sâmbătă, 25 aprilie 2015

Articole aprilie 4

Poliția de frontieră din România a descoperit 74 de imigranți, majoritatea sirieni, ascunși într-un camion care pretindea să transporte mobilă din Turcia spre în Franța. Poliția l-a oprit pe șoferul turc la punctul de trecere a frontierei româno-ungare Nădlac sâmbătă noaptea după ce a observat că ușa din spate a camionului era întredeschisă. Polițiștii au descoperit 73 de sirieni și un iranian, cu vârste între 12 și 41 de ani, fără documente de...
Visit Website
Ministerul de externe al Rusiei spune că tendința Finlandei și Suediei, țări neutre, de a se apropia de NATO cauzează la Moscova „îngrijorări speciale”. Declarația de duminică vine după la câteva zile după ce miniștrii apărării din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda au spus într-un articol de ziar că Europa nordică trebuie să se pregătească pentru posibile noi incidente din cauza Rusiei. Finlanda – care are graniță cu Rusia – și Suedia nu sunt membre în...
Visit Website

APR 12

Prayers for peace as Russia and Ukraine observe Orthodox Easter
From Kyiv to Moscow, it is Orthodox Easter. And while leaders are divided over the conflict in Ukraine, they have been united in observing sacred…
Visit Website

APR 10

Roumanie : en attendant Schengen - reporter
Visit Website
Știri false. Fotografii trucate. Clipuri TV puse în scenă. Armate de troli plătite. A dezvoltat Rusia lui Putin un nou tip de război informatic, purtat mai degrabă în așa-zisa "psihosferă" decât pe câmpul de luptă? Sau avem de-a face cu o cacealma care atinge proporții gigantice?
Visit Website
„Rușii vor să intimideze țările baltice, Polonia, Ucraina și România, una după alta”
După ce Moscova a anunțat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană...
Visit Website
Țările din nordul Europei își unesc eforturile militare împotriva Rusiei
Kalashnikov  NORVEGIENICinci țări din nordul Europei – Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda – au convenit să-și coordoneze eforturile în domeniul apărării împotriva Rusiei, declarata o amenințare majoră pentru regiune, Europa și NATO.
Potrivit Reuters, declarația comună este reacția cea mai dură a tarilor din regiune ca RASPUNS la înrăutățirea relațiilor cu Rusia.
Declarația ministerială comună a fost publicata în ziarul norvegian Aftenposten. În declaratie, sefii ministerelor de aparare fac apel la tarile din Europa de Nord să fie pregătite pentru situații de urgență și incidente provocate de Rusia.
„Liderii Rusiei au arătat că sunt dispuși să utilizeze mijloace militare pentru a atinge obiectivele lor politice, chiar și atunci când este vorba de o încălcare a principiilor dreptului internațional”, – se spune în declarație.
Cele cinci țări au convenit, de asemenea, să consolideze cooperarea cu statele baltice, care sunt cele mai ingrijorate de înrăutățirea situației în partea de est a Ucrainei. Nu există nicio îndoială că Rusia intervine într-un conflict armat, sprijinind separatiștii, iar președintele lituanian Dalia Grybauskaite este una dintre cele mai intransigente in materie, certandu-si colegii din UE pentru pozitia indecisa în combaterea Rusia. Reuters amintește că pe teritoriul Letoniei, Estoniei si Lituaniei locuieste o puternica minoritate rusa și ca anume protecția intereselor minoritatii ruse a fost justficarea autorităților de la Moscova în actul de anexare a Crimeei.
Declarația miniștrilor apărării din cele cinci țări nordice face referire si la „activitatea militară și de spionaj în creștere în Marea Baltică și în zona de nord” … „Armata rusă ne provoaca la frontierele noastre, iar în statele baltice s-au înregistrat mai multe cazuri de încălcare a regimului de frontieră”, – arata declarația.
Reuters constată că două dintre cele cinci țări care au convenit asupra cooperării în domeniul apărării, nu sunt membre ale NATO – Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia, și Suedia. Consolidarea cooperării cu țările Alianței este raspunsul lor cea mai grav la „agresiunea rusa”, a declarat agenția.
„Acțiunile Rusiei reprezintă cea mai gravă provocare pentru securitatea europeană – afirma cele cinci tari in declaratie – Propaganda rusă și manevrele politice sunt destinate sa semene discordie între state și organizații precum NATO și UE”.
Visit Website

APR 09

Gruparea Statul Islamic a pierdut controlul asupra a trei din  cel patru mari câmpuri petroliere pe care le ocupa în Irak. Ziarul munchenez „Suedeutsche Zeitung” citează surse ale serviciului german de informații externe (BND) care au afirmat că în urma unei masive contraofensive a forțelor irakiene, jidahdiști controlează acum doar 5 la sută din facilitățile de extracție pe care le aveau și care constituiau una din principalele surse lor de venit.
Visit Website
Moldovenii fug pe rupte din Rusia
munictori moldoveniBanca Națională a Moldovei a raportat că remitențele cetățenilor moldoveni din străinătate au scăzut cu 30% comparativ cu anul trecut si se pare ca scaderea se datoreaza in principal plecarii in masa a muncitorilor din Rusia, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG).
Astfel, transferuri în ruble rusești, care anterior ocupau prima linie în clasamentul remitențele valutare din strainatate, s-au deplasat pe locul 3. Acum, cele mai mari sume trimise in Moldova sunt în euro, urmate de dolari și abia apoi de ruble.
Aceasta este cu siguranță o consecință a deprecierii monedei ruse, dar nu numai, afirma NG. În Rusia s-a redus drastic numărul de lucrători migranți moldoveni. Mulți dintre ei s-au mutat în UE, care a ridicat regimul de vize pentru cetatenii Republicii Moldova.
Insa reducerea relatiilor bilaterale, respectiv a dependentei Moldovei de Moscova, se inregistreaza şi in domeniul economic. Acesta este efectul direct al razboiului comercial desfasurat de Rusia cu fostele republici URSS „neascultatoare”.
Astfel, a scăzut brusc cifra de afaceri realizata de Moldova cu Rusia, în principal din cauza interdicției importului de fructe şi legume moldovenești in Rusia.
Începand cu 1 mai, relațiile dintre cele două țări vor suferi și în domeniul mass-media: radiodifuzorul din Moldova TV7, care retransmite in Moldova emisiunile postului rusesc NTV, va refuza să difuzeze emisiunile de stiri și talk-show realizate in Rusia.
Visit Website
Mândria paradei lui Putin, noul tanc „Armata,” s-a stricat de două ori în timpul repetiţiilor
tancuriCel mai nou produs al armatei ruse, tancul T-14 „Armata”, care ar trebui să fie mândria paradei lui Putin organizata pe 9 Mai în Piața Roșie, s-a stricat de două ori în timpul unei repetitii pentru parada, desfasurate în suburbia moscovita Alabino. Problemele au apărut la transmisia masinii. Producătorii dau vina pe militari în termen, slab pregatiti pentru conducerea unei masini „sofisticate”.
Pe poligonul din Alabino se afla 12 noi tancuri Armata, scrie „Gazeta.ru”. În timpul repetițiilor pentru parada s-au înregistrat defectiuni la sistemul de control al transmisiei şi probleme cu senzorii de poziție, dar, cum clarifică o sursa militara, problemele nu sunt „critice”.
Cu toate acestea, de la „Uralvagonzavod” (UVZ), uzina care produce tancurile „Armata”, jurnalistii au fost asigurati că informația este neadevărata.
„Este un nonsens complet, va declar ca totul decurge normal. …Daca mecanicul tancului a adormit, de ce sa scrieti despre asta, pe cine intereseaza. Cineva a deșurubat capacul pentru a vedea nivelul lichidului de răcire…De ce sa facem din asta o stire de senzaționala. Doar nu scrieti ca un soldat a gresit piciorul in timpul marsului? Aici este aceeași situatie, nimic grav”, -.. declara indignat unul dintre managerii UVZ.Armata tanc macheta
Un alt „reprezentant” al UVZ a explicat că producătorul a oferit echipele sale  pentru parada, care au deja experienta conducerii tancului Armata, dar Ministerul Apărării a decis că acest lucru este inacceptabil. Ca urmare, formarea echipajului are loc simultan cu scrierea instrucțiunile de folosire.
Unul dintre dezvoltatorii T-14 a declarat că sistemul de control al „Armata” a fost creat special pentru militarii cu pregatire minima. „Există un volan în loc de pârghii, două pedale, ca la masina, cutie de viteze automata. Daca o masina este sofisticata, nu înseamnă că este dificil de condus…”, – a spus el.
Expertul militar Viktor Murahovski a atras atenția asupra faptului că „Armata” va fi primul tanc din istorie care este trimis la parada înaintea finalizarii testelor oficiale. Potrivit lui, testarea T-14 nici măcar nu a început.
Armata a fost dezvoltat la „Uralvagonzavod” în doar cinci ani. Turela tancului este fara echipaj, iar controlul – complet digital. Echipajul se afla într-o capsulă blindata speciala. Această caracteristică structurală rezolva problemele de siguranta a echipajului.

Mai multe VIDEO. Stern: Primele dezvăluiri cu cel mai nou tanc rusesc – Armata


Visit Website
Gh. Cojocaru: „Rada basarabeană” de la Odesa un model nefast de șubrezire a statului național
Un punct de vedere săptămînal în dialog.
Visit Website
Pentagon: Conflictul ucrainean a arătat imperfecțiunea armatei SUA
WorkRăspândirea armelor de mare precizie și metodele de război ca acelea folosite de Rusia în Ucraina, riscă să pună capăt „modelului american de război, cu care suntem obișnuiți în ultimele trei decenii”, a declarat secretarul adjunct al Apărării, Robert Work. Al doilea om in Pentagon a transmis acest avertisment in cadrul unui discurs sustinut la Colegiul militar din Carlisle, Pennsylvania.
„Eu vă spun, ne pierdem superioritatea tehnologica. Observam acest lucru in fiecare zi „, – a declarat Work, citat de The Guardian.
Reflecțiile lui Robert Work privind viitorul războiului semnifica o schimbare în politica Pentagonului, adoptată în timpul mandatului lui Barack Obama, cand SUA au renunțat la campanii pe scară largă, ținând seama de efectele operațiunilor din Irak și Afganistan, scrie The Guardian.soldati americani
„Este posibil, chiar foarte probabil, că pe viitor şi noi vom realiza astfel de campanii (militare),” – a declarat Work.
Astfel, în loc sa lupte in Irak sau Afganistan, Work presupune că potențialii adversari ai SUA se va comporta mai degrabă „ca Rusia în cucerirea Crimeei”. El a avertizat că armata ar trebui să fie pregatita pentru războaiele viitoare, în care dușmanii, folosind artilerie de mare precizie, vor fi sprijiniti de o țară străină.
Potrivit sefului adjunct ale Pentagonului, separatiștii pro-rusi din Ucraina și luptatorii Hezbollah sterg linia care despartea „milițiile populare” de soldații profesionisti, utilizand organizații paramilitare, înșelăciunea, inflitrarile și negarea continua. Ministrul adjunct al apărării consideră că în acest domeniu armata SUA ar trebui să fie mai experimentata.
Politicianul susține că infanteria viitorului trebuie să fie înarmata cu cea mai noua tehnologie, sa bruieze semnalele inamice, sa distruga retelele de comunicatii, sa piloteze de la sol drone aeriene și sa participe la lupte alaturi de unitatile de lupta robotizate.
separatisti din Ucr
Luptători separatişti în Donbas
Work a ridicat, de asemenea, o problema provocatoare si chiar tabu la Washington: lipsa unor victorii evidente ale armatei cu cel mai mare buget din lume.
„Dușmanii noștri în mod clar au invatat de la noi cel puțin din 1991, incepand cu operatiunea „Furtuna in desert” – a incheiat ministrul adjunct al Apărării.
Visit Website
Dosarul secret al lui Jürgen Roth. Legătura dintre cele două accidente aviatice – Smolensk şi Doneţk
smolensk-kachinskiy-catastrofaLa editura berlineza Econ a fost lansata cartea celebrului jurnalistul german, autor a numeroase investigații jurnalistice în domeniul crimei organizate din Europa de Vest si Rusia – Jurgen Roth, „Dosarul Secret C: Smolensk, MH17 și războiul lui Putin din Ucraina”.
MH17 este numărul zborului efectuat de aeronava „Boeing” a companiei Malaysia Airlines, doborâta în ​​estul Ucrainei in vara anului 2014.
Radio Libberty a realizat un interviu cu autorul, pe care il redam mai jos.
- Contine noua carte fapte necunoscute, sau este o nouă interpretare a celor deja cunoscute?
– Exista fapte noi. Dar, în primul rând, aș spune că numele cartii descrie succesiunea evenimentelor. Aceasta carte nu este doar despre moartea lui Kaczynski (presedintele Poloniei) de acum 5 ani. Este vorba despre politica Kremlinului în general, politica de minciuni a lui Vladimir Putin. Aceste particlaritati ale politicii Kremlinului sunt demonstrate in exemplul tragediei din Smolensk, pe exemple anterioare, precum și din războiul din Ucraina. Acest fir roșu traverseaza toata cartea. Acum, despre faptele noi. Astăzi putem spune cu certitudine că documentul care prezinta rezultatele anchetei oficiale ruse, în unele locuri este neadevărat, conține manipulare. Există indicii ale surselor din cadrul serviciilor de informații din Germania, ca la bordul avionului a existat o explozie, sau chiar două, și că aceste explozii au fost rezultatul unei operațiuni secrete a FSB. Există o mulțime de dovezi care, de asemenea, vorbesc despre existenta unei explozii la bord. De asemenea, este dovedit că asupra piloților nu s-a facut nicio presiune, se probeaza că ancheta medico-legală a rămășițelor celor morți contine falsuri. Experții independenți in medicina legala nu au avut acces la o parte din rămășițe.Jürgen_Roth
Pe scurt, există multe indicii că zborul și accidentul aviatic nu au fost o tragedie obișnuita, ci rezultatul unui sir de actiuni si manipulari care au dus avionul la prăbușire. Nu am o dovadă concludentă a acestui fapt, ea cu siguranta nu va fi găsita, dar contradicțiile din versiunea oficială a ceea ce s-a întâmplat sunt atât de mari și atât de evidente, încât se impune o anchetă internațională independentă. Dar această anchetă a fost de la bun începutrespinsă atât de ruși cat și de partea poloneză.
- Cartea confirma în continuare versiunea ca la locul accidentul a acționat o echipa care a lichidat supraviețuitorii?
– Există dovezi noi prezentate de experții legiști internaționali, sau mai degrabă americani, care au studiat și investigat special fotografia unui trup de la locul accidentului. Experții au vazut pe fotografie un corpul unui om cu o plaga impuscata în zona capului. Problema este că acest trup nu exista și că această concluzie s-a facut numai pe baza studiului fotografiei. Așa că am publcat cu precauție aceasta constatare, care este doar o proba care necesită un studiu mai aprofundat. Trebuie amintit că versiunea conspiraționista a accidentului este larg răspândită în Polonia, iar eu încerc să descopar greselile ambelor părți și sa evidentiez contradicțiile ambelor. Puțini știu că există specialisti recunoscuti la nivel internațional, atât în ​​Polonia și în Statele Unite și Australia, care și-au exprimat în mod convingător îndoielile cu privire la versiunea oficială, concluzii și explicații, dar ei nu au fost luati în serios în Polonia.accident Smolensk
- S-au scris despre rolul controlorilor de trafic aerian, care au ghidat avionul la aterizare. Cum vedeți rolul lor?
– Lucrurile raman neclare. Există diverse evaluari ale indicatiilor primite de echipaj de la controlorii din turn. Aceste indicatii, în special cu privire la decizia de aterizare sa nu, au venit de la Moscova și nu de la controlorii de la Smolensk. În aceste discutii intre aeronava si cei de la sol au fost anuntate date diferite privind altitudinea la care se afla avionul. În turnul de control al aeroportului domnea haosul, dar înregistrarea discutiilor s-a pierdut si nu mai poate fi cercetata.
- De ce crezi că Putin a ordonat doborarea aeronavei, dacă presupunem că acest lucru a fost făcut la ordinele lui?
– Nu cred că a existat un ordin direct de la Putin. Potrivit uzantelor impuse chiar de Putin, el nu formuleaza niciodata ordine directe. Voința sa politică se realizează prin alte mecanisme care pot fi văzute în povestea cu uciderea lui Nemțov, și chiar mai devreme, în istoria bombardamentelor din 1999. Atunci, in spatele acelor evenimente a fost cu siguranta FSB, dar cei care ar putea depune mărturie nu mai sunt in viata.
Lech Kaczynski și partidul său național-conservator a fost, în 2008, 2009, 2010, adversari ai politicii Kremlinului și, nimeni pana la Kaczynski nu a fost în Polonia la fel de anti-rus. Al doilea element a fost contractul cu Gazprom, extrem de avantajos pentru Rusia, dar pe care Lech Kaczynski nu a vrut să-l semneze, și, pe care, imediat după accident, l-a semnat premierul Donald Tusk. Toate acestea ar putea fi motivul eliminarii presedintelui polonez, dar nu explicație. Dar este clar că Lech Kaczynski și partidul său îl enervau foarte mult pe Putin. Kaczynski a căutat o alianță cu statele baltice, o alianță împotriva Rusiei, și, desigur, a fost un fir de nisip în ochii liderului rus Vladimir Putin.
- Credeti ca exista vreo legătura dintre povestea cu Kaczynski și acțiunea în continuare a Rusiei lui Putin în Crimeea și Ucraina?
– Da, văd și demonstrez în cartea mea aceasta legatura. Deja în povestea cu aeronava lui Kaczynski a fost dezlănțuita o campanie de propagandă, care astazi poate arata inofensiv în comparație cu ce a vazut lumea in timpul anexarii Crimeei sau a acțiunilor Rusiei din Ucraina în sprijinul separatiștilor. Dar, propaganda, politica sistematica de minciuni şi falsuri, Putin a inceput-o la Smolensk. În carte fac un istoric al actiunilor lui Putin și arat că a fost întotdeauna în sistemul lui aceasta combinație de minciuni și dezinformare. Cel mai clar a fost demonstrata aceasat combinatie in povestile cu Crimeea și Ucraina. Daca dezastrul cu avionul lui Kaczynski ar fi avut loc nu în urmă cu cinci ani, când relațiile dintre Rusia și Occident erau foarte bune, iar Putin avea reputatie de politician de încredere, ci acum, acest fapt ar fi declansat scanteia marelui razboi. Și nu este o coincidență faptul că președintele rus amenință tot mai des cu utilizarea armelor atomice. Toate acestea sunt o tendință foarte periculos, o dezvoltare periculoasa, și nu stiu cumar trebui sa reactioneze Occidentul.crimeea
- Cum apreciați acțiunile și declarațiile politicienilor germani, a guvernului german față de Rusia și Putin? Cum apreciați politicile Angelei Merkel în acest sens?
– Mi-as împărți atitudinea fata de cele două părți ale taberei guvernamentale. Angela Merkel promoveaza în opinia mea o politică coerentă și echilibrată. În rândurile social-democraților exista insa multi politicieni pro-Putin, cum ar fi fostul prim-ministru al Brandenburgului Matthias Platzeck. Sau figuri precum fostul cancelar, Gerhard Schroeder, încă mai cred că Putin este un partener de încredere. Aceste poziții sunt rezultatul faptului că politicienii nu văd alternative presiunilor diplomatice sau economice, și nimeni nu vrea război, pentru că acesta va duce la sfârșitul lumii noastre. Dar problema este că Vladimir Putin este imprevizibil, este imposibil să se calculeze logica sa. Cel puțin Angela Merkel înțelege acest lucru acum. În ceea ce privește social-democrații și pe ministrul afacerilor externe Steinmeier, nu sunt foarte sigur ca el intelege asta.
Visit Website
Comisia a acordat Bulgariei, Italiei și României ajutoare în cuantum de 66,5 milioane de eurodin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, în urma a trei catastrofe naturale care au avut loc în 2014.
Visit Website