sâmbătă, 25 aprilie 2015

Articole aprilie 2

Miniștrii de externe ai celor patru țări se întâlnesc marți, 7 aprilie, în Budapesta pentru a discuta despre posibila participare la planurile Rusiei care vizează noul gazoduct Turkish Stream.
Visit Website
Reprezentanta administraţiei transnistrene Nina Ştanski a confirmat, aseară, pentru presă, că Tiraspolul va participa la reuniunea neoficială de discuţii în formatul „5+2”, cu participarea mediatorilor, observatorilor şi părţilor în conflict, care va avea loc pe 21 aprilie la Viena. Ştanski a spus, citată de „Novosti Pridnestrovia” că nu ar exista vreo agendă a viitoarelor discuţii şi că scopul lor ar fi precizarea poziţiilor tuturor părţilor faţă de „documentele de bază”, pe care...
Visit Website

APR 06

Băsescu: „Putin ajunge la gurile Dunării într-un an sau doi”
basescuOccidentul nu mai poate sa-l opreasca pe Vladimir Putin, care intr-un an-doi va ajunge la gurile Dunarii. Sunt ferm convins ca Putin isi va atinge ţelul de a prelua controlul sudului Ucrainei, a declarat Traian Basescu pe postul tv B1.
Norocul ucrainenilor a fost ca pretul petrolului a scazut dramatic, daca pe piata mondiala petrolul s-ar fi tranzactionat la 100-105 dolari pe baril, Putin ar fi fost deja la Odesa, la gurile Dunarii, a precizat Basescu.
Potrivit fostului sef al statului, Putin vrea sa fie stapanul Marii Negre: „Acum este doar jupân, dar vrea sa fie stapân. Avand Crimeea si gurile Dunarii va fi adevaratul stapan al Marii Negre”, afirma Basescu.
„Romania nu trebuie sa fie vecina cu Federatia Rusa, cercetati istoria si aflati de ce”, mai spune Basescu.
Schimb de teritorii cu Ucraina
Traian Basescu este convins ca daca la est de Nistru se va constitui un stat european, democratic, in timp Romania si Moldova ar putea sa-si rezolve problemele istorice si teritoriale.
„Dupa consolidarea Ucrainei, am putea cere un schimb de teritorii. Moldova sa le ofere ucrainenilor Transnistria, care pana la reorganizarea administrativa a fost parte din Ucraina si sa obtinem in schimb sudul Basarabiei”, considera Traian Basescu.
Pe de alta parte, fostul sef al statului roman se teme de nationalismul ucrainean. Basescu declara ca una din primele griji a noului guvern provizoriu dupa victoria Maidanului a fost anularea legii care confera drepturi minoritatilor de a folosi limba materna. Din pacate, Traian Basescu incurca borcanele. Scandalosul proiect de lege care a dus la inflamarea artificiala a Crimeei, oferind loc Rusiei pentru incurajarea fortelor centrifugale, se refera la limba de stat. Proiectul de lege, care a fost propus in parlament (dar niciodata dezbatut) prevedea declararea limbii ucrainene drept limba de stat si eliminarea limbii ruse si nu viza utilizarea locala in cultura sau invatamant a limbilor minoritatilor.
Totodata, Traian Basescu este convins ca in cazul romanilor bucovineni Kievul a incalcat principiul proportionalitatii in ceea ce priveste recrutarile tinerilor pentru razboi. „Romanii din Bucovina au fost folositi drept carne de tun, a spus raspicat Basescu. In timp ce ucrainenii desertau in masa din fata separatistilor, romanii erau recrutati in armata”.
Visit Website
Ucraina interzice ideologia comunistă
Comunisti DonetkPână pe 9 mai, Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) va adopta un pachet de legi, dintre care una vizeaza interzicerea propagandei ideologiei comuniste, a declarat în direct, pe postul tv „Kanal5″, ministrul Justiției din Ucraina, Pavel Petrenko.
„În viitorul apropiat, pana pe 9 mai, Parlamentul va adopta o lege privind „decomunizarea”. Aceasta lege trebuia adoptata in urma cu 20 ani. Sunt convins ca acest Parlament are voința politică și suficiente voturi pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna trenei comuniste trase de Ucraina de peste 20 ani „, – a spus ministrul.
Anterior, un pachet de patru legi – privind decomunizarea, privind cinstirea memoriei luptătorilor pentru independență a Ucrainei, aniversarea victoriei asupra nazismului și declasificarea arhivelor secrete sovietice – a fost aprobat de Guvernul Ucrainei.
Reamintim că, după eliminarea de la putere a președintelui Ucrainei Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rada Supremă a votat pentru dizolvarea fracțiunii Partidului Comunist din Ucraina sub pretextul că aceasta a fost creata cu încălcarea regulilor parlamentare.
Ulterior, președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a trimis Ministerului de Justiție o cerere privind verificarea activitatii Partidului Comunist, suspectat de implicarea şi finanțarea a terorismului și separatismului în partea de sud-est a țării.
În iulie 2014, ministrul Justiției din Ucraina, Pavel Petrenko a trimis Judecătoriei Kiev o cerere privind interzicerea Partidului Comunist din Ucraina.
Visit Website
În mesajul său de Paști, Papa Francisc a cerut duminică încetarea „violenței absurde” din zonele de conflict ale lumii, și a lăudat ajungerea la o înțelegere în chestiunea programului nuclear iranian. 
Visit Website
Un român a fost răpit de indivizi înarmaţi în Burkina Faso. MAE a activat Celula de Criză
Iulian Gherguţ, un român care lucra în Burkina Faso ca ofiţer de securitate la o societate minieră a miliardarului român Frank Timiş, a fost răpit sâmbătă de un grup de cinci „bărbaţi cu turbane şi arme”, după cum povestesc martorii. Cel puţin două persoane au fost rănite grav în schimbul de focuri, însă Iulian Gherghuţ, care ar avea totodată şi cetăţenie franceză, nu a fost atins de gloanţe, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti într-un comunicat emis ieri dimineaţă. Cei cinci atacatori erau înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov, de tip AK-47 şi se pare că s-ar fi îndreptat apoi spre granița de nord, spre Mali, o țară care încă se confruntă cu pericolul islamist.
Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, mai informează MAE.
Potrivit unor surse citate de site-ul de ştiri info-afrique.com, răpitorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic.
Burkina Faso, o ţară săracă, a fost scutită până în prezent de răpiri vizând cetăţeni occidentali, însă astfel de cazuri s-au înregistrat frecvent în Mali şi Niger. Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a
Visit Website

APR 05

Dictatorul Lukashenko, chicotind: Putin e mai rău ca mine
lukashenko-vladimir-putinPreședintele Belarusului, Alexander Lukashenko, cunoscut drept ultimul dictator al Europei, a spus într-un interviu pentru agenția Bloomberg că președintele rus Vladimir Putin este un dicator mai rău ca el.
Bloomberg a scris că Lukashenko a fost lovit de insurgența pro-rusească din Ucraina, și într-un interviu, a cerut Statelor Unite ale Americii să joace un rol central în recuperarea Ucrainei, avertizând că Belarus nu va deveni „provincia nordvestică” a Rusiei, împungându-l astfel pe Vladimir Putin.
„Nu mai sunt ultimul dictator al Europei”, a spus Lukashenko, 60 de ani, chicotind. „Sunt dictatori mai răi ca mine, nu? Sunt deja răul mai mic”, potrivit BusinessInsider, care notează că Belarus este dependentă economic de Rusia.
Lukashenko a mai spus că oricine vine către Belarus cu o sabie va muri de sabie.
„Vom lupta împotriva europenilor, americanilor, rușilor, împotriva oricui va încerca să cucerească acest pământ unde trebuie să locuiască bielorușii”.
Mai mult, Lukashenko a sugerat că Belarus ar putea părăsi Uniunea Economică Euroasiatică a rușilor, subliniind că aceasta ar trebui să fie o alianță economică, nu una politică.
Visit Website

APR 04

O corespondență secretă cu mii de mesaje, dezvăluită de hackeri, arată aranjamente financiare de 11 milioane euro din bănci rusești cu care Marine Le Pen și formațiunea sa politică, Frontul Național din Franța, urmau să fie recompensate în schimbul sprijinului public pentru o Crimeee anexată de Rusia, în 2014.
Visit Website

APR 03

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a afirmat că România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei. Vorbind la o conferință pe teme de securitate organizată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Aurescu a spus că măsurile luate recent de NATO sînt menite să apere țările din flancul estic al Alianței, în urma a ceea ce s-a întîmplat în Ucraina și a ocupării ilegale a Crimeii de către Rusia. Reamintim că Rusia a avertizat România în...
Visit Website
Traian Băsescu: este bine ca Moldova să aibă şi scenariul unirii fortuite cu România...
....o unire de nevoie, pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova.
Visit Website
Topul fericirii în Europa
Cetăţenii danezi recent pensionaţi sunt cei mai fericiţi europeni, în timp ce la polul opus se află pensionarii bulgari cu vârste peste 75 de ani, arată un studiu Eurostat publicat vineri, 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii, potrivit căruia românii se află la mijlocul clasamentului.
În medie, gradul de mulţumire faţă de viaţă al europenilor este de 7,1 (pe o scară de la 0 la 10), arată sondajul Eurostat. Cei mai mulţumiţi sunt cetăţenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda şi Suedia, urmate de Olanda şi Austria cu o medie de 7,8.
Pe ultimul loc se află cetăţenii din Bulgaria (4,8), precedaţi de cei din Grecia, Cipru, Ungaria şi Portugalia (6,2).
Românii se numără printre europenii destul de mulţumiţi de viaţa lor, cu o medie de 7,2, clasându-se imediat după germani, polonezi şi britanici (toţi cu o medie de 7,3), dar înaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italienilor (6,7) sau cetăţenilor din ţările baltice. Dintre români, cei mai mulţumiţi sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, gradul lor de mulţumire scade, ajungând la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.
Tinerii tind să fie în
Visit Website
Ingredient and Nutrition Information to Consumers: What role for alcoholic beverages?
Visit Website
România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Mediafax. "Un răspuns fff clar - DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pt România şi partenerii noştri!!", scrie Ponta pe Twitter.
Visit Website

APR 02

„Susținem integritatea și suveranitatea Republicii Moldova și sperăm că veți reuși să soluționați conflictul transnistrean pe calea dialogului diplomatic”, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, la întâlnirea avută astăzi la Chișinău cu premierul Chiril Gaburici. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, demnitarul turc a oferit Moldovei sprijin pentru reformele cerute de apropierea de UE și a promis că Parlamentul de la Ankara va ratifica...
Visit Website
Rusia amenință cu un conflict nuclear Statele Unite
„Times” despre notele unei întîlniri secrete între foști șefi ai serviciilor de informații de la Moscova și Washington, desfășurată în Germania.
Visit Website

MAR 30

Luni (30 martie) președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a anulat vizita plănuită în Ucraina, din motive de sănătate. Comisia Europeană urmează să organizeze în locul acestei vizite un summit UE-Ucraina, care va avea loc la Kiev. Plănuit pe data de 27 aprilie, summit-ul va aduna la un loc șefi de stat și de guverne din cele 28 de țări membre.
Visit Website
images-5
Am pretentii de la cititorii pasionati de politica externa. Dar niciunul nu a reusit sa raspunda corect la intrebarea din tilu.
Unknown-7Am pretentii si de la analistii Serviciilor Secrete, in special cei din Departamentul Rusia ai SIE sau din Directia Contraspionaj a SRI. I-am provocat si pe ei darniciunul nu a vrut sau nu a fost in stare sa raspunda corect. Un amestec de aroganta cu incompetenta. Proportia numai ei o stiu.
Am promis si premii, carti interesante, tot nimic.
Raspunsurile primite la intrebarea „Cum a reușit Putin, să controleze in mod genial, fenomenul islamist radical pe teritoriul Rusiei?” au fost putine si toate gresite.
Este si un indiciu ca politica externa este materie grea. Si este un indiciu ca este mai usor, chiar infinit mai usor sa te holbezi la Sova cum este miruit si sa asculti minciunile in casacada ale lui Ponta decat sa percepi corect ce se petrece in jurul tarii tale.
Se pare ca Vladimir Putin este cu adevarat genial de nimeni nu-i intelege tacticile.
Este adevarat, problema pusa nu este una simpla. SUA si Europa Occidentala nu au reusit sa o rezolve. Exista doar cateva tari care au intuit raspunsul si foarte putini lideri care au si reusit implementarea masurilor respective.
images-4 copy 6

Rusia, o tara speciala

Foarte probabil, tara cu cel mai mare numar de atei. Populatia actuala de aproximativ 143 de milioane scade incontinuu. Si momentul „marii emigrari” nu a venit inca, rusii fiind obligati sa detina vize pentru majoritatea tarilor in care ar fi tentati sa emigreze.
Unknown-14Barbatii au speranta de viata sub 60 de ani, in special din cauza bauturii. Tot din aceasta cauza, diferenta fata de speranta de viata a femeilor (73 de ani) este uriasa si unica in lume. Daca ii intrebi, rusii spun ca in buna masura explicatia sta in conditiile climatice, in unele zone din cea mai intinsa tara din lume problema supravietuirii fiind intr-adevar un mare subiect.
HIV a facut ravagii, acum lucrurile s-au mai „rezolvat” in sensul ca mor anual din aceasta pricina peste 40000 de rusi.
Comunismul nu a disparut din Rusia decat la suprafata. Generatia in varsta, care detine puterea, nu si-a schimbat conceptiile si filozofiile de viata decat aparent. In realitate Rusia este o tara profund de stanga din micul sat siberian pana in orasele aglomerate ca Moscova (11,5 milioane locuitori incluzand suburbiile).
13_19
Dezordinea, improvizatia, extrem de mult timp liber care trebuie umplut cu te miri ce ocupatii, bautura in exces, alimentatia foarte sanatoasa si simpla, femeile extrem de frumoase, sosele ingrozitoare, coruptia la absolut toate nivelurile (comparabil cu anii 87′-89′ ai lui Ceausescu), educatia plina de minciuni si dezinformari oferita de stat, calitatile de socializare ale rusului de rand si multe alte aspecte, fac din Rusia si populatia rusa o adevarata enigma pentru occidentali.
Putini stiu ca organizarea Rusiei este practic o ciulama fara vreo logica, ca si cum cineva ar fi adunat republici, regiuni, districte si regiuni autonome laolalta, promitandu-le cerul si pamantul, doar ca sa fie parte din Marea Rusie: 88 de entitati federale (22 de republici federale, 48 de regiuni (oblast’uri), 7 tinuturi (kraine), 9 districte autonome si o regiune autonoma.
600px-Russian-regions
Cei mai in varsta, va amintiti trei dintre regulile de baza (erau mai multe) dinlumea comunista a lui Ceausescu? Hai faceti un efort, ca ati fost parte din vremurile alea urate… Ei bine, in perioada aceea trebuia neaparat :
- sa minti, inclusiv si mai ales, pe tine insuti
- sa pretinzi, sa te prefaci, sa faci lucruri de fatada
- sa intelegi ca orice regula are extrem de multe exceptii
Ei bine, asta este Rusia.
5_44Multi „specialisti” vorbesc despre rusi si Rusia dar nu au pus piciorul decat eventual in Piata Rosie. Pana nu calatoresti cu trenul lor cu paturi pe culoar, pana nu ajungi sa iti faci prieteni locali ce iti vor fi prieteni adevarati toata viata, pana nu le intelegi umorul lor special dar si sensibilitatile, pana nu calatoresti in Siberia si alte republici ca sa percepi macar ce inseamna multiculturalismul lor, pana nu vei locui in blocurile lor enorme cu 10-20 de scari si 8-15 etaje, cu intrari aproape nedetectabile si apartamente minuscule cu camere ingrozitor de mici si toalete separate de bai pentru ca nu au aerisiri directe, in care ei vin doar sa doarma (asa numitele „sleeping district”), pana nu inveti si intelegi ca limba rusa este limba cu cele mai diverse, excentrice in „inflorate ” injuraturi din toate cate exista, nu ai cum sa intelegi Rusia.
Eu calatoresc in Rusia, Ucraina, Belarus de 10 ani, din 2005 incoace si inca nu pot pretinde ca am inteles totul. Dar cand ma uit la analistii „lui peste” care nu au ajuns nici la Moscova vreodata dar dezbat problema ruseasca ca niste atotcunoscatori, mai, mai ca o inteleg pe Lavinia Sandru….
12_271_81

Rusii, principala forta in ISIS

Stie cineva cine este Alexander Boratnikov? Este seful FSB, temutul serviciu secret rus, urmasul KGB-ului si „nepotul” NKVD-ului lui Yagoda, Yezhov si Lavrenti Beria. In Romania, schimbarile astea se poarta in falimentarea firmelor cu datorii de catre „baietii destepti”. Tepe statului si partenerilor. Adica meseriasii lasa datorii, schimba firma, schimba numele dar fac acelasi lucru.
In Rusia, Serviciul Secret si-a schimbat numele atunci cand perceptia nenumaratelor crime, atrocitati genocide impunea un „refresh”. In realitate nu s-a schimbat mare lucru si as putea sa va scriu din memorie 100 de exemple din istoria recenta.
Unknown-5
Ei bine, tavarisci Boratnikov admitea acum doar cateva saptamani ca Rusia este cel mai mare furnizor european de luptatori pentru ISIS. Peste 1700 de rusi lupta pentru ISIS, majoritatea musulmani. Daca vom compara cu arogantii britanici (500-600) sau cu nevinovatii semi-comunisti francezi (600-700), vom constata ca rusii sunt „tatici” si la acest capitol al RAULUI.
Sa vorbim un pic despre religie. Rusia este, ca si Romania, o tara majoritar crestin-ortodoxa. Diferenta majora apare in numarul de atei. Peste 15 milioane (peste 10%) declarau in momentele de trezie ca sunt atei. Mandri si hotarati. Exista sondaje in care se vorbeste de 50-70% atei in Rusia.
auz-finApropo de sondaje si masuratori : in Rusia se masoara doar ce vrea guvernul si rezultatul este INTOTDEAUNA unul pe placul statului. Sa nu cautati niciodata adevarul in sondajele care au legatura cu Rusia. Cele „Trei Principii de Baza” enumerate mai sus dar si un mecanism infiorator de mistificare a adevarului va lucra mereu in interesul statului. De asta ma mai supar pe colegii de la Adevarul si Hotnews (altfel singurii ce mai pricep cate ceva in legatura cu Rusia din toata presa romana) care se mai trezesc sa mai publice periodic sondaje mincinoase oferite „prostimii” de masinaria infernala de propaganada a Kremlinului : exact asa ii considera pe pelicanii care inghit cifrele fara sa isi puna intrebari.
O grava greseala, sa nu intelegi ca pe langa stiri mincinoase si televiziuni mincinoase este „normal” ca propaganda lor sa produca si sondaje mincinoase.
Ne intoarcem la religie. Se spune, cu argumente pertinente, ca ortodoxia este religia pacii. Biserica Ortodoxa Rusa este atunci Ramura Razboinica a Religiei Pacii. De-o agresivitate neobisnuita, explicata „la stramtoare” de ultra-toleranti prin istoria involburata in care religia a trebuit salvata, Biserica Ortodoxa Rusa si-a dat ultimul mare examen in conflictul ruso-ucrainean. Imi dati voie sa-i spun asa, da? Ca nu cred ca mai exista vreun naiv care sa mai vorbeasca de „separatisti” de cand cu atatea dovezi de implicare directa armata a Rusiei.
Unknown-8Ei bine, anul trecut, la inceputul conflictului, cand Rusia invada Crimeea si putin se jura in fata a 2000 de televiziuni ca omuletii verzi nu sunt rusi, Biserica Ortodoxa Ucraineana, supusa la acea vreme a Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut ajutorul patriarhului Kiril, pe numele lui adevarat Vladimir Mikhailovich Gundyayev. Raspunsul a fost naucitor: „VA SFATUIESC SA NU VA OPUNETI”.
Patriarch_Kirill_of_MoscowDe atunci au murit 6000 de oameni in Ucraina (cica „fratii lor”), cifra oficiala, probabil 15000 in realitate. Milioane si-au pierdut casele iar Biserica Ortodoxa Rusa a pierdut supunerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Jegul uman care raspunde la numele de „Patriarhul Kiril” a justificat neobosit toate crimele rusilor avand grija sa contribuie ecumenic la spalarea creierelor rusilor de rand pentru a preveni orice proteste. Toate acestea pentru prietenul patriarhului, Vladimir Putin.
Uff! Povestindu-va asta imi vine in minte amestecul fara precedent al Bisericii Ortodoxe Romane in alegerile din Noiembrie 2014 cu planul clar de a-l inscauna pe Victor Viorel Ponta, „VP-ul” nostru, al romanilor.

Hai sa va povestesc o „faza” din ultima mea calatorie de la Barcelona. Intru intr-un restaurant cu copiii mei sa mancam ceva. Ne serveste un chelner care foarte hotarat si sigur pe el ne intreaba de unde suntem. Ii raspund sigur pe mine „din Romania” cautand cel mai mic semn sa ma iau de el (am o adevarata boala pe cei care ii insulta pe romani, sunt ca un arici pe subiectul asta). Omul se insenineaza si imi declara super-prietenos ca „eu sunt rus”, crezand ca asta ne face frati. Ii raspund uitandu-ma direct in ochii lui ca imi pare bine de cunostinta dar „eu sunt in mod clar de partea ucrainenilor”. Se apuca sa imi tina prelegeri despre cat de multi prieteni ucraineni are si cat de frati sunt ei, neuitand sa-mi spuna ca este vina celor de la Kiev, tot ce se intampla acolo.
images-16 copyMa uimeste din nou (este al n-lea, tinand cont ca eu mai si lucrez direct cu ei) eficienta mecanismului de dezinformare al Rusiei si al operatiunilor de spalat pe creier. Este tanar, aparent om normal. Aparent. Spune niste prostii mai mari ca el si ii face temenele lui Putin chiar de la Barcelona. Adica scuza cu „frica” nu mai tine, ramane aia cu „indobitocirea”. In sfarsit, ii tai vorba spunandu-i ca rusii nu mai pot spune ca sunt frati cu ucrainenii cand au omorat aproape 6000 dintre ei si au lasat milioane fara case. Halal frati! Fereasca-Sfantul! Ne-a servit bine. I-am lasat 1o euro bacsis ca de la client-la chelner si nu de la frate-la frate.
images-10Asadar aproximativ 10% din luptatorii ISIS sunt rusi. Multi au luptat contra armatei ruse in razboiul din Cecenia. Genocidul de peste 160.000 de victime infaptuir in Groznai si in toata Cecenia de armata rusa nu a fost introdus inca in manualele de istorie. Lucrurile sunt neclare asa cum au fost neclare multi ani in legatura cu crimele rusilor de la Katyn. Ion Cristoiu are niste povesti extraordinare pe subiectul asta dar partea spectaculoasa este cum au reusit rusii sa minta zeci de ani intreaga planeta si sa pretinda, culmea, ca germanii au omorat cei 22.000 de ofiteri polonezi. 50 de ani au ascuns rusii adevarul si nici macar astazi, la 75 de ani distanta, nu au fost de acord sa declare masacrul de la Katyn  drept „genocid” si „crime de razboi”. Asta e „Rusia lui Putin”, exact ca in titlul Annei Politkovskaia, jurnalista rusa omorata de Kadirov, drept cadou, de ziua de nastere a lui Putin. 9 ani mai tarziu, Boris Nemtov este asasinat, se pare, in acelasi mod si de aceeasi oameni.
Unknown-15Referitor la Katyn si la cum au mintit rusii, cautati si cititi cartea lui Sergo Beria, fiul lui Lavrenti Beria :”Beria, my Father”. Va garantez, dupa ce o terminati, ca veti fi mai bogati. Pe scurt, niste ofiteri nazisti au omorat si ei cativa zeci de prizonieri in aceeasi regiune. Mai mult, cautand sa-i ingroape pe prizonierii omorati (zeci) au dat de zecile de mii de ofiteri polonezi asasinati de NKVD-ul lui Beria la ordinul inclusiv a lui Nikita Hrusciov, ce avea sa devina liderul URSS-ului. Germania nazista a reclamat genocidul rusilor dar crediblitatea lor era foarte scazuta, omorasera si ei cateva zeci acolo si in plus dezgropasera cadavrele polonezilor. Rusii au folosit toate astea iar copii din intreaga lume au invatat vreme de 50 de ani ca nu rusii facusera genocidul de la Katyn. In fine, sunt multe de povestit. Mai bine cititi cartea, este fantastica.
images-11Unknown-12

Cum a reușit Putin să controleze, în mod genial, fenomenul islamist radical pe teritoriul Rusiei

A invatat sa lucreze „fara manusi” si mai ales fara jumatati de masura. Islamismul radical NU POATE FI COMBATUT cu discursuri despre bunatate, pace si armonie, tolaranta religioasa si buna intelegere. Nu poate fi combatur REACTIONAND. Riscurile sunt enorme si consecintele, de obicei, devastatoare.
Putin a priceput inaintea tuturor ca trebuie sa actioneze!
images copy 3
In primul rand a folosit incredibila experienta pe care o avea in oamenii din aparatul de stat in legatura cu fenimenul islamist radical. Rusii erau deja experimentati si avusesera in Cecenia, si nu numai, multe evenimente care la scara mai mica, se desfasurau exact dupa tipicul de azi al celor de la scara europeana.
Nu era insa suficient pentru a combate islamismul radical, sa omori faptasii. Vladimir Putin a inteles ca trebuie sa fie pro-activ nu reactiv. Partea asta nu o inteleg nici SUA si nici UE. Decat ca teorie, ca la asta sunt foarte buni.
images-16
A trecut la pasul 2: si-a trimis consilierii sa invete de la cei mai bine pregatiti din lume pe acest subiect, israelienii. Israelul a pastrat mereu o relatie de semi-prea-curvenie cu Rusia. Si daca simpatizantii evrei se supara ca spun asta, le amintesc ca Israelul este una din putinele tari care, la presiunile Rusiei (s-a scris mult la vremea respectiva) s-a abtinut de la a se alatura Rezolutiei ONU de Condamnare a Invaziei Crimeii.
images-15S-au mai abtinut (sinonim cu victorie a diplomatiei ruse) tari ca Venezuela, Coreea de Nord, Cuba si cateva tari africane din lumea a 3-a. Rezolutia a trecut, pe Putin l-a durut in spate de ea. Israelul, intrebat de ce a votat asa cum ceruse Rusia intr-un caz de invazie, evident pentru majoritatea tarilor planetei, inclusiv pentru aliatii traditionali ai Israelului (SUA, UE), a raspuns nonsalant si ipocrit: „ratiunile de securitate ale Israelului sunt mai importante decat cele ale altor tari”. In traducere „voi toti trebuie sa fiti ingrijorati de ce ni se intampla noua dar din ratiuni de securitate a tarii pe noi de doare’n cot de ce vi se intampla voua”.
Pentru mine personal, acel gest al Israelului a fost edificator. O mare ipocrizie, o lipsa crasa de principii si valori.
In sfarsit, Vladimir Putin si-a trimis, cum spuneam, consilierii in Israel pentru a invata sa lupte cu islamismul radical. Probabil cea mai buna scoala, cel mai real camp de lupta impotriva terorismului.
A invatat multe din experientele consilierilor, a tras multe concluzii.
Cea mai importanta este si cea mai banal de simpla. Ca in multe cazuri, raspunsul simplu, cel care sare in ochi, este de multe ori cel mai greu de vazut, cateodata.
Unknown-16
Din toate acestea Vladimir Putin a inteles un mare adevar: PUNCTUL SENSIBIL AL MUSULMANILOR RADICALI ESTE FAMILIA. Si „casa”, ar mai adauga israelienii, care si-au facut un obicei crunt de a demola casa fiecarei persoane dovedite ca a participat la actiuni teroriste.
Putin nu s-a oprit acolo unde pana si israelienii s-au oprit. Nu mai vorbesc de americani sau amatorii europeni care inca mai viseaza si azi cai verzi pe pereti si cred ca investind bani in comunitatile musulmane pot stavili fenomenul. Si ISIS creste, intre timp.
Putin a inteles ca el poate rafina metodele de blocare a islamistilor. Inafara metodelor traditionale ale FSB-ului, metode dure si fara prea multe retineri, Putin a trecut la urmatorul pas ABSOLUT GENIAL: A INCEPUT SA DEA LEGI! Si dacat tot a dat legi, a cautat sa „rezolve” mai multe probleme deodata. Problemele? Islamismul radical, spionii straini si democratia!

e782cbd6b81108c5c76cfa7af9f34e3e

Putin, un fel de „Croitorasul cel viteaz”