joi, 6 iunie 2013

Fructe ciudate

Ne minunăm pe naivitatea vechilor europeni de a nu fi recunoscut valoarea unor fructe şi legume. Dar oare câţi dintre noi am şti să mâncăm fructe ca şi Durian, Degetele lui Budha, Salak? În continuare urmează 10 dintre cele mai ciudate fructe găsite de noi.

10. Kiwano

Este un fruct galben portocaliu originar din Kalahari Africa , acum fiind crescut şi în California . Arată ca un dovlecel cu „ţepi/ spini" pe el. Gustul său a fost comparat cu o combinaţie între castraveţi şi dovlecel, sau banane, castraveţi şi lămâi.
http://www.infogradina.ro/images/6/43.jpg
 

9. Granadilla

Originar din Munţii Anzi granadilla, este un fruct de culoare galben portocalie. Coaja este tare şi alunecoasă, seminţele sunt tari şi negre protejate de o pulpă transparentă şi gelatinoasă. Această pulpă este partea comestibilă a fructului şi are un gust dulce. Unii spun ca are gustul gumei de mestecat.
http://www.infogradina.ro/images/6/42.jpg

8. Cherimoya

Este un fruct în formă de pară, cu un miez cărnos, dulce de culoare albă. Se spune ca gustul seamănă cu o mixtura de banane, ananas şi căpşuni. Seminţele sunt otrovitoare şi pot fi folosite pe post de insecticid dacă sunt zdrobite. Arbustul este originar din Munţii Anzi.
http://www.infogradina.ro/images/6/39.jpg

7. Degetele lui Budha

Este un fruct ciudat , care face parte însă din familia citricelor. Acest fruct este împărţit în secţiuni ce seamănă cu nişte degete. Are o coajă groasă, şi foarte puţin miez. Nu are seminţe şi nici nu e un fruct suculent. În schimb are un miros puternic de aceea este folosit de localnici pentru parfumarea locuinţelor sau a hainelor. Este originar din India .
http://www.infogradina.ro/images/6/38.jpg

6. Rambutan

Originar din Asia de Sud sau Indonesia, rambutanul este un fruct acoperit de „păr", sau ţepi. Are un miez cărnos ce seamănă cu gustul de struguri. Se foloseşte adesea în salate, reţete asiatice, şi merge de minune cu peştele fript.
http://www.infogradina.ro/images/6/46.jpg

5. Pitahaya

Originar din Mexic si America de Sud , pitahaya mai este cunoscut şi sub denumirea de fructul dragonului. Miezul cărnos poate fi folosit în salate, aperitive sau în torturi.
http://www.infogradina.ro/images/6/45.jpg

4. Salak

Este cunoscut  sub numele de "fructul şarpe" datorită învelişului maro roşiatic solzos. Creşte în palmieri, şi fructele sunt de mărimea unei smochine mature. Gustul este dulce şi uşor acid şi este folosit în reţete ce conţin peşte, pui sau carne de porc.
http://www.infogradina.ro/images/6/47.jpg

3. Mangosteen

Se spune că acest fruct este "Regele fructelor" datorita presupuselor sale calitati: 1) gustul şi mirosul, 2) bogăţia nutrienţilor, 3) puterea antioxidanţilor, 4) previne bolile. Fructul seamănă cu mango.
http://www.infogradina.ro/images/6/44.jpg

2. Romanesu

Fructul este apropiat de conopida, si broccoli. Este foarte sănătos fiind plin de antioxidanţi.
http://www.infogradina.ro/images/6/48.jpg

1. Durian

Este un fruct mare ce poate ajunge până la 3 kilograme . Are o înfăţişare unică şi o coajă acoperită de ţepi. Emite un miros tare, comparat de unii cu carnea putredă, sau ciorapii murdari. Însă se spune că gustul este atât de bun încât un explorator în 1700 a declarat că toata călătoria s-a meritat doar pentru a gusta din durian.
http://www.infogradina.ro/images/6/40.jpg

Comunicat de prof. Octavia Viviana Buhociu