luni, 6 mai 2013

Răsfoind cartea Liliei Bicec - "Miei cari figli, vi scrivo"

Răsfoind cartea Liliei Bicec - "Miei cari figli, vi scrivo":
În luna aprilie 2013 a apărut în Italia, la editura Einaudi, cartea Liliei Bicec „Miei cari figli, vi scrivo”. Este o istorie despre emigraţia moldovenească în Occident. Despre femeile moldovence care au fost detaşamentele de avangardă ale acelei armate de sărăciţi pe neaşteptate, nevoiţi să rupă cu unghiile şi dinţii o bucată de pâine pentru supravieţuire.
Femeile moldovence au combătut războiul lor peste hotare în numele unui ideal sfânt: copiii. Să-i hrănească, să-i îmbrace, să le dea studii. În numele lor, al copilaşilor de departe, ele au fost în stare să comită acte de curaj nebuneşti, să escaladeze munţii, să treacă râurile în vad, să violeze frontierele statelor, să rişte ele însele de a fi violate.
În numele copiilor au fost arestate, s-au umilit, au îndurat foame. Paradoxal, cu toate că scopul sacrificiului a fost atât de nobil, rezultatul de multe ori s-a dovedit a fi nul. Copiii au primit bani, haine şi mâncare de la mămica, dar nu au primit căldura ei sufletească, ocara sau povaţa potrivită la momentul potrivit. Şi rupându-se ceva în ei, au rătăcit în derivă, s-au ofilit, unii s-au sinucis.
Cartea Liliei Bicec vorbeşte despre tentativa eroică a unei mame de a

Citeşte mai mult...