marți, 2 decembrie 2014

Rusia a oprit proiectul "South Stream" fiindca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii in/pe mare, anunta agentia rusa Interfax. In locul South Stream Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, informeaza Novinite. Fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti, a anuntat Putin dupa discutii purtate cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.
Visit Website

YESTERDAY

100 de fotografii şi un roman/ Dan Lungu şi Didier Ruef, despre românii din Lazio
În 2011 scriitorul român Dan Lungu a venit în Italia, împreună cu un fotograf elveţian, Didier Ruef, pentru a întâlni comunitatea de români din Lazio. În urma călătoriei, s-a născut un roman - semnat de Dan Lungu, alături de un fotoreportaj de excepţie "I'm a Romanian in Rome", realizat de artistul elveţian.

"În 2011, am fost cu Didier Ruef în Italia, să explorăm viața comunităților românești de acolo. Eu am folosit o parte din acea experiență când am scris romanul "Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, iar el a făcut o serie de fotografii pe care le puteți vedea aici" a scris azi scriitorul Dan Lungu, pe pagina sa de Facebook, cu un link către fotoreportaj.

De la Institutul de Fizică Nucleară de la Frascati, unde a întâlnit-o pe Cătălina Curceanu, scriitorul a ajuns în mijlocul comunităţii ortodoxe a românilor din Guidonia, în bucătăria faimoasă a lui Liviu Dotcoş sau în laboratorul-boutique al artistei Magda Nica, dar şi în casele unor români care l-au primit în mijlocul familiei, cum a fost Dorel Andrieş, din Capena. Nu lipsesc imaginile de sărăcie, cu oameni mai puţin norocoşi, care îşi împart cina lângă metrou, la Tiburtina.

Puteţi urmări reportajul fotografic pe site-ul fotografului Didier Ruef AICI
Visit Website
Ucraina afirmă că trupele sale controlează încă aeroportul de la Donețk, în ciuda unei ofensive puternice lansate sîmbătă de rebelii pro-ruși. Purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene Andri Lisenko a făcut cunoscut că la terminalul vechi al aeroportului se dau lupte grele, și a negat că acest ar fi fost aruncat în aer. Nu există confirmări ale acestor lupte din tabăra rebelilor. Lisenko a mai spus că trupele ucrainene au cauzat pierderi grele în rîndurile...
Visit Website
Coming up in committees
LIBE - FEMM - EU Strategy for eradication of trafficking in human beings: joint debate

femm
The latest policy developments at EU level on eradicating trafficking in human beings will be looked at during a joint meeting of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs and the Committee of Women's Rights and Gender Equality. The meeting will take place on 02.12.14 with the participation of the EU Anti-Trafficking Coordinator, Myria Vassiliadou. The 2014 global report on trafficking in persons will also be discussed together with a representative of the UN Office on Drugs and Crime.

Further information
Meeting agenda/documents


BUDG - EU Draft Budget for 2015: committee debate

Budget
The Committee on Budgets will examine the new EU Draft Budget 2015 recently presented by the Commission, following the failed negotiations for conciliation. The same negotiations were also focusing on various pending amending budgets for this year. The meeting will be held on 03-04.12.14.

Further information
Meeting agenda/documents


INTA - International trade priorities, transparency in TTIP negotiations: committee debate

The policy priorities regarding on-going and upcoming trade negotiations and legislation will be looked at during a meeting of the Committee on International Trade with Commissioner Malmström. The debate is also expected to focus on the issue of transparency in the Transatlantic Trade and Investment Partnership Agreement (TTIP) negotiations. The meeting will take place on 03.12.14.

Further information
Meeting agenda/documents


AGRI - 2015 agricultural budget, Russian import ban, dairy market: committee debate

Phil Hogan
The Committee on Agriculture and Rural Development will meet Commissioner Hogan to discuss current and upcoming policy priorities on 03.12.14. The debate is expected to focus on the 2015 agricultural budget, the impact of the Russian import ban on EU food products, and the situation on agricultural markets, including the dairy market. On-going work on, amongst others, the organic production and the school schemes legislative proposals will also be looked at.

Further information
Meeting agenda/documents


REGI - The protection of the EU's financial interests - fight against fraud: committee vote

REGI at vote © European Union, EP
The Committee on Regional Development will vote on its opinion regarding the Annual Report 2013 on the protection of the EU's financial interests, focusing on the fight against fraud. The meeting will take place on 03.12.14. The prospects for cohesion policy in the period 2014-2020 will be discussed with Commission representatives on the same day.

Further information
Meeting agenda/documentsSource : © European Union, 2014 - EP
Visit Website
President Obama on World AIDS Day 2014
Visit Website
Maluri de Prut
De-a lungul Prutului, de-o parte şi de cealaltă a râului, se întinde o salbă de sate gemene, cu acelaşi nume. Unul dintre acestea este Sculeni. Ce-i leagă pe locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului, cum se identifică ei şi ce cred unii despre alţii? Aflăm astăzi, de Ziua României. Sculeniul de pe malul stâng al Prutului, cu 2.800 de locuitor, are o istorie de aproape şase secole. Aflat astăzi în raionul Ungheni din Republica Moldova, satul a fost mereu la...
Visit Website
Lista lui Iohannis pentru câștigătorii alegerilor din R. Moldova
Klaus Iohannis: „Aștept cu bucurie momentul unei noi vizite în R. Moldova și începutul colaborării cu viitorul guvern pro-european”.
Visit Website
Praise for Indian sisters after fightback video goes viral
Two Indian sisters have been hailed for their courage after a video that has gone viral on social media showed them fighting back against youths who…
Visit Website
"Deşteaptă-te române!", cântat de un român din Olanda la pian în gara ...
De 1 Decembrie, un român stabilit în Olanda, Valentin Astănculesei s-a așezat în fața unui pian amplasat în gara din Amsterdam și a început să cânte imnul național, scrie B1.ro.
„Pentru că se apropie 1 Decembrie și pentru că mă bucur de lucrurile petrecute în România în ultimele săptămâni și pentru că în gara din Amsterdam am găsit un pian, am cântat imnul împreună cu câțiva olandezi care s-au oprit din drum și m-au acompaniat”, este mesajul postat de Valentin Astănculesei pe contul său de Facebook.
Visit Website
La ora 11.00 au inceput festivitatile si s-a cantat Imnul National, in Piata Constitutiei, in fata Palatului Parlamentului. Arcul de Triumf este in reparatii si de aceea nu s-a mai putut organiza parada in locul consacrat in ultimii ani. La parada participa peste 2700 de militari si 600 de politisti, pompieri, jandarmi, din cadrul MAI. Presedintele in functie, Traian Basescu, a deschis pentru ultima data, in aceasta calitate, parada de astazi. Presedintele ales, Klaus Iohannis, participa la festivitatile de la Alba Iulia.
Visit Website
Elena Olariu, în Italia de 27 de ani, florăreasă lângă Bergamo: «Românii au nevoie de ...
Elena Olariu are 48 de ani, este din Lugoj şi trǎieşte în Italia de 27 de ani. Locuieşte lângă Bergamo, la Grumello del Monte, unde a deschis o florǎrie, cu 20 de ani în urmǎ.
«Soţul meu este italian», îşi începe povestirea Elena. «Ne-am cǎsǎtorit în România în ’87. Dupǎ cǎsǎtorie am venit în Italia. Era visul multor români sǎ plece din ţarǎ pe vremea lui Ceauşescu. Mulţi fugeau, eu am venit cu acte în regulǎ. Dupǎ 6 luni am obţinut cetǎţenia italianǎ, erau alte vremuri atunci. Erau puţini strǎini în Italia.»
Dupǎ ce a muncit în mai multe locuri, ca secretarǎ la un avocat, ca muncitoare într-o fabricǎ de nasturi şi ca ospǎtarǎ intr-un restaurant, Elena a avut norocul, ca socrul ei, sǎ obţinǎ o autorizaţie pentru o florǎrie "Piante e fiori Elena", în faţa cimitirului din Grumello Del Monte.«Aşa a început aventura cu florile. Timp de un an şi jumǎtate am fost la o şcoalǎ din Bergamo, am dat examenul şi am luat certificatul REC. Acum sunt 20 de ani de când vând flori, la vii şi la morţi.»

Cum vindeţi flori la morţi? «Pǎi sunt anumite morminte de care mǎ ocup tot timpul, le curǎţ şi pun
Citeşte mai mult...
Visit Website
Mesajul preşedintelui ales de Ziua României: "Îmi propun să redescoperim ...
Preşedintele ales Klaus Iohannis a declarat, la Alba Iulia, că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională.
Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Alba Iulia cu pâine, sare şi palincă de localnici îmbrăcaţi în costume naţionale.
Preşedintele ales a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii, apoi a trecut prin mulţime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care îi stigau "La mulţi ani, domnule preşedinte!", potrivit Mediafax.

În discursul ţinut în faţa miilor de oameni adunaţi la Alba Iulia, Klaus Iohannis a afirmat că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolică” în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.
”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi
Citeşte mai mult...
Visit Website
“Omuletii verzi” din Rusia – mai periculosi ca luptatorii ISIS
omuletii verziAdjunctul sefului Pentagonului Robert Work a declarat vineri că Rusia este una dintrecele mai mari amenințări globale cu care se va confrunta SUA în viitorul apropiat. O declaratie asemanatoare a facut si comandantul forțelor NATO Gen. Philip Breedlove, in timpul vizitei sale la Kiev de săptămâna trecută. Potrivit generalului, trupele ruse  sunt “coloana vertebrale a regimului separatist din estul Ucrainei”.
În presa americana au fost publicate anterior extrase din raportul Comandamentului de Operațiuni Speciale al SUA (SOCOM), care mentioneaza că Federația Rusă implementeazăîn Ucraina conceptul așa-numitului razboi hibrid, neconvențional. In acest sens, amenințarearusa este chiar mai importanta decât cea a islamiștilor din Irak și Siria.
Scurgerile de informatii din raportul SOCOM au fost publicate de Washington Free Beacon inca de pe 26 septembrie. În special, se observă că în Europa de Est “rușii folosesc acumcomponente de război hibrid, precum participarea la lupte a forțelor armate convenționale,intimidarea economica a țările din regiune, operațiuni specifice,  spectacole de forță de-a lungul frontierei NATO și presiunea diplomatică“. În același timp, SOCOM concluzionează că“Moscova poate aplica metode similare si în alte țări din regiune, mai ales acolo unde existapopulație rusofila si aflata in opoziție fata de autorități, cum ar fi statele baltice, Moldova și Georgia”. Potrivit raportului, Moscova foloseste in Donbas forțele sale speciale, serviciile de informatii, provocatori politici, mass-media, precum și elemente criminale transnaționale.
Pentru anumite  “obiectivele clasice”, în cadrul războiului neconvențional dus impotriva vecinilor sai, Moscova folosește “omuletii verzi”, care operează cu diferite grade deinvizibilitate. In acest sens, potrivit SOCOM, Rusia  amenință nu numai țările post-sovietice,dar, de asemenea, Europa și Statele Unite. De aceea, SOCOM propune sa tehnici noi de război în strategia militară a SUA și a aliaților săi.
ISISAceste instrumente trebuie să includă “acțiuni secrete ale forțelor pentru operațiuni specialeîn legătură stransa cu factorii politici, serviciile de informatii, diplomati și metodele financiarede luptă pentru a contracara activitățile Rusiei, dar și ale Chinei, Iranului precum și aleinsurgentilor unor grupari teroriste, de exemplu ISIS (Statul Islamic).
Între timp, Pentagonul a inceput deja sa aplice aceste recomandari, inclusiv prin asistențămilitară deplina Ucrainei, furnizand acestei tari arme letale.
După vizita la Kiev a delegației SUA condusă de vicepreședintele Joseph Biden, in presa s-au strecurat informatii confidentiale privind inceperea livrarilor americane catre Kiev a unor arme letale, precum puști de asalt, mortiere, lansatoare de grenade, complexe portabile de rachete antiaeriene, precum și vehicule blindate și alte arme.
Visit Website
Moldova pro-EU parties take narrow lead in elections
A round of intensive political horse-trading is on the cards following Moldova's parliamentary elections. No party appears able to form a government…
Visit Website
Lima Climate Conference: can Europe chart the global course?
Visit Website