miercuri, 10 decembrie 2014

Zeci de moldoveni decedaţi pe şantierele lui Putin din Soci
adevarulÎn jur de 70.000 de imigranţi au lucrat pentru construirea satului olimpic de la Soci, unde au avut loc Jocurile Olimpice de iarna trecută. Majoritatea au venit din Asia Centrală, dar şi mulţi moldoveni au profitat de ocazia de a câştiga câte o mie de euro pe lună. Câteva zeci dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, iar familiile lor povestesc cum au încercat ruşii să le cumpere tăcerea, potrivit adevarul.ro.
O anchetă realizată de portalul theblacksea.eu scoate la iveală neregulile companiilor ruse de stat şi private care au participat la construirea satului olimpic de la Soci. Deşi, oficial, autorităţile ruse susţin că numărul de decese înregistrat în rândul muncitorilor care au lucrat la Soci este de patru ori mai mică decât media industriei ruse a construcţiilor. Cu toate acestea, martorii şi familiile victimelor îi contrazic. Cum mulţi dintre cei care au murit lucrau la negru, cazurile nu au fost anchetate de autorităţile ruse şi, în cazul imigranţilor, nici de organele din ţările de origine. În ciuda statisticilor oficiale, foşti muncitori de la Soci au povestit pentru theblacksea.eu că decesele erau „la ordinea zilei”.
Cele mai multe tragedii s-au petrecut în rândul muncitorilor din Uzbekistan, mai spun aceştia. Însă nici statisticile nu coincid. Dacă ruşii susţin că rata deceselor a fost una foarte scăzută, confirmând doar câteva cazuri izolate, doar datele oferite de autorităţile din Republica Moldova arată că 52 de cetăţeni moldoveni au murit la Soci între 2009 şi 2013.
Acesta este însă numărul care reiese din solicitările făcute de familii pentru ajutorul de înmormântare, aşa că este posibil ca numărul real să fie mai ridicat. Astfel, arată jurnaliştii theblacksea.eu, este probabil ca numărul real al imigranţilor care au murit lucrând la Soci să fie mult mai ridicat, având în vedere că moldovenii au fost doar o minoritate în rândul muncitorilor străini de la Soci.

Citeste mai mult: adev.ro/ngdaq5

Visit Website
„Ochiul lui Sauron” era cât pe ce să apară deasupra Moscovei
Eye of SauronAutorii obiectului de artă „Eye of Sauron” au abandonat planurile de a instala„simbolul raului” pe unul dintre zgârie-norii din centrul de afaceri  Moscow City, din cauza opozitiei fanilor cartilor lui J. R. R. Tolkien, dar si a Bisericii Ortodoxe Ruse.
Biserica a declarat că proiectul de artă dedicat premierei partii finale a filmului Hobbit, poate avea consecințe rele pentru capitala rusă.
„Ochiul lui Sauron” este „în orice caz, un simbol demonic„, a declarat protopopul VsevolodChaplin, un înalt oficial al Bisericii Ruse.
„Un astfel de simbol al răului, inaltandu-se triumfător deasupra Moscovei, pe una dintre cele mai inalte cladiri din oraș … este bine sau rău? Mi-e teamă că este  foarte rău. Nu ar trebui să fim surprinși dacă ceva nu va merge bine în orașul care va avea asa ceva„, a declaratChaplin postului de radio Govorit Moskva.
La randul sau, autorii proiectului declara ca nu s-au asteptat la o reactie de protest din partea fanilor lui Tolkien.
Visit Website
Concurs de eseuri la Kremlin: Cine justifică mai frumos furtul Crimeei
putin crimeea2Saptamana trecut Putin a uimit toata lumea anuntand ca a furat Crimeea pentru ca aceasta peninsula este o Ţără Sfântă pentru Rusia. Evident ca declaratia nu are suport istoric, iar „ţarul” modern al ruşilor a aparut in fata comunitatii internationale asemenea unui hoţ de moaşte sfinte falsificate, care inventeaza motive.
Se pare ca nu i-a venit nicio idee mai buna decat sa se dea drept crestin pios care vrea sa redea crestinilor Ţara Sfântă.
Neavand argumente pentru justificarea unei faradelegi atat de mari, liderii rusi se lanseaza intr-un adevarat concurs de eseuri literare care sa aduca macar putina onorabilitate unui act care, in toate culturile si civilizatiile, este definit la fel – agresiune si ocupare a unui teritoriul strain.
La competie s-a alaturat la un moment dat si bătrânul fost presedinte al URSS – Mihail Gorbaciov. Contributia sa la „patrimoniul culturii ruse” probabil ca va ramane celebra fraza – „Crimeea este pentru Rusia ca un copil, pe care nu putea sa-l paraseasca”. Sa speram ca era singurul copil.
Astazi am citit şi din contribuţiile literare ale lui Dmitri Medvedev, premierul rus. Acesta a justificat furtul şi anexarea Crimeei printr-o altă „licenta literara” …destinul Rusiei.
Redau citatul: Atunci când vorbim despre Crimeea - noi înțelegem că aceasta esteistoria noastră și destinul nostru, în unele perioade - durerea noastra, precum și unnumăr foarte mare de oameni de-ai noștri, care în acest an au votat pentru a reveni la Rusia. Prin urmare,  Crimeea nu este doar o peninsulă,  plaje frumoase, hoteluri, staţiuni, clima bună. Este istoria noastră și destinul nostru actual. Punct de plecarespre viitor „, a declarat Medvedev in fata mai multor televiziuni ruse de stat.
Asteptam cu nerabdare si alte elucubraţii pe temă.
Cine stie, poate Kremlinul va descoperi in Crimeea” vatra primelor hominide” – homo rusicus, sau portalul catre a 5-a dimensiune, exclusiv rusească.Visit Website
(Video) Liderul cazacilor rebeli: „Femeile înfometate erau să ma facă bucăţi”
cazacEvgeny Ishchenko, liderul „cazacilor” din Pervomaisk, oras rebel din sud-estul Ucrainei, îl amenință pe seful „Republicii Populare Lugansk” (LNR) ca va intoarce armele impotriva separatistilor, daca in orasul pe care il conduce nu vor ajunge ajutoarele promise.
„În plina zi am fost atacat de femei infometate care aproape m-au rupt în bucăți, declara cu furie intr-o inregistrare video „atamanul cazacilor” din  Pervomaisk. Ele strigau ca nu se plătesc pensiile și salariile si mi-au spus că oamenii mor de foame în Pervomaisk„.
„In toata perioada luptelor (5 luni) orașul a primit doar 10.000 de pachete de ajutoare umanitare. Și atat, nimic altceva, nici hrană, nici materiale de constructii. Cu forțele noastream deschis 6 cantine. Oamenii din Pervomaisk m-au pus sa sun de fata cu ei lui Plotniţki (seful LNR – n.r.) sa răspunda la întrebarile: Unde sunt pensiile promise. Unde sunt  salariilepromise. Unde este ajutorul umanitar promis. Să le fie rușine acestor conducători „, - a declarat liderul „cazacilor”.
El a sugerat că LNR nu le trimite niciun ajutor din cauza conflictului cu „trupele de cazaci” de sub conducerea atamanului Kozitin.
„Noi murim aici pe linia frontului, ca cei de la Lugansk sa trăiasca frumos … Ei dorm în căldură, dar macar sa se gandeasca la oameni, dacă noi, soldații suntem niste bovine„- spune Ishchenko.
„Putem intoarce armele în cealaltă direcție, putem face asta. Şi atunci le va fi foarte caldtuturor celor care și-au încălzit fundurile (in Lugansk – n.r.)!” -a amenințat liderul „cazacilor”.
Visit Website
Jean-Claude Juncker si membrii colegiului comisarilor europeni depun juramantul solemn de preluare a mandatului in fa a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Ceremonia va fi transmisa in direct incepand cu ora 16.30 - ora Romaniei.
Visit Website
Institutul European din Romania organizeaza in data de 11 decembrie 2014 conferinta anuala cu tema Provocari politice si economice: raspunsuri pentru Europa. Evenimentul, organizat cu sprijinul Fundatiei pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca - Eurofound (Dublin), va gazdui si cea de-a cincea editie a decernarii Premiilor de Excelenta IER.
Visit Website
White House Summit on Early Childhood Education
Visit Website
Raport despre CIA: “Ziua ruşinii Americii”
Presa britanică denunţă în unanimitate actele de tortură dezvăluite în raportul Senatului american.
The Independent precizează că după atentatele din 11 septembrie, CIA a instalat un număr de centre de detenţie în lume în care erau trataţi în mod inuman presupuşii terorişti. Cotidianul de centru-stânga adaugă că
documentul acuză agenţia de a merge mai departe de tehnicile autorizate de departamentul de Justiţie şi de a fi minţit în mod repetat aspura a ceea ce se întâmpla.
“Agenţii CIA ‘trebuiau să fie urmăriţi în justiţie’ pentru torturi”, citim pe prima pagină a The Times. Astfel, ONU cere ca responsabilii de aceste acte de barbarie să fie “judecaţi” şi Amnesty International a calificat raportul drept un “semnal de alarmă pentru America”. Cotidianul conservator insistă asupra cruzimii acestor acte de barbarie precizând că acest text
dezvăluie detalii crude despre modul în care deţinuţii încătuşaţi şi privaţi de somn erau interogaţi timp de săptămâni de-a rândul şi îi făceau şi pe agenţi să plângă.
În Polonia, unde existenţa unui centru de detenţie relaţionat cu CIA nu mai este un secret, Rzeczpospolita se întreabă care sunt consecinţele pe care acest raport – o adevărată “dinamită” – ar putea să le aibă asupra imaginii CIA şi a SUA. În plus, textul vine într-un moment critic când Washington trebuie să se afirme ca “lider al unei coaliţii” care trebuie să lupte împotriva aspiraţiilor neo-imperiale ale Rusiei şi urgenţei organizării statului islamic. Cotidianul din Varşovia subliniază că
acest raport este important pentru Polonia, deoarece una din închisorile secrete ale CIA unde aveau loc interogatoriile se găsea în Polonia. Raportul arată că CIA intrase în conflict cu ţara X (ar fi vorba de Polonia) din cauza numărului în creştere al deţinuţilor. Ţara X trebuia să devină “mai flexibilă” după ce primise milioane de euro în schimb.
Visit Website
Pakistaneza Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru că și-au riscat viețile apărând drepturile copiilor. Malala, care la 17 ani, este cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, și Satyarthi, de 60 de ani, au primit distincțiile la Olso în ovațiile celor prezenți. Spunând că toți copiii au dreptul la copilărie și la educație în locul muncii forțate, președintele Comitetului Nobel norvegian Thorbjorn Jagland...
Visit Website
Fostul premier rus: Putin continuă anexarea teritoriului ucrainean
KasianovRusia continua sa încalce acordul de la Minsk și, de fapt, anexează partea ocupată in Donbas, a declarat Mihail Kasianov, fostul premier al Rusiei în perioada 2000-2004 şico-presedintele Partidului Republican din Rusia (RPR-Parnassus),  potrivit Unian.
„Astăzi, aceste aşa-zise autorități din Donetk si Lugansk trebuie să ofere un sistem desusținere a vieții - serviciile bancar nu sunt prezente, nu sunt bani - aceasta înseamnă căRusia trebuie să le furnizeze de toate - nu numai  convoaie umanitare, de toate! Acest lucru înseamnă o demonstrație de facto ca acest teritoriul este anexat. Mai înseamnă că Putin se apropie rapid de urmatorul pachet de sancțiuni. Mai înseamnă că, în cel mult trei luni, va veni deznodamantul, iar dacă vor incepe sa circule ruble rusesti, nimeni din toata lumea nu ar mai putea avea vreo îndoiala ca toate negarile (ruse – n.r.) sunt false „, - a spus Kasianov.
El a subliniat că în teritoriile ocupate există probleme sociale, iar guvernul ucrainean timp de mai multe luni si-a îndeplinit obligațiile sociale.
În același timp, Kasianov a spus că după ce a devenit clar că nici DNR (Republica Populara Donetk) nici LNR (Republica Populara Lugansk) nu respecta acordul de încetare a focului, iar Rusia cu atat mai putin, s-a decis (la Kiev – n.r.) să se platească beneficiile sociale doar persoanelor care parasesc teritoriile ocupate.militari rusi
Kasianov a mai spus că controlul asupra frontierei ucraineano-ruse nu este restabilit, iardronele OSCE sunt doborate de militanții pro-rusi cu arme livrate de Rusia.
Potrivit lui, în cazul în care Rusia va închide granița, în două sau trei luni toate aceste „persoane criminale” (militantii – n.r.) vor fugi.
„Nu cred că în cazul Ucrainei poate fi acceptat vreun compromis. Nu cred căputem fi de acord cu încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei „, - a spusKasianov.
El a subliniat că Federația Rusă este garantul integrității teritoriale a Ucrainei, obligatii pe care le-a asumat în fața comunitatii mondiale.
„De fapt, integritatea teritorială a Ucrainei este parte a securității globale. Ce se intampla acum este inacceptabil „, - a spus Kasianov.
Potrivit lui, argumentele autoritatilor ruse pentru justificarea agresiunii împotriva Ucrainei sunt„ridicole și ipocrite„.
Amintim ca, dupa ce, in luna martie, Rusia a anexat Crimeea, a început să destabilizeze situația din Donbas. Cu participarea directă a serviciilor speciale ruse și cu sprijinul armatei ruse în Donbas au fost create așa-numitele republici populare din Donețk și Lugansk. Rusia a furnizat arme teroriștilor și perioadic a trimis in ajutorul mercenarilor din Donbass și trupe ale fortelor armate regulate.
In urma acestor acțiuni ale Rusiei, tari precum  SUA, Canada, Japonia, Australia și Uniunea Europeana au impus sancțiuni împotriva Moscovei.armata ucraineana
Pe 19 septembrie, la Minsk, a avut loc o ședința a Grupului de legătură tripartit pentru rezolvarea conflictului din Donbas, ale căror rezultate au fost semnarea unui memorandum.Documentul este format din 9 puncte care interzice utilizarea tuturor armelor și a operațiunilor ofensive. Potrivit memorandumului, părțile aflate în conflict se angajează să retragă echipamentul militar greu la 15 km fata de lini de demarcatie existenta.
Primul acord de încetare a focului a fost semnat pe 5 septembrie. Cu toate acestea, înpartea de est a Ucrainei, rebeli şi trupele rusești continuă bombardarea civililor și a forțelor ucrainene.
Visit Website
Rosneft îşi trimite 1.800 de angajaţi în vacanţă în Cuba
Cuba plajaRosneft, compania petroliera de stat din Rusia, care recent a cerut ajutor de stat de 44,7 miliarde de euro, a cumparat vacante pentru 1.800 din angajatii sai, care isi vor petrece sarbatorile de iarna in „însorita Cuba”, potrivit RBK.
Compania va cheltui 2,34 milioane de euro pentru a trimite in Cuba angajati din 71 defiliale Rosneft. Un voucher pentru o familie (4 persoane) va costa 1.3000 de euro, pret careinclude biletele de avion, cazare la hotel, masa în sistemul „all inclusive”,  transferul, piscină în aer liber, precum și servicii de SPA si excursii.
Amintim ca conducerea  Rosneft a solicitat recent ajutorului statului in valoare de 44,7 miliarde de euro din Fondul național de asistență, explicând ca a fost afectata de sancțiunile occidentale impuse companiilor rusești din cauza crizei din Ucraina.
Visit Website
Ancona, româncă de 28 de ani și băiețelul ei de numai 5 ani, împușcați cu sânge rece ...
O româncă în vârstă de 28 de ani şi fiul ei de numai cinci ani au fost ucişi marţi la Numana, în Italia, de soţul italian de care femeia se despărţise şi voia să divorţeze. Italianul, în vârstă de 38 de ani, a împuşcat-o mortal pe soţia sa româncă şi pe fiul acestora, după cares-a sinucis.
Tragedia s-a petrecut miercuri, la prânz, în localitatea italiană Numana, situată în apropiere de oraşul Ancona, în centrul Italiei. Paula Corduneanu era din Turda şi se separase de Daniele Antognoni, cu care îl avea pe Christian, un băieţel în vârstă de cinci ani.
Marţi, italianul a sunat-o şi i-a spus că vine la ea. Pentru că ştia cu cine are de a face, Paula Corduneanu a sunat la 112, cerând ajutorul carabinierilor. Aceştia au ajuns însă prea târziu. Daniele Antognoni le-a luat-o înainte şi şi-a împuşcat soţia şi copilul, după care s-a sinucis.
Autorităţile italiene au declanşat o anchetă pentru stabilirea circumstanţelor crimelor. De remarcat, că italianul deţinea legal arma crimei, fiind un pasionat al armelor de foc.
Vestea a căzut ca un trăsnet în familia fetei din Turda. Toţi sunt în stare de şoc şi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla o asemenea crimă oribilă, urmată
Citeşte mai mult...
Visit Website
Human Rights concern us all - Human rights day
Visit Website
Weekend plin de evenimente în comunitatea românilor din Rimini şi Imola

PS Virgil Bercea la hramul bisericii greco-catolice “Sfântul Nicolae” din Rimini

Duminică 7 decembrie, comunitatea greco-catolica a românilor din Rimini alături de protopopul Marinel Mureşan şi ceilalţi părinţi preoţi au sărbătorit hramul bisericii “Sfântul Nicolae” dar şi 10 ani de la înfiinţarea bisericii.
La acest eveniment invitat de onoare a fost PS de Oradea Mare, Virgil Bercea, episcopul romano-catolic Francesco Lambiasi, preoţi de rit greco-catolic, enoriaşi ai comunităţii romane alături de Consulul general al România la Bologna, Eugen Şerbănescu şi soţia sa.
După predica deosebit de frumoasă şi şi plină de tâlcuri şi învăţăminte a PS Virgil Bercea, a urmat un program de colinde susţinute de copiii din această comunitate care au fost răsplătiţi după datină, cu pachete aduse de “Moş Nicolae”.
În încheierea evenimentului Eugen Şerbănescu a adresat enoriaşilor prezenţi şi din România şi de peste Prut, urări de bine, de sănătet cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, amintindu-le să nu uite niciodată că sunt români şi să-şi păstreze cu demnitatea identitatea. Seara s-a încheiat cu o masă oferită celor prezenţi în acordurile melodiilor şi colindelor tradiţionale.

Lacrimi şi nostalgii la Festivalul de Colinde şi Tradiţii Româneşti de la Imola

Începând de sâmbătă 6 decembrie, când la fiecare copil a sosit Moş
Citeşte mai mult...
Visit Website
Daniel Tecu, FADERE: ”Vom cere Președintelui României dizolvarea Parlamentului”
Suntem profund îngrijorați de atitudinea disprețuitoare pe care Parlamentarii Români o au față de românii din diaspora manifestată și ieri prin respingerea inițiativei legislative lansate de Deputatul Eugen Tomac privind votul prin corespondență.
Parlamentarii ar trebui să țină cont de îndemnurile Prim-Ministrului, Domnul Victor Ponta, și de recomandările Președintelui României ales, Domnul Klaus Iohannis, să modifice legea electorală 370/2004 și să pregătească o formă de vot care să poată permite oricărui român să voteze.
De aceea, cerem Parlamentului României să treacă imediat la discuțiile pe tema legii votului prin corespondență. Cerem de asemenea inițierea unui proiect de lege pentru votului electronic.
Nu vrem să se mai repete evenimentele din 2 și 16 noiembrie 2014, iar pentru a evita acest lucru trebuie să se înceapă imediat dezbaterile legate de Legea votului prin corespondență și cel electronic. Considerăm că ambele forme de vot sunt benefice pentru toți românii, indiferent unde locuiesc.
Dacă actualul Parlament al României va continua să refuze dicutiile pe marginea Proiectului de Lege a Votului prin Corespondență, vom fi nevoiți să cerem Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis, dizolvarea acestuia. Cred că aceasta este datoria domnilor Parlamentari, să creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constituționale, unul dintre acestea fiind
Citeşte mai mult...
Visit Website
Adrian Chifu: ”Parlamentul trebuie dizolvat de noul preşedinte sau golit de DNA”
Domnul deputat de Diaspora, Aurelian Mihai, va organiza vineri, 12.12.2014, la orele 17.00, la Torino, o întâlnire cu asociaţiile din zonă. În semn de protest, pentru faptul că domnul deputat a lipsit din Parlament la discuțiile și aprobarea votului prin corespondență, nu voi participa.
E cazul să spunem: Stop umilinţei. Diaspora nu este instrument de lucru pentru unii parlamentari deja în campanie electorală pentru viitoarele alegeri. Cer public părerea domnului Preşedinte Klaus Iohannis pentru ceea ce s-a întâmplat ieri, în Parlament. Chiaralegeri anticipate în primăvară pentru Parlament. Este o mare ruşine cum s-au comportat ieri parlamentarii, fără să ia cuvântul vreunul pe tema votului prin corespondenţă, dar au discutat despre mărirea pensiilor demnitarilor.
Nici domnul deputat Eugen Tomac, iniţiatorul proiectului, nu a fost prezent în comisie iar semnatarii proiectului s-au abţinut la vot. RUŞINE VOUĂ. Parlamentul trebuie dizolvat de noul preşedinte sau golit de DNA. Venim la Bucureşti!!!
Adrian Chifu,


Citeşte mai mult...

Visit Website