale islamistilor, ale organizatiilor occidentale de spionaj care aveau paravane si isi finantau operatiunile prin ONG-uri dar chiar a lovit crunt si pericolul „democratiei” promovata prin cateva din aceste ONG-uri. Nu a mai aprobat decat ONG-uri conduse de agenti activi FSB, pentru a tine totul sub control.
Va rog sa tineti cont ca tot sistemul bancar este sub un crunt control al statului, nu ca in Romania unde se roaga statul de banci sa rezolve problema catorva mii de pacaliti cu credite in franci francezi.

Unknown-1A doua a fost legea care a desfiintat practic investitia majoritara straina in presa. Ce legatura avea cu combaterea democratiei? Totala! Ce legatura avea cu combaterea spionajului strain? Totala! Obiceiul de a infiltra agenti in presa nu este inventie romaneasca. Ce legatura avea cu combaterea islamismului radical? Pai organisme media, tolerante cu apucaturile islamistilor radicali (in special presa din Orientul Mijlociu) nu au mai putut acoperi evenimentele fara „supervizare” FSB in conditiile in care strainii nu mai puteau fi majoritari. In plus, daca se intampla ceva, nu mai vine postul tv echilibrat sa urmareasca abuzul statului. Aceasta operatioune este in desfasurare si astazi, rand pe rand trusturile serioase retragandu-se din Rusia.
Dar cea mai GENIALA masura, unica, inteligenta, incredibil de inventiva,  cea care a intepat nucleul sensibilitatilor POTENTIALILOR TERORISTI din Federatia Rusa a fost a treia legeLegea Responsabilitatii Familiei, pentru care sincer, Vladimir Putin merita un premiu Nobel.
Vladimir Putin a inventat o lege prin care FAMILIILE TERORISTILOR POT FI TRASE LA RASPUNDERE PENTRU CRIMELE SI ACTIUNILE TERORISTE ALE MEMBRILOR FAMILIEI. 
images-17Boom! Simplu! Incredibil de eficient! Efectul a fost total: tara cu cei mai multi teroristi inrolati in ISIS, tara cu un numar de musulmani care depaseste azi 10 milioane, singura religie in crestere accelerata de adepti in Rusia, tara care a comis genocid impotriva musulmanilor in Cecenia, o tara imensa si greu de controlat, in care sa faci rost de arme nu este chiar atat de complicat ca in Bucuresti, a TEMPERAT MASIV APETITUL MUSULMANILOR RADICALI de a se manifesta pe teritoriul ei.
Frumusetea legii este insasi simplitatea ei. Am citit personal legea respectiva si va pot spune ca lasa loc la o tona de interpretari. Dar tocmai asta voia si Vladimir Putin: sa aiba posibilitatea, macar teoretica, sa se poata folosi de legea respectiva in varii moduri. Si teroristii au inteles bine cate posibilitati si-a lasat deschise Vladimir Putin cu aceasta lege.
Orice potential terorist de pe teritoriul actual al Rusiei dar si orice terorist inrolat in ISIS a primit un mesaj clar: „daca ne lovesti unde ne doare, te lovim unde te doare mai tare!
images-18Pentru cei nefamiliarizati cu religia musulmana, pentru cei care nu au prieteni intre musulmani, este dificil de perceput ingenuozitatea lui Vladimir Putin in sensul ca un om normal nu poate intelege ca un nemernic precum Jihadi John de exemplu, teroristul britanic cel mai cautat dar si cel mai sangeros al vremurilor actuale, care are adevarate orgasme in baile de sange in care isi decapiteaza cu cutitul victimele, insensibil, crud si cinic pana la Allah si inapoi, poate plange si innebuni de durere cand e vorba de fratele lui. Este greu de inteles pentru non-musulmani cat de sensibil este subiectul „familia” in aceasta religie.
Vladimir Putin a inteles si a punctat. Aceste legi ii protejeaza tara de cand s-a nascut ISIS in ciuda numarului incredibil de mare de luptatori rusi din sanul Statului Islamic si in ciuda amintirilor vii pe care le au victimele in viata ale genocidului rus in Cecenia.
Cele 3 legi ale lui Putin vor fi multa vreme de acum incolo studiu de caz in facultatile de profil. Sper, si in cea a SRI-ului. Ianukovici a fost atat de impresionat incat se apucase si el sa le implementeze. Nu a apucat sa o emita decat pe prima.
250px-Mass_grave_in_Chechnya
Nu spune nimeni ca aceste masuri il fac pe Vladimir Putin si Rusia lui, ifailibil la pericolul terorist. Daca se intampla ceva, masurile „reactive” au ramas aceleasi: „nimeni nu scapa cu viata, indiferent cate victime avem”. Si au fost sute de victime, inclusiv copii. La scoala, la metrou, la teatru, nu conteaza, masurile de retaliere sunt clare si definitive. Dar pana la ele Putin a inventat un mecanism de preintampinare care functioneaza ireprosabil, raportat la pericolul cu care se confrunta.
A treia lege ar putea parea in grava contradictie cu valorile UE si ale lumii civilizate. Dar ascultarea telefoanelor nu este? Dar Legile Big Brother, atat de dragi lui George Maior, nu sunt? Probabil ca nu putem controla total ce fac membrii familiei noastre. Dar intotdeuna exista ceva raspundere nepenalizata. De la parintii britanicului Jihadi John, cei care l-au crescut si educat, care si astazi declara nonsalanti ca CIA si MI5 se insala cand vorbesc de rau baiatul lor care taie capete pe Youtube pana la sotia sau fratii vreunui terorist care cer senini protectia politiei si niciodata nu isi declina vreo responsabilitate.
images-1 copy 3
Sigur ca nu este o solutie atat de simpla ca in Rusia. Acolo sistemul juridic  executa ce spune politicul si cazul este de fapt judecat de ofiterul FSB care se ocupa de situatie. Dar poate ca un judecator corect al lumii civilizate ar putea sa faca distinctia daca ar exista o lege antiterorista care sa ii implice automat pe membrii apropiati ai familiei.
Bineinteles ca solutia nu este simpla. Ascunsi dupa legislatie neadaptata si dupa principii care suna doar bine. Nici problema nu este simpla. Si poate SRI, SIE, Parlamentul, decat sa mai inventeze moduri (Legi Big Brother) de a  ne ingradi libertatile, pretextand ca este vorba de combaterea terorismului, imprastiind tone de minciuni prin agenti acoperiti din presa, ca mai apoi sa afli ca esti doar o victima monitorizata a politicului la putere, mai bine pot produce cadrul legal prin care sa fie macar intrebati, de niste judecatori cu capul pe umeri, cei care s-ar putea dovedi in orice fel de legatura cu teroristii. In special familia.
Pana una-alta, Vladimir Putin a facut si altceva decat sa vorbeasca incontinuu, asa cum fac liderii europeni. A actionat.
Pentru rusii, musulmanii radicali cu idei teroriste, s-a dovedit a fi „intepatura in inima a lui Vladimir Putin”.

images-18
Visit Website

APR 02

UE şi „viţeluşul moldovean” (Adevărul)
„După fierbințeala Băsescu, ni se ad­mi­nis­trea­ză acum glaciațiunea Iohannis” (22)
Visit Website
Avellino, grav accident de muncă. Căzut de pe schelă, a pierdut un ochi
Grav accident de muncă pe un şantier de construcţii la Montoro, în provincia Avellino, în 17 martie.
Un muncitor român de 34 de ani a căzut de la şase metri de pe o schelă pe un şantier de construcţii. A sfârşit drept pe un morman de moloz. Impactul cu deşeurile a fost devastator. Bărbatul a fost transportat de urgenţă la spitalul din Landolfi.
Bărbatul şi-a pierdut un ochi şi a fost transferat la spitalul Cardarelli din Napoli.
Carabinierii au deschis o anchetă.

Româncele din Italia, peste 5.000 de accidente de muncă într-un an

Pordenone, muncitor român zdrobit de o tonă de peleţi

Citeşte mai mult...

Visit Website
Avellino, grav accident de muncă. Căzut de pe schelă, a pierdut un ochi
Grav accident de muncă pe un şantier de construcţii la Montoro, în provincia Avellino, în 17 martie.
Un muncitor român de 34 de ani a căzut de la şase metri de pe o schelă pe un şantier de construcţii. A sfârşit drept pe un morman de moloz. Impactul cu deşeurile a fost devastator. Bărbatul a fost transportat de urgenţă la spitalul din Landolfi.
Bărbatul şi-a pierdut un ochi şi a fost transferat la spitalul Cardarelli din Napoli.
Carabinierii au deschis o anchetă.

Româncele din Italia, peste 5.000 de accidente de muncă într-un an

Pordenone, muncitor român zdrobit de o tonă de peleţi

Citeşte mai mult...

Visit Website
Agresivitatea rusă obligă Germania să refacă capacitatea de luptă a armatei
bundeswehr2Cu un an în urmă, statul major NATO din Szczecin era singurul dintre cele nouă centre de comandă de răspuns rapid, care nu se afla în stare maximă a capacitatii de lupta. Dar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat totul. Germania începe sa restabileasca capacitatea de luptă a armatei sale, scrie Financial Times (FT), menționând că, acum, Szczecin se afla „pe linia frontului, pentru că este cel mai apropiat sediul NATO de granița Rusiei”.
„În prezent, aici se ridica un comandament operațional high-tech, corpul ofițeresc va fi dublat până la 400 de persoane, iar până în 2016 acesta ar trebui să atingă statutul de capacitate maxima de lupta”, – se spune în articolul FT.
General german Lutz Niemann recunoaște că situația s-a schimbat în ultima perioada, iar odata cu ea și opinia publică din Germania. „Amenințarea ruseasca ii obliga pe pe mulți să susțină ideea că armata ar trebui să devină mai activă. Potrivit sondajului YouGov, 49% dintre germani ar dori să fie crescute cheltuielile de apărare, împotriva fiind doar 36%”.
BundeswehrÎn ultimii 25 de ani, Germania a redus continuu bugetul apărării. Dar acum, dupa ce în estul Ucrainei a izbucnit războiul, Berlinul va crește cheltuielile militare cu 6%. În 2016, Germania va aloca bugetului de aparare 34,2 miliarde de euro. Ministrul apărării Ursula von der Lyayen considera Rusia amenințarea numarul 1 la adresa tarii sale.
Cu toate acestea, starea Bundeswehr-ului este destul de grea. Armata germana are efective de 180.000 de soldați, tancuri – 250. De asemenea, utilizabile mai sunt doar 24 din 43 de avioane Transall, şi numai 41 din cele 190 de elicoptere militare pot decola. De asemenea, în stare de funcționare sunt doar 42 din cele 109 de aeronave Eurofighter Typhoon și 280 din 406 de vehicule blindate Marder.
De aceea, vestea cresterii bugetului apararii pare a fi una buna pentru armata germana.
Visit Website
Purtătorul de cuvânt al președinției Moldovei, Vlad Țurcanu, este citat cu anunțul că președintele Nicolae Timofti a decis să refuze invitația de a participa la festivitățile plănuite la Moscova pe 9 mai, pentru sărbătorirea a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial. Țurcanu a spus că la parada din Piața Roșie nu va participa nici Armata Națională. Aniversarea este marcată anul acesta de tensiuni între Moscova și Occident din...
Visit Website

APR 01

Ultima idee rusească în materie nucleară: „Vom şterge SUA de pe faţa pământului cu ajutorul geografiei”
coastaUn expert rus a sugerat varianta optimă pentru a şterge SUA de pe faţa pamantului – o lovitura cu un proiectil de categoria   megatonelor asupra Yellowstone Supervolcano sau a Faliei San Andreas, care merge în paralel cu coasta Californiei, scrie Sydney Morning Herald.
Aceste lovituri nucleare vor avea consecințe catastrofale pentru continentul nord-american.
Autorul acestei idei este președintele Academiei în probleme geopolitice, Konstantin Sivkov. În paginile publicatiei militare ruse „Voyenno-promyshlennyy kuryer”, acesta a expus planul sau privind „distrugerea garantata a inamicului”, prin lovirea celor mai vulnerabile puncte ale SUA din punct de vedere geografic.
Referindu-se la opiniile geologilor, „expertul” rus subliniază faptul că „Yellowstone Supervolcano ar putea exploda în orice moment”. Vulcanul se apropie de perioada sa de activizare și, prin urmare, e „suficienta o mică zdruncinatura” pentru a iniția eruperea catastrofala a acestuia. Ca urmare a acestei eruptii, SUA vor  disparea de pe fata planetei, spune Sivkov.arma nucleara
A doua mare vulnerabilitate geografica a SUA este falia San Andreas, care din punct de vedere geofizic este extrem de instabila. Aceasta are o lungime de 1.300 km şi reprezintă practic linia de coliziune a plăcilor tectonice a Pacificului și Americii de Nord.
„O arma nucleara suficient de puternica va declanșa evenimente catastrofale de tip tsunami, care vor distruge complet infrastructura Statelor Unite de pe coasta pacifica”, – spune expertul.
În schimb, potrivit lui Sivkov, Rusia este aparata natural de un atac  tsunami sau erupție vulcanică.
Este necesar ca Rusia sa dezvolta o astfel de „mega-arma asimetrica” pana in 2020-2025.
Pentru Rusia este vital sa creeze această armă, deoarece este acum într-o poziție „incomparabil mai rea decât cu o jumătate de secol în urma.Cu o economie slabita si cu avantajul moral al ideii comuniste pierdut, Rusia nu poate concura cu NATO și aliații săi,  care se apropie tot mai mult de granițele Rusiei”, reda publicatia australiana „teoria conspiraționista” a lui Sivkov.


Visit Website
Bătrân omorât la Burgio, doi români condamnaţi la 18 ani
Tribunalul din Sciacca (Agrigento) i-a condamnat la 18 ani de închisoare fiecare pe românii Mihai Cătălin Simion, de 23 de ani, şi Adrian Ciubotariu, de 25 de ani, acuzaţi de uciderea lui Liborio Italiano, de 90 de ani, găsit mort în casa sa din Burgio.
Faptele datează din septembrie 2013, când cei doi români au intrat în casa bătrânului, legându-i mâinile, punându-i căluş şi înfăşurându-i în jurul capului un prosop de bucătărie, pe timpul jafului. Moartea lui Liborio Italiano a intervenit prin asfixiere şi stop cardio-circulator. Răufăcătorii au furat un televizor.

Au ucis un bătrân ca să-i fure televizorul


Visit Website
VIDEO. Stern: Primele dezvăluiri cu cel mai nou tanc rusesc – Armata
Armata tancPrima inovație reală care urmeaza sa apara in cadrul Forțele Armate ruse de la prăbușirea Uniunii Sovietice este tancul Armata, scrie germană Stern.
Debutul oficial al T-14 „Armata” este așteptat să aibă loc la Parada Victoriei de la Moscova de pe 9 mai. Cu toate acestea, imagini si chiar un scurt film cu noua arma ruseasca s-au scurs în on-line. Totusi, ce atrage atentia ca în toate imaginile cu noul tanc, turela acestuia este acoperita cu o husa.
„Un tanc de lupta absolut nou este o raritate pentru majoritatea armatelor din lume. Celebrele Leopard-2 ale Bundeswehr si M1 Abrams american au fost creat în urmă cu peste 35 ani. Modelele actuale folosite de armatele din vest au o serie de îmbunătățiri, dar designul lor de bază rămâne vechi” – notează Stern.
Principalul avantaj al T-14 este turela neocupata plata, echipata cu un tun de 120 mm neted care, prin caracteristicile sale este cel mai bun montat pe un tanc la ora actuala, superior chiar si celui de pe Leopard 2, scrie publicatia germana. Dupa toate probabilitatile, turela si tunul instalat se vor putea roti împreună în toate direcțiile, sugerează Stern.Armata tanc macheta
Cea mai importanta caracteristica a noului tanc este că niciunul dintre membrii echipajului nu se vor afla în turela, care este partea cea mai vulnerabila a unui tanc. Potrivit diverselor rapoarte, doi sau trei membri ai echipajului vor fi asezati in capsule de protectie speciale aflata în partea din fața a masinii. Se va obtine astfel un avantaj si la capitolul protectia echipajului, spune Stern.
Conducerea tancului se realizeaza in intregime în regim de distanță. Pentru acest scop, pe corpul tancului au fost montate camere de înaltă rezoluție. Tancul „Armata” folosește şi realizările clasice in domeniul proiectarii tancurilor in Rusia – masina este agila și rapida, subliniază publicația.
Totusi, militarii rusi nu sunt foarte incantati de masina, potrivit Gazeta.ru. Publicatai scria ca la sfarsitul anului trecut militarii s-au aratat nemultumiti de pretul masinii dar si de unele caracteristici tehnice, care „nu corespund indicatiilor stabilite de Ministerul Apararii din Rusia”, potrivit unei surse citate de Gazeta.ru. „Datele privind caracteristiciel tehnice ale tancului sunt secretizate, dar va pot spune ca suntem nemultumiti de sistem de control al focului„.
Potrivit Stern, „Uralvagonzavod” este capabila să producă aproximativ 500 de tancuri pe an, insa linia pentru Armata va putea ajunge la capacitate completa – 120 de tancuri – abia din anul 2018.
Visit Website
EPSO (European Personnel Selection Office) a lansat în luna martie două competiţii pentru (AD5 – General şi AD5 - Audit), pentru ocuparea a 229 de locuri pe listele de rezervă de pe care se vor recruta viitorii funcţionari europeni.
Visit Website

MAR 31

Comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove spune că o decizie privind poziționarea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunțată „foarte curând”. Vorbind în compania ministrului român al apărării la o conferință de presă la București, Breedlove s-a arătat convins că, atunci când NATO va lua decizia, România „va răspunde prompt (...) și va fi de acord” să găzduiască aceste echipamente. Ministrul...
Visit Website
Reuters: “Cum a cumpărat Putin influența Ungariei în UE”
Putin Orban
În pofida deprecierii rublei și a economiei asediate de sancțiuni, Rusia mai are încă fonduri de rezervă pentru potențialii săi aliați. Astfel, Moscova s-a arătat dispusă să acorde un împrumut de circa 10 miliarde de euro Ungariei, una din țările membre ale Uniunii Europene de care se simte apropiată, comentează agenția Reuters. Oficial, împrumutul este destinat a finanța extinderea centralei nucleare de la Paks, centrala atomică ungară care furnizează aproximativ 40% din energia electrică a țării, dar unii experți invocă un alt motiv: Rusia cumpără, de fapt, favoarea unui guvern din cadrul Uniunii Europene.

MAI MULT, aici » PaginaEuropeana.ro

Visit Website
Românce în Sicilia: «Angajatorul m-a violat»
Un nou caz al unei românce abuzate în Sicilia este publicat de Corriere di Ragusa. Este povestea tristă a Luanei, româncă de 40 de ani, care lucrează în serele din localitatea Vittoria pentru 100 de euro pe săptămână.
Povestea a ieşit la iveală pe timpul seminarului privind "Traficul de fiinţe umane în Europa şi în Italia" care s-a desfăşurat la Palermo. A povestit-o cercetătoarea Letizia Palumbo la Institutul penal pentru minori din Palermo, după ce a aflat-o de la cooperativa Proxima din Ragusa. O poveste de exploatare, hărţuire şi de avorturi practicate la spitalul din Vittoria.
Femeia, potrivit povestirii, s-ar fi revoltat împotriva angajatorului său fiindcă acesta nu i-ar fi permis să-şi ducă copiii la şcoală. Copiii s-au dus la mamă la Vittoria după sinuciderea tatălui în România. Potrivit îngrozitoarei povestiri a cercetătoarei, pe lângă exploatarea în muncă, ar fi existat şi multe abuzuri sexuale suferite de femeie din partea angajatorului său.
Când Luana a refuzat într-o ocazie să satisfacă instinctele bărbatului, a fost pedepsită să nu mai primească apă, pentru ea şi copiii săi. În acel punct a decis să denunţe cele întâmplate la cooperativa Proxima, care oferă asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane.
Denunţul operatorilor de la Ciss din
Visit Website
Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narâșkin, a spus într-o vizită la Erevan că Statele Unite și Uniunea Europeană „forțează” Rusia și alte țări din fostul spațiu sovietic ca Armenia să construiască „o axă nord-sud”, în locul unei case comune „de la Lisabona la Vladivostok”. Vorbind la o masă rotundă găzduită de Parlamentul armean, oficialul rus a mai spus că sancțiunile occidentale impuse Rusiei după anexarea Crimeii și implicarea în estul Ucrainei ar...
Visit Website
MAE danez: „Propaganda rusă este dezgustătoate”
lidegaardMinistrul danez de externe Martin Lidegaard, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, a explicat motivele  comportamentul președintelui rus în Ucraina.
„Unul dintre motivele pentru acțiunile lui Putin (in estul Ucrainei) este că el înțelege că, în cele din urmă, modelul social european duce la democrație, o mai mare bunăstare și reducerea corupției. În cazul în care Ucraina va reusi sa adopte acest model european, viața cetățenilor din Ucraina se va imbunatati. Ca urmare, rusii ar putea fi urmatorii care vor dori să adopte modelul. Dar Putin nu vrea asta, lui îi este frică de acest model, deoarece asa se reduce puterea sa”, -a spus Lidegaard.
Vorbitorii de limbă rusă minoritari din Ucraina și alte țări ar trebui să primeasca „acces la informații corecte”, potrivit șefului diplomatiei daneze.
„În prezent, Danemarca, împreună cu alte țări europene, lucreaza la un răspuns viabil propagandei ruse. În special, am alcatuit o scrisoare către Comisia Europeană și am depus o cerere la Consiliul European privind înființarea unui mass-media de limba rusă independent – continua ministrul. Mașina de propagandă rusă este foarte mare și, sincer, dezgustătoare. De aceea, trebuie să facem totul ca minoritatea vorbitoare de limba rusă din Ucraina și alte țări sa aiba acces la informații corecte”. „Mi-e teamă de propagandă rusa la fel de mult ca de un conflict militar”, – a adăugat el.
Amenințarea rusă privind indreptarea împotriva navelor militare ale Danemarcei a rachetelor sale nucleare, în cazul în care la Copenhaga se va alătura sistemului de apărare antirachetă al NATO este, potrivit lui Lidegaard, „inacceptabila” și „nerezonabila”.
„Toată lumea știe că sistemul de apărare antirachetă este un sistem defensiv, care nu are și nu va avea nicio legătură cu Rusia”, – a spus Lidegaard. „Din păcate, declarația recentă a fost un alt exemplu de atitudine extrem de belicoasa a partii ruse. Însa dupa un an de mandat în calitate de ministru de externe, am realizat că Rusia trebuie judecata in functie de acțiunile sale, nu de declarații. Prin urmare, ne vom limita în a ne exprima condamnarea acestei declarații, pentru că nu vrem să adăugam gaz pe foc „, – a spus diplomatul.
Potrivit lui Lidegaard, Danemarca „plasează responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina pe seama Rusiei şi consideră că este necesar să se ia măsuri împotriva agresiunii ruse”.
Visit Website
Analiză Deutsche Welle: “România – colonie rusă?”
intrare romaniaAmbasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov, a criticat un articol scris de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan, “Ispita fascistă a tovarăşului Putinˮ, publicat pe Contributors.ro şi preluat de România Liberă. Malginov a “sfătuitˮ publicaţiile centrale să nu mai dea cuvântul “la orice badaranˮ şi susţine că atât Contributors.ro cât şi ziarul România Liberă au încetat să mai existe pentru el ca surse de informaţie. În acest context, Deutsche Welle a publicat un amplu material, intitulat “România – colonie rusă?”,

MAI MULT, aici » PaginaEuropeana.ro

Visit Website
„O palmă răsunătoare de la Mogherini” (N. Negru/Ziarul Național)
PPEM va participa la alegerile locale (I. Leancă/Agora).
Visit Website

MAR 30

Politica de apărare comună: De ce nu avem nevoie de o armată europeană
Polityka, Varşovia – Cerută de preşedintele Comisiei, ea răspunde mai mult la imperative bugetare decât la o reală necesitate politică. Şi diviziunile persistente între statele membre nu vor contribui la eficacitatea sa, consideră Polityka. În plus.
Visit Website
Bogdan Aurescu convoacă Ambasada Rusă pentru injuriile la adresa jurnaliştilor români
Oleg-MalginovMinisterul Afacerilor Externe (MAE) convoaca reprezentantii Ambasadei Rusiei la Bucuresti pentru a-i transmite protest in legatura cu injuriile aduse unor junalisti romani de catre ambasadorul rus Oleg Malginov, care i-a calificat pe Vladimir Tismaneanu si Marius Stan drept” badarani” .
„MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului – oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase – cum este termenul de <> – nu este acceptabilă”, se arata intr-un comunicat al MAE.
De asemenea, ministerul arata ca in timp ce „principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică”, „libertatea de expresie a unei instituţii a statului – oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută”.
MAE mai arata in comunicat ca a convocat reprezentantii Ambasadei ruse la sediul ministerului pentru a le comunica aceasta pozitie.
Reamintim ca ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat fata de un articolul „Ispita fascistă a tovarăşului Putin” semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro. Malginov a spus, intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, ca „nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran”. Mai mult, ambasadorul rus a spus ca „Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale”.
Sursa: Hotnews
Visit Website

MAR 29

Summit Ucraina-UE, în 27 aprilie la Kiev
porosenkoUn summit între Ucraina și Uniunea Europeană va avea loc în 27 aprilie la Kiev pe fondul susținerii diplomatice și economice acordate de UE acestei foste republici sovietice, care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist prorus și se află în plină recesiune, relatează AFP.
În cadrul unei discuții telefonice, președintele ucrainean Petro Poroșenko și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker „au confirmat că summitul va avea loc în 27 aprilie”, a indicat președinția ucraineană într-un comunicat.
Un summit de acest tip este prevăzut să aibă loc o dată pe an prin Acordul de asociere semnat în iunie 2014 între UE și autoritățile proccidentale de la Kiev, care au venit la putere după trei luni de mișcare de contestare proeuropeană, reprimată în sânge, și care a condus la căderea regimului prorus în februarie 2014.
Președinția ucraineană și UE au indicat, de altfel, că Juncker nu se va duce la Kiev luni, cum fusese prevăzut, din motive de sănătate. Potrivit purtătorului său de cuvânt de la Bruxelles, Juncker și-a amânat vizita „din cauza unui tratament ambulator minor pentru calculi renali”.
El era așteptat la Kiev împreună cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini, care și-a amânat de asemenea vizita de luni.
Europenii care susțin financiar Ucraina au deblocat deja 1,3 miliarde de euro prin două programe de asistență macroeconomică însumând în total 1,6 miliarde. Un nou plan de 1,8 miliarde de euro a fost votat în această săptămână de Parlamentul European. Potrivit unor surse europene, o nouă tranșă de alte 700 milioane de euro ar putea fi acordată în curând Ucrainei.
UE a impus, de altfel, sancțiuni economice dure Rusiei, acuzată de occidentali că susțin cu arme și echipamente pe separatiștii proruși în estul Ucrainei. Moscova dezminte orice implicare în acest conflict care a făcut până acum peste 6.000 morți în 11 luni.
AGERPRES
Visit Website

MAR 28

Un grup de bărbați în haine întunecate au distrus memorialul improvizat pe podul de la Moscova unde a fost ucis politicianul de opoziție din Rusia, Boris Nemțov. Florile, lumânările și alte obiecte aduse acolo în mod regulat de către simpatizanții politicianului asasinat au fost înlăturate. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare online îi înfățișează pe făptași încărcând totul în pungi de gunoi la aproximativ ora 2:00,...
Visit Website

MAR 27

Viziunea SUA: o Moldovă reîntregită
Criza din Ucraina, care îngrijorează puternic comunitatea internaţională, nu ar trebui să împiedice apariţia unor progrese în Republica Moldova – şi în domeniul reformelor, şi în cadrul negocierilor în problema transnistreană, susţine asistentul adjunct al secretarului de stat american Eric Rubin. „Viitorul Transnistriei îl vedem într-o formă de reglementare negociată care, desigur, să fie agreată de Tiraspol. Viziunea noastră este următoarea: o...
Visit Website

MAR 26

Igor Eidman: Fascismul în secolul XXI. Asemănările dintre Rusia lui Putin şi Germania nazistă
Igor EidmanFascismul este boala democrațiilor imature. Multe țări europene au suferit de aceasta boala imediat după distrugerea societății feudale tradiționale, atunci când instituțiile democratice erau prea fragile sa reziste atacului reacțiunii la procesele de modernizare democratica. În prima jumătate a secolului al XIX aceasta boala a cuprins Germania, Austria, Italia, Spania, România, Ungaria, Portugalia și așa mai departe, scrie sociologul rus Igor Eidman.
Redam mai jos editorialul cercetatorului postat pe svoboda.org
„Dezvoltarea democrației politice în Rusia s-a oprit după instaurarea dictaturii bolșevice. Apoi, țara a fost supusa experimentului pseudo-comunist, care a transformat-o într-un fel de despotism oriental. După prăbușirea acestui stat, societatea rusa s-a întors înapoi, la punctul de plecare.
Sistemul socio-politic în Rusia post-comunista a fost la nivelul țărilor europene dezvoltate în al doilea sfert al secolului XX.
Multe fapte comune urmarim  in istoria Germaniei și Rusiei în 1918-1938 , respectiv 1991-2015.
Germania 1918 – Rusia 1991
Înfrângerea dupa război (Primul Mondial – Germania, Razboiul Rece – Rusia), pierderea de teritorii, prăbușirea imperiilor coloniale, sentimentul de umilire națională, scenariul loviturii de cuțit în spate din partea forțelor „liberale anti-naționale” din țară, dorința de răzbunare.
Republica de la Weimar in Germania – Rusia lui Elțîn
Scăderea puternică a nivelului de viata, hiperinflație, criza economica, politica și morala, distrugerea valorilor tradiționale etc.
Deziluzie fata de democrație și discreditarea valorilor și instituțiilor democratice. Popularitate tot mai mare a ideilor de restauratie (monarhie în Germania și socialism în Rusia). Egoismul elitelor conducătoare si marilor capitalisti. Amenințari permanente din partea extremelor: stânga – comuniștii și dreapta – naționaliștii.
Societatea si elita in ansamblu percep sistemul  democratic drept străin și forțat. Nucleul elitei rămâne fidel monarhiei (în Germania) sau epocii sovietice (Rusia) și considera institutiile si procedurile democratice drept o farsă lipsită de sens.
Ascensiunea dictatorilor:  Hitler și Putin
Dictatori au fost adusi la putere de capitalistii si politicienii importanti ai vremii. În Germania: Schacht, Krupp, Thyssen, Papen și așa mai departe. În Rusia: Berezovski, Abramovici, Ciubais, Voloșin.
Puterea a fost transmisa dictatorilor de catre lideri batrani sau bolnavi, la inițiativa anturajului. Hitler – Hindenburg, Putin – Elțîn. Interesant este rolul major jucat in transferul puterii de fiul lui Hindenburg şi fiica lui Elțîn.
Principalul motiv al sprijinirii dictatorilor germani si rus de catre capitalisti, respectiv oligarhi a fost dorința unui guvern puternic, capabil sa le protejeze capitalurile și privilegiile in fata indignarii in crestere a poporului, comuniștilor, haosului și instabilitatii. Speranțele celor bogati au fost justificate doar la inceput. Povestile (sfarsitu) lui Thyssen și Berezovski sunt asemănătoare.
Instaurarea regimului fascist
În Germania, regimul nazist a fost instaurat în mai puțin de un an după ce Hitler a venit la putere. În Rusia, acest proces a durat 15 ani și inca nu s-a finalizat. În acest proces un rol important il joaca personalitatea dictatorului și specificul cultural al țării. Putin, spre deosebire de Hitler, nu a venit din politica. Lipsa de popularitate și de competențe politice autentice nu i-a permis să concentreze rapid în mâinile sale puteri dictatoriale și sa mobilizeze societatea pentru proiectul sau, în esență, fascist. De fapt, şi lui Stalin i-au trebuit 15 ani pentru construcția regimului terorist de putere absolută.
Procesul de „fascizare” a tarii s-a accelerat brusc în 2014, când Putin s-a simțit suficient de puternic pentru a ocupa Crimeea, anexare care l-a transformat in adevaratul  „Fuhrer al națiunii”, capabil sa faca cu ea ce-i trece prin cap.
Regimul lui Hitler (pana in 1939) și regimul lui Putin
Prăbușirea Imperiului German și a dictaturii sovietice sunt percepute drept „cele mai mari catastrofe geopolitice” (Putin despre colapsul URSS). Scopul principal al politicii lor – revanșa pentru înfrângerea  predecesorilor  in „confruntarea cu inamicul” si restaurarea statutului de superputere în „frontierele istorice”.
Consecința revansei – o politică externă agresivă si anexari teritoriale. Dictatorii încearcă să-si justifice actiunile cu ajutorul ideii de unificare: toti germani într-un singur stat sau vorbitorii de limba rusă a „lumii ruse” sub patronajul Rusiei. Primele victime – vecinii care au făcut parte din imperiul distrus: Austria și Cehoslovacia în Germania nazistă, Georgia și Ucraina în Rusia lui Putin. Caracteristic este ca astăzi, ca si în zilele „Acordului de la München”, țările democratice europene practica o politică de conciliere.
În economiile ambelor țări este stabilit un sistem de capitalism de stat-monopolist. Birocrația de stat realizeaza un control strict asupra afacerilor. Autoritățile îşi dicteaza voința prin intermediul „Consiliul General al economiei germane” sau reuniunilor periodice ale oligarhilor la Putin. Marii afaceristi și elita politică fac corp comun.
În ambele țări este stabilita dominația autoritară a „liderului național.” Separarea puterilor, alegerile și  sistemul multipartit sunt distruse efectiv (la Hitler oficial, sub Putin – de facto). În raport cu opozitia este promovata politica de intimidare și teroare (sub Putin până la un punct). O influență enormă în societate o au serviciile speciale.
Mass-media face propagandă de stat, promoveaza idei șovine,i ideologia xenofobă şi militarismul. Sunt defăimati cetățenii cu puncte de vedere opuse, poporul este instigat la ură împotriva țărilor „ostile”. Este promovat mitul unei conspirații străine, creând o atmosferă de „cetate asediată”, cei care nu sunt de acord cu politica autorităților sunt declarati agenți ai inamicului, parte a lor sunt „coloana a cincea”.
Asemănarile dintre Rusia lui Putin si Germania nazistă sunt evidente. Cu toate acestea exista si diferențe. Principala este faptul că Rusia inca nu a finalizat procesul de stabilire a controlului total asupra societății. Teroarea împotriva opoziției are caracter punctual. La fel si discriminarea pe motive etnice (doar in cazul tatarilor din Crimeea), există ramasite ale mass-media independenta și organizații ale societății civile, libertate relativ mare de creatie și schimb de opinii. De asemenea, este important ca Putin și anturajul său, spre deosebire de naziști, nu este reprezantat de naționaliștii etnici, ci de șovini și xenofobi. Regimul lui Putin aduce mai mult cu formele mai moderate ale fascismului: franchismul târziu spaniol, austrofascismul clerical, hortismul în Ungaria sau fascismul timpuriu din Italia.
Trebuie să spun că toate ramasitele de libertăți din Rusia sunt pe cale de a fi reduse. S-a întâmplat si în timpul formării altor regimuri fasciste din diferite țări. Numai în Germania nazistă libertatile au fost eliminate rapid si aproape simultan.
Există vreo cale de ieșire? Revoluția de palat este ceva iluzoriu. Elita conducătoare este unita in trup si cuget cu liderul. Aceasta este formata în principal din fosta  nomenclatura sovietică. Ea nu are nevoie de democrație, drepturile omului și „alte prostii liberale”. Scopul principal al procesului de restructurare și reformă „anti-comunista” de dupa Elțîn a fost tranziția controlata a averii URSS catre fosta birocrație sovietică. Desigur, a fost o alegere inconștienta, adoptată la nivelul inconstientului colectiv al fostei nomenclaturi.
Pentru a „privatiza” proprietatea de stat, birocrația rusă și oligarhii asociati au fost nevoiti sa imite reformele democratice. Fără acestea nu ar fi putut să explice populației nevoia de privatizare, care a fost servita publicului la pachet cu democrația. Dar, de îndată ce privatizarea a fost realizată, democrația a devenit inutila și chiar periculoasa. Ea amenința schimbarea puterii și, prin urmare, o eventuala revizuire a redistribuirii proprietatii de stat jefuite. Clasa conducatoare si elitele de azi din Rusia sunt, în fapt, persoane cu mentalitate totalitară care au început să reînvie totalitarismul, dar nu sub forma socialismului sovietic, ci sub forma fascismului, care le asigura posesia resursele privatizate.
Există doar două versiuni ale evenimentelor urmatoare în Rusia: continuarea fascizarii, care va duce la instaurarea terorii in tara si a războiului cu lumea, sau colaps economic și prăbușirea regimului Putin
Visit Website
Parlamentul European a aprobat un împrumut de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina
sanctiuni UEParlamentul European (PE) a aprobat miercuri după-amiază împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenţionează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta la reechilibrarea pe termen scurt a balanţei de plăţi, în schimbul unor reforme structurale, informează un comunicat al PE, citat de Mediafax.
UE va lua cu împrumut aceşti bani din surse externe şi îi va împrumuta Ucrainei la aceeaşi dobândă. Împrumutul va fi condiţionat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.
„Rezultatul votului de astăzi este un mesaj politic puternic, nu numai către Ucraina, pentru a-i arăta sprijinul puternic al UE, ci şi pentru ţările care încearcă să ne divizeze în acordarea acestui sprijin”, a afirmat raportorul Gabrielius Landsbergis.
Deputaţii au votat fără amendamente propunerea Comisiei, cu 492 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 13 abţineri.
Criza economică acută din Ucraina este cauzată de probleme structurale îndelungate, cum ar fi corupţia, fiind agravată de conflictul armat din estul ţării, de restricţiile comerciale impuse de Rusia şi de escaladarea disputei privind gazele. Ucraina a pierdut accesul la pieţele internaţionale de împrumuturi, deci nu mai poate împrumuta bani direct.
Comisia Europeană va strânge fonduri pe piaţa internaţională de obligaţiuni şi le va împrumuta Ucrainei, fără dobândă suplimentară faţă de ceea ce UE trebuie să returneze creditorilor externi. Ucraina va trebui să returneze banii în termen de 15 ani.
UE şi Ucraina trebuie să stabilească termenii împrumutului într-un memorandum de înţelegere, care să oblige Ucraina să implementeze un program de reforme menit să remedieze slăbiciunile fundamentale acumulate care au contribuit la deficitul actual.
Proiectul de acord include reforme ale administrării finanţelor publice, măsuri împotriva corupţiei, modificări la administrarea impozitelor, reforme în sectoarele energiei şi financiar, măsuri de îmbunătăţire a mediului de afaceri.
După semnarea acordului între UE şi Kiev, banii vor merge direct în bugetul Ucrainei. Două treimi din suma agreată vor fi transferate până la sfârşitul anului, iar ultima tranşă în primul trimestru din 2016.
Visit Website
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a insistat că Republica Moldova să continue reformele, mai ales cele asumate prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului, Adrian Candu, aflat într-o vizită la București, Aurescu a asigurat însă că România va susţine ca la Summitului Parteneriatului Estic de la Riga să fie recunoscută perspectiva Moldovei de integrare europeană, relatează...
Visit Website
Comisia Europeană a dat publicității raportul pe 2014 privind țările cuprinse în Politica de Vecinătate,  inclusiv cele din Parteneriatul Estic – raport în care  guvernul Azerbaidjanului este aspru criticat pentru regrese democratice, inclusiv în domeniul drepturilor omului; Ucraina este încurajată să continue reformele în ciuda unui context „foarte dificil”; Georgia este îndemnată să îmbunătățească situația drepturilor minorităților; iar Armeniei...
Visit Website

MAR 25

UE laudă Moldova, critică celelalte țări ale Parteneriatului estic
Pentru moment, Moldova rămâne considerată la Bruxelles ca fiind partenerul estic cel mai activ.
Visit Website
Brzezinski: Polonia nu ar trebui să-şi facă iluzii în legătură cu NATO
Zbigniew BrzezinskiAnaliza comportamentului președintelui Vladimir Putin sugerează că agresiunea rusă nu se va opri în Ucraina, sunt amenințate în special statele baltice, Georgia, Moldova, Azerbaidjan și chiar Polonia, sustine politologul Zbigniew Brzezinski, consilierul mai multor președinți americani, într-un interviu cu Gazeta Prawna din Polonia.
„Dacă războiul din Ucraina va fi pentru Rusia un succes militar ușor, atunci ar trebui sa ne asteptam la ceva similar și în statele baltice. Ele vor fi in primul rând. Apoi puncte fierbinți ar putea deveni Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan”, – a declarat Brzezinski.
În plus, potrivit lui Brzezinski, victimă a agresiunii ruse poate deveni chiar și Polonia, deși aici este o situație complet diferită, pentru că Polonia este membră a NATO și, în comparatie cu statele baltice, are putere militară mai mare.
Totusi, Brzezinski crede ca Polonia nu ar trebui să se bazeze prea mult pe articolul 5 al NATO, care se referă la dreptul la apărare colectivă. Acesta stipulează că “Un atac asupra unuia sau a mai mulţi membri NATO va fi considerat ca fiind un atac împotriva tuturor membrilor, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite”.
„În NATO un mare rol este rezervat procedurilor şi unanimitatii. Prin urmare, în caz de atac, alianța va fi paralizata pentru un timp. Chiar şi Grecia, prietena Rusiei, ar putea apela la dreptul de veto”, – a spus el.
Potrivit lui, acum este timpul pentru cumparat arme, tehnica şi echipament, tarile trebuie sa creasca numărul de forțe armate și sa le modernizeze permanent.
În plus, „trebuie ajutata Ucraina”, pentru ca dupa ea agresiunea se va indrepta împotriva altor țări.
În general, Rusia este pentru Europa o amenințare mult mai mare decât Statul Islamic, afirma politologul american.
„Jihadiștii din Europa nu inseamna o țară puternică cu armată. Mai real este scenariul negru cu participarea Rusiei”, – a mai spus Brzezinski.
Visit Website
Românii din Ucraina nu vor să moară în războiul altora
Conflictul din Ucraina ţine în şah, de peste un an, întreaga planetă. Deși violențele s-au diminuat și a început retragerea armamentului greu, al patrulea val de mobilizare a bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani continuă în Ucraina. Reporterii digi24 au fost în Bucovina și Transcarpatia, imediat după semnarea armistițiului de la Minsk.
Comunitatea românilor din acea zonă este îngrijorată de perspectiva izbucnirii unui război în care spun ei nu cred. De când a început procesul de recrutare, armata ucraineană se lovește de refuzul unor cetățeni de a se înrola. Printre cei care nu vor să-şi piardă viaţa pe frontul din estul țării se numără și o parte dintre românii din nordul Bucovinei și Transcarpatia.
În nordul Bucovinei şi Transcarpatia, aproape 400.000 de etnici români simt efectele unui război care se duce la peste 1.000 de kilometri depărtare.
Deşi în luna ianuarie a fost aprobată o lege care prevede închisoare de la 2 la 5 ani pentru cei care fug de armată, mulți bărbaţi nu se prezintă la comisariatele militare pentru mobilizare. „Mobilizarea se desfăşoară un pic mai dificil în zonele cu populaţie română sau moldovenească, Herţa, Noua Suliţă, Hliboca. În zona noastră,
Visit Website
Uniunea Europeană a criticat aspru guvernul Azerbaidjanului pentru regrese pe planul democrației, inclusiv în domeniul drepturilor omului, a încurajat Ucraina să continue reformele în ciuda unui context „foarte dificil”, a îndemnat Georgia să îmbunătățească situația drepturilor minorităților și a spus Armeniei că ar dori să negocieze un acord „cuprinzător”. Aceste constatări sînt făcute în Rapoartele de progres de țară, date publicității astăzi de Comisia...
Visit Website
Ministerul Afacerilor Externe salută anunţul Casei Albe, din data de 24 martie 2015, privind nominalizarea de către preşedintele Barack Obama a unui nou ambasador american în România, în persoana diplomatului de carieră Hans G. Klemm.