luni, 28 ianuarie 2013

România rămâne fără medici: în 2012, 2000 de doctori au emigrat

România rămâne fără medici: în 2012, 2000 de doctori au emigrat:
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a spus că deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă. Acesta a precizat, într-un comunicat, că nu poate înţelege cum statul român nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În 2012, aproximativ 2.000 de medici au părăsit sistemul, majoritatea emigrând.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, afirmă că, în cazul în care s- ar lua decizia ca medicii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat, ar fi "o lovitură pentru ambele sisteme", iar doctorii ar alege să plece în străinătate.
"Această eventuală măsură nu are o justificare, nu există studii. Nu cred că o politică de sănătate poate fi construită pe impresii, ci pe studii şi cercetări. Numărul medicilor din sistemul sanitar din România a coborât sub 40.000 şi nu înţeleg cum vor fi ocupate posturile atât în sistemul public, cât şi în cel privat, dacă nu există personal. Va fi o lovitură pentru ambele sisteme. Dacă se va lua această hotărâre, medicii din România, care sunt de zece ori mai prost plătiţi decât în alte ţări, vor alege să plece. Problema

Citeşte mai mult...