luni, 8 decembrie 2014

frauda din achizitiile publice

SPECIAL REPORT EurActiv: Un proiect european al Freedom House Romania, in parteneriat cu EurActiv si HotNews, evidentiaza frauda si neregulile din sistem si sugereaza cum poate fi imbunatatita situatia actuala; Cele mai relevante licitatii al lunii, in SEAP: 17 milioane euro pentru promovarea brandului national in 9 tari/ ASF - licitatie de 2,8 milioane de euro/ Ministerul de Finante - 1,2 milioane euro pentru consultanta; IPP: Propuneri de reforma a sistemului de achizitii din Romania plecand de la modelul norvegian. Citeste subiectele detaliat.
Visit Website
"Trebuie să le dai oamenilor undiţa, nu peştele" Cine este Cătălin Mustaţea, noul preşedinte PIR:
Cătălin Mustaţea, consilier la Villafranca di Verona, este noul preşedinte al Partidului Românilor din Italia PIR. El a fost ales pe 6 decembrie la Roma, în cadrul celui de-al doilea congres al organizaţiei şi îi urmează în funcţie avocatului Giancarlo Germani. A primit deja felicitări din partea mai multor colegi consilieri şi membri ai altor organizaţii din Peninsulă. "Il felicit. Sunt sigur ca vom colabora foarte bine pentru interesul comunitatii româneşti din Italia" i-a transmis Adrian Chifu (Uniunea Democrată a Românilor din Italia).

Cine este noul preşedinte PIR? Iată un portret pe care l-am realizat  pentru Hotnews.ro în 2013, când a fost ales consilier la Villafranca şi pe care vi-l repropunem.

Catalin Mustatea, sibian de 33 de ani, a devenit consilier local la Villafranca, unde sunt rezidenti circa 2000 de romani. Villafranca este al doilea oras ca marime din provincia Verona. Mustatea este singurul roman - din cei peste 50 care au candidat la alegerile locale in 2013 - care a reusit sa obtina un fotoliu intr-un consiliu local. Lucreaza in costructii, iar in Romania a urmat Facultatea de Drept din Sibiu. Este casatorit cu o romanca si are doua fetite.

160 de voturi

Românul a candidat pe o listă civică de centru - dreapta, obţinând 160 de voturi. S-a clasificat al doilea pe lista sa. Victoria la balotajul din 9-10 iunie a primarului  Mario Faccioli l-a propulsat pe român direct în consiliul local. Din cei peste 270 de candidaţi din Villafranca, 24 au devenit consilieri. Diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi la functia de primar a fost de doar 600 de voturi, de aceea victoria lui Mustăţea nu a fost sigură decât în ultimul moment.

Românul ne-a explicat cât de greu a fost drumul spre victorie, mai ales că nu este prima oară când candideaza în Peninsulă. În 2012, Cătălin Mustăţea a obţinut zero voturi la alegerile locale din Verona.

„Da, zero voturi, fiindca nici eu nu m-am putut vota, pentru că nu aveam resedinta la Verona. Dar nu m-am descurajat, dimpotrivă. Candidatura de anul trecut a fost una de încercare. Ştiam că nu am şanse, însă am câştigat experienţa care mi-a fost utilă la alegerile din Villafranca. Dacă ai un eşec, te ridici şi mergi mai departe. O poţi face doar dacă pui pasiune. Iar eu o fac cu pasiune. Să spunem că hobby-ul meu nu e pescuitul, ci politica”.

„Lucrurile facute incet si bine”

Villafranca este oraşul unde Cătălin Musteţea trăieşte de zece ani împreună cu familia. Tot aici şi-a început şi parcursul care l-a adus în consiliul local. „După patru ani de muncă în comunitate, acum am văzut rezultatele. Am aşteptat, ce e drept. Am studiat, am lucrat mult, am planificat in linişte. Eu sunt originar din Sibiu şi noi, ardelenii, facem lucrurile mai încet, dar le facem bine”.

Contextul politic local nu a fost unul favorabil, explică Mustăţea: „În zona noastră au fost lupte politice de putere foarte mari, inclusiv în rândurile celor de centru dreapta. Au fost rupturi şi chiar le pot răspunde celor care m-au acuzat că aş fi susţinut Lega Nord, că nu am făcut acest lucru, nici măcat din primul tur de scrutin. Trebuie menţionat şi faptul că prezenta a fost relativ slabă, circa 59% din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne”.

Inscrieri pe listele electorale

Dintre românii cu drept de vot, „cam 1100 la număr”, mai puţin de un sfert s-a înscris pe listele electorale suplimentare, condiţie obligatorie pentru a putea vota. „Eu, împreună cu o mică echipă, am reuşit să înscriem cam 185 de români, alţii au fost informaţi de înscrieri prin colegi sau patroni, în total am ajuns la circa 250 de înscrişi”.

Cătălin a muncit pentru fiecare din cele 160 de voturi primite. Îi cunoaşte pe românii care l-au susţinut: aproape pe fiecare în parte. Este unul din „secretele” succesului său. Mulţi dintre ei se cunosc de la întâlnirile periodice de la Centro di Ascolto (biroul de informare al unui sindicat din localitate). „Poate alţi candidaţi români nu au înţeles cat de importante e sa vorbeşti cu oamenii. Să le explici ce vrei să faci; să le arăţi că eşti în stare să faci şi să vezi dacă te susţin sau nu”.

„Ni s-au cerut mici si bere”

„Nu i-am convins pe români cu mici, bere şi manele. Ni s-a cerut, dar nu am făcut-o. A fost alegerea lor liberă, diferita faţă de ceea ce au fost învăţaţi să facă in tara. Trebuie să le dai oamenilor undiţa, nu peştele. Au fost persoane care nu au votat în viaţa lor în România şi m-au votat pe mine în Italia”.

Nu a primit întotdeauna complimente sau susţinere imediată de la cei pe care i-a abordat: „cel mai mult m-a deranjat când am primit răspunsul : dacă te votez, ce câştig? Replica mea era: ce câştigi dacă nu o faci? Românii, din păcate, te susţin după ce văd că ai reuşit. Dupa victorie am primit multe telefoane de la persoane pe care nici le cunoşteam. E ca şi cum ai duce un Cv să te angajezi la un magazin, după ce s-a deschis deja, deşi ai avea mai multe şanse înainte”.
Sprijinul comunitatii

O altă strategie a fost aceea de a uni comunitatea în jurul unei singure candidaturi viabile. „Noi, romanii din Villafranca, nu ne-am „vândut”, ca în alte părţi. Ne-am adunat, cativa reprezentanti,  cu trei luni înainte de alegeri, şi am decis să susţinem doar o singură candidatură. Am fost desemnat  eu. Italienii din coaliţia de centru stânga au pus un alt candidat român, care nu beneficia de sprijin colectiv.  Poate a fost mai bine pentru noi; lumea s-a coalizat spre cine cunoştea, adică spre mine. Veneau candidaţii italieni să discute cu alegătorii. Italienii i-au ascultat, apoi au votat cu cine vrut. Românii au spus din start: noi mergem cu Cătălin”.

Pentru Catalin Mustetea, ceea ce contează în politică sunt oamenii – romanii - mai mult decât culoarea politică: „Am fost alături de Nona Evghenie, în timpul alegerilor pentru direcţia PD-ului, deşi nu sunt membru PD”.

„M-au votat şi italieni - precizează. Spun peste tot că nu vreau să fiu o emblemă a românilor. Mă simt un  italian cu identitate românească, deşi nu am cetăţenia italiană şi poate nici nu o voi cere. Dar nu vreau să devin un leghist (membru al Ligii Nordului n.r.) al românilor”.

Campanie cu 200 de euro

O întrebare aproape obligatorie: cât a costat campania electorală. „200 de euro! Taxa pe care a trebuit să o plătesc pentru candidatură. Apoi am tipărit 1000 de fluturaşi electorali. Încă mai am o parte acasă, nu i-am distribuit pe toti. Au fost candidaţi care au cheltuit mii de euro. Dar dacă nu te susţine o comunitate, poţi să ai bani, tot nu faci nimic”. Bani puţini, dar nu au lipsit sacrificiile: „fiicele mele în ziua decisivă a balotajului m-au văzut doar o jumătate de oră.

Fără mici şi fără bani: diferit de ce se întâmplă în România. Cătăin Musteţea râde: „viaţa politică din România e cu totul altceva. Mi-ar place ca experienţa mea din Italia să o duc acasă. Dacă fiecare am aduce experienţa noastră în ţară, poate că politicienii nu vor mai încerca să-i convingă pe oameni cu mici şi bere. Vor învăţa că e de ajuns să le strângi mâna alegatorilor, să le cunoşti numele şi să nu faci promisiuni pe care ştii că nu le poţi onora. În cazul meu, a funcţionat”.

Consilierul de la Villafranca ne mărturiseşte mai in gluma, mai in serios: „Nu aş vrea să înceapă să-mi sune telefonul şi să mă caute politicienii din România. Aş fi onorat, însă, dacă m-ar suna primarul Sibiului, el reprezintă oficial pe toţi sibienii”.

Cătălin Mustăţea este membru al Partidului Identitatea Românească, responsabil pe regiunea Veneto. L-am întrebat cand au românii mai multe şanse: cu un partid al lor sau să facă politică într-un partid italian. „Pe de o parte, partidele italiene au pierdut mult din credibilitate. Românii ar trebui să vadă ei înşişi dacă se regăsesc într-un partid, oricare ar fi el. Un partid cu o ierarhie bună deschide uşa candidaţilor, cum este cazul PDL-ului lui Berlusconi. Orice formă de organizare locală a comunităţii e binevenită”.

Care este diferenţa între Cătălin Musteţea candidat şi Cătălin Musteţea consilier? „Dacă în oraşul meu sunt trei hoţi români şi 97 de oameni care muncesc cinstit, proporţia de români buni e covârşitoare. Fiind candidat, ştiam lucrul acesta; acum o pot spune si oficial, in calitate de consilier”.

Sursă: Hotnews.ro
Visit Website
Șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini se află în Turcia pentru a o presa să nu submineze sancțiunile europene impuse Rusiei și să coopereze mai strâns în lupta contra militanților Statului Islamic. Mogherini a spus că vizita care va dura două zile reprezintă „un indiciu puternic al importanței strategice a relației Uniunea Europeană – Turcia”. Turciei i se cere să oprească intrarea combatanților străini în Siria pe la frontierele...
Visit Website
De ce Rusia „împinge” Donbasul înapoi în Ucraina
E posibil ca Rusia sa-şi fi învăţat lecţia din Transnistria? De aceea  „împinge” Donbasul înapoi în Ucraina?
Logica este simpla si dictata de experienta transnistreana.
Existenta Transnistriei ca pseudo-stat in stanga Nistrului a insemnat pierderea influentei asupra regimului de la Chisinau prin neparticiparea populatiei transnistrene pro-ruse la alegerile din parlamentul Chisinau, care numeste presedintele si guvernul. Asa se face ca, in ultimii ani, fortele politice pro-ruse de la Chisinau se afla in minoritate, iar Moscova este pe cale sa piarda definitiv controlul regiunii din cauza orientarii pro-europene a noului guvern de la Chisinau.
Un scenariu similar s-a produs si in Ucraina. Anexarea de catre Rusia a Crimeei si ocuparea Donbasului, doua regiuni cu elecorat pro-moscovit dur, au dus la pierderea influentei Kremlinului asupra parlamentului de la Kiev, care acum este dominat de partide de orientare pro-europeana.
In cazul Ucrainei se pare ca Kremlinul a abandonat în cele din urmă ideea independențeiașa-numitelor republici populare de la Donetk si Lugansk și doreste să le „împingă înapoi in Ucraina, în orice condiții de autonomie„, potrivit „Novaya Gazeta„, care citeaza trei surse -din administrația prezidențială rusă, guvernul rus și din conducerea separatistilor din Donbas.
Potrivit publicatiei, de „împingerea” provinciilor din Donbas  înapoi în Ucraina se ocupaVladislav Surkov, cunoscutul consilier al presedintelui rus. Asa se explica disparitia subita din peisajul „Novororssia” a unor lideri precum Igor Ghirkin-Strelkov, Igor Bezler sau atamanul „cazacilor” Kozitin. Toti trei inamicii lui Surkov.
Toți trei au fost considerati de Moscova prea independenti și nu se încadrau nici în„prerogativele oficiale” din cadrulrepublicilor separatiste. Bes (Bezler), în special, s-a pozitionat ca lider al „Republici din Gorlovka-Enakievsk” si nu asculta de sefii de la Donetk.Kozitin si-a creat o „republica cazaceasca”  în zona vestica a regiunii Lugansk.
Operatiunea de eliminare a celor trei lideri separatisti era supravegheata de generalul rusSerghei Surovikin. Astfel, Bezler a fost trimis „cu onoruri” în Crimeea. Mai rău a patit Kozitin:oamenii lui au fost acuzati de furtul de carbune. Astazi nimeni nu stie unde sa afla atamanul „cazacilor”.
In lumina reflectoarelor a ramas doar Strelkov, fostul comandant al forțelor armate„Novorossia„, care acum ofera interviuri la Moscova si povesteste despre rolul sau înoperațiunile rusesti din Donbas si Crimeea.
Potrivit presei ruse, serviciile secrete de la Moscova l-ar fi adus „acasa” pe atamanul Kozitin, i-au ucis pe „comandantii militari” al „Republcii Antracit” din Lugansk - VyacheslavPinezhanin și Mihail Kovali.
Visit Website
Putin declară că „respectă” integritatea Ucrainei. Dar pe ascuns trimite trupe
Hollande PutinMass media  comenteaza întâlnirea de sâmbătă, în incinta aeroportului Vnukovo-2 din Moscova, dintre președintele Rusiei și cel al Franței, Vladimir Putin și FrancoisHollande. Aparent, Franța e decisa să devină principalul mediator între Moscova șiOccident în soluționarea crizei ucrainene. Discuțiile dintre cei doi lideri au avut loc înperioada premergătoare întâlnirii de la Minsk a grupului de contact pentru reglementarea crizei din Ucraina.
Putin a declarat după discuțiile cu Hollande că pledează pentru o încetare imediată a foculuiîn estul Ucrainei, „respectă” integritatea teritorială a țării vecine și solicită eliminarea„elementelor blocadei Donețkului și Luganskului„. Fara nicio mentionare a problemei Crimeei, care se pare ca nu mai face parte din chestiunea integritatii teritoriale a Ucrainei.
Desi declara ca „respecta” integritatea teritoriala a Ucrainei, Rusia continua sa trimita trupe in Donbas. În ziua intalnirii cu Hollande si duminica, Rusia a transferat in regiunile rebele din Ucraina cel puțin doua divizii de artilerie (obuzire de 152 mm şi de 122 mm), potrivit Centrului de analiza politico-militara InformSoprotivlenie. În plus, continuă „aprovizionare” șiconcentarear de muniții din Rusia.
In prezent, in Donbas (sud -estul Ucrainei)  se afla circa 7.000 de militari din trupele regulate ale Armatei Ruse, potrivit calculelor autoritatilor de la Kiev.
La rândul său, Hollande a declarat că „întâlnirea a avut loc într-un moment bun, în circumstanțe care promit și care cu siguranță vor avea rezultate în următoarele câteva zile„.
Potrivit ziarului „Kommersant”, care citeaza surse diplomatice franceze,  Parisul este gata să joace un rol important în medierea internațională în soluționarea conflictului din Ucraina si va atrage la discutii si Berlinul. Această versiune este confirmata de faptul că doar cu o zi înainte Hollande a discutat cu cancelarul german Angela Merkel. Împreună ei „au declarat că s-au înregistrat progrese”.
Hollande Putin2Anterior, pe fondul tensiunilor in crestere dintre Rusia și Occident, rolul de intermediar era asumat de Angela Merkel. Insa, recent, cancelarul german si-a înăsprit brusc atitudinea fatade Moscova, ca urmare a intransigenței lui Putin și refuzul său fata de ideea compromisului.
Totodata, in ciuda suspendarii contracului Mistral, Franța devine singura țară în măsură să stabilească un dialog cu Rusia. Comentând întâlnirea sa cu Hollande, Vladimir Putin a declarat că nu s-a ridicat problema navelor Mistral. El a declarat că pentru Moscova nu esteo problemă gravă care sa complice relațiile, și ca în caz de eșec al contractului nu va cerecompensații suplimentare, ci va fi mulțumit cu returnarea banilor plătiti. Amintim ca, anterior, Rusia a amenintat Franta cu plata unor daune de până la 3 miliarde de euro.
Visit Website
Alertă în Baltica: NATO a interceptat de două ori avioane ruseşti
aeronaveDuminica trecuta, forțele combinate ale NATO din țările baltice au fost nevoite de două ori sa ridice în aer avioane de luptă din cauza unor zboruri neanuntate ale aeronavelormilitare ruse, transmite serviciul de presă al Ministerului leton al Apărării.
Primul incident a implicat șase bombardiere strategice rusești capabile să transporte focoase nucleare.
In componenta grupului de bombardiere se aflau doua aeronave supersonice de rază lungăTu-22 şi 4 bombardiere strategice din perioada sovietică Tu-95. Aeronavele au fostinterceptate de avioanele de lupta  F-16 ale NATO.
Ceva mai târziu, un alt incident a implicat trei avioane Tu-134 și un transportor An-72, careau zburat prin Marea Baltică, fără nicio coordonare cu alte țări din regiune. Pentru interceptarea acestora au fost ridicate de la sol  avioane de lupta CF-188.
Comunictul oficial nu precizează dacă aeronavele rusesti au revenit la punctul de plecare sau au aterizat în regiunea Kaliningrad.
Trebuie remarcat faptul că manevrele aeriene ale Fortelor Aeriene ruse și aşa mai frecventedecât de obicei, au devenit si mai dese în ultima săptămână.
Pe 6 decembrie, Ministerul Apărării al Estoniei a raportat despre transferul în Kaliningrad a unui grup mare de avioane, care a inclus şi bombardiere strategice. 
Visit Website
Occidentul are nevoie de Rusia în prea multe crize pentru a-și dori ca tensiunile să se prelungească
Opinii ale unor analiști americani despre evoluția situației din Ucraina și raporturile cu Rusia.
Visit Website
Vestile bune, la finalul anului 2014, sunt ca avem un Acord de Parteneriat aprobat de Comisia Europeana si ca, per ansamblu, pe relatia cu UE suntem pe plus cu peste 3 miliarde de euro in acest an si cu peste 14 miliarde de euro in ultimii 7 ani. Vestile proaste: tot pe ultimul loc intre celelalte tari, la atragerea fondurilor, iar ceea ce se asteapta pentru urmatorii 7 ani nu este clar la nivel de beneficiari. EurActiv.ro a sintetizat realizarile, problemele si intrebarile valabile cu mai putin de o luna inainte de finalul anului. Topul asteapta completari! Va invitam sa ne transmiteti opinia dv la formularul de comentarii.
Visit Website
Creştere de 16% la producţia de lapte în ultimele 10 luni
Producţia de lapte de consum a crescut cu 16,3% (29.289 tone) în primele 10 luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, totalizând 209.001 tone, în timp ce cantitatea de lapte importat a scăzut cu 19 procente, de la 79.020 tone la 63.994 tone la finele lunii octombrie, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul […]
Visit Website
Spania: Exporturile de produse agricole în afara UE au crescut cu 23%
Fructele au cea mai mare pondere în exporturile spaniole de produse agricole către țările din afara UE. Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2014, exportul de fructe către țările non-EU a fost de 541.643 tone, înregistrându-se o creștere de 22% față de aceeași perioadă a anului 2013.
Visit Website
Radu Timiș: Evaziunea pe segmentul procesării e de 80 %
radu timisEvaziunea pe segmentul procesării cărnii a atins nivelul de 80 %, a declarat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii și, totodată, al grupului de firme Cris-Tim, în cadrul unei întâlniri cu presa organizate la sediul Pro Agro.
”Chiar dacă ne referim la comerțul cu produse din carne sau carne proaspătă, din hipermarket-uri, putem vorbi despre un nivel al evaziunii de cca 50%. Asta, pentru că mulți dintre furnizorii din retail au în spate zeci de firme cu ajutorul cărora TVA-ul se pierde, iar banii sunt spălați. Mai mult decât atât, sunt companii care doar din evaziunea fiscală pe seama TVA-ului câștigă 48%, pentru că fac exporturi fictive, doar în acte, după care importă fictiv și încasează ilegal TVA-ul de la stat. Cum putem, noi, procesatorii cinstiți, să concurăm cu asemenea firme? Cum putem să facem noi un preț corect al produsului final, când ești concurat neloial din start de către evazioniști?”, spune Radu Timiș, citat defabricadecarne.ro.
Potrivit acestuia, situația dezastruoasă este aproape generalizată: ”Iată, majoritatea abatoarelor lucrează la negru. Acum vreo lună, când s-au sacrificat cca 1.800 de bovine pentru carne, ca urmare a îmbolnăvirii lor cu boala limbii albastre, s-a constatat că nu a existat niciun aviz al medicilor veterinari. Cum s-au făcut aceste sacrificări, în ce condiții?”.
Citește mai mult AICI
Visit Website
13-14 decembrie: Festival de datini și obiceiuri la Muzeul Satului
obiceiuri iarnaMuzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 13-14 decembrie 2014 Festivalul de datini şi obiceiuri „Florile Dalbe”.
 
Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaţilor se vor aduna şi vă vor arăta cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun. Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio.
Știre în curs de actualizare.
Visit Website
Vacanţe la ţară prin programul „Tradiţiile Crăciunului”
pensiune zapadaDacă nu v-aţi făcut planuri pentru Crăciun şi Revelion, atunci ce ziceţi de o vacanţă la ţară? Anul acesta va fi lansat programul „Tradițiile Crăciunului”. Printre datinile de care vor avea parte turiştii se numără „Neaţa la Moş Ajun”, „vizita lui Moş Crăciun” sau „Tăiatul porcului ca în Banat”.
De exemplu, în Bran-Moeciu, tarifele încep de la 40 lei de persoană, fără mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare.
La o pensiune de trei margarete, cazarea ajunge la 110 lei camera dublă, în timp ce la o pensiune de patru margarete, trei nopţi de cazare costă 600 de lei de persoană.
Noutatea acestui program este faptul că se va defășura atât în perioada Crăciunului pe rit nou, cât și pe ritul vechi.
Până la ora actuală, în program s-au înscris pensiuni din județele Argeș, Brașov, Buzău, Gorj, Mehedinți, Neamț și Sibiu. Urmareste reportajul pe digi24.ro