sâmbătă, 15 decembrie 2012

Încă un pas către uniunea bancară

Încă un pas către uniunea bancară:



În cadrul obişnuitei reuniuni de sfârşit de an de la Bruxelles, din data de 13 decembrie, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre au convenit asupra unor măsuri menite să aducă ţările din zona euro mai aproape de uniunea bancară.
În baza acordului la care au ajuns miniştrii de finanţe la începutul zilei de 13 decembrie, liderii europeni au dat undă verde realizării uniunii bancare.
Prin acest acord Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să supravegheze direct băncile din zona euro începând din ianuarie 2014. Mecanismul de supraveghere unic a fost conceput pentru ţările din zona euro, dar va putea fi deschis şi altor state membre.
Salutând acest demers, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că acest acord este o dovadă a hotărârii cu care pot acţiona statele membre ale UE şi cele din zona euro. „Nu vom tolera supravegherea necorespunzătoare a niciuneia din cele 6 000 de bănci din zona euro”, a mai arătat acesta.
În continuare, este necesar să se ajungă la acorduri şi în ceea ce priveşte normele vizând capitalul băncilor şi uniformizarea sistemelor de soluţionare a situaţiilor de criză bancară şi de garantare a depozitelor. Comisia va înainta propuneri în acest sens în 2013.
Comisia Europeană a introdus pe ordinea de zi şi proiectul UE pentru o uniune mai puternică DeutschEnglishfrançaisportuguês . Lansat în noiembrie, acesta trasează calea către deplina integrare economică, monetară, bugetară şi politică. O mai bună coordonare garantează abordarea mai eficientă a problemelor economice existente la nivelul UE.
Conform acestui plan, UE are de îndeplinit trei obiective în următoarele 18 luni:
  • să pună în aplicare reformele deja convenite (sau aflate în pregătire) care vizează o mai bună guvernanţă economică şi bugetară
  • să stabilească măsuri de intervenţie pentru situaţiile în care băncile se confruntă cu dificultăţi financiare
  • să aprobe un buget UE pentru perioada 2014-2020 DeutschEnglishfrançais .
Adresându-li-se şefilor de stat şi de guvern reuniţi la Bruxelles, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a accentuat nevoia de a acţiona rapid în vederea transpunerii în realitate a acestui proiect. El le-a cerut ţărilor UE să continue reformele.
De asemenea, preşedintele Barroso le-a solicitat liderilor europeni să convină asupra căii de urmat în vederea realizării uniunii economice şi monetare. Comisia ar dori ca acest lucru să fie înscris în tratatele de bază ale UE, deci proiectul propune ca acestea să fie modificate în consecinţă. Orice nou acord va trebui să echilibreze disciplina şi responsabilitatea economică cu solidaritatea.
Proiectul arată că ţările care aderă la uniunea economică şi monetară trebuie să acţioneze mai rapid şi mai decisiv decât UE în ansamblu, menţinând, în acelaşi timp, politicile care afectează toate cele 27 de state membre.
Liderii UE au solicitat Comisiei să prezinte, până în iunie 2013, idei şi propuneri mai concrete cu privire la calendarul acţiunilor.
La reuniunea din 13 şi 14 decembrie au fost abordate şi solicitările de aderare la UE, precum şi aspecte legate de politica externă şi de securitate. Comisia analizează în prezent modalităţile prin care sectorul european al apărării ar putea deveni mai eficient şi mai competitiv.














 
 Lideri ai UE - fotografie de grup © UE



În cadrul obişnuitei reuniuni de sfârşit de an de la Bruxelles, din data de 13 decembrie, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre au convenit asupra unor măsuri menite să aducă ţările din zona euro mai aproape de uniunea bancară.