vineri, 11 ianuarie 2013

Garanția pentru tineri: un loc pentru piața muncii



pioni © BELGA_DPA_FrankMay Garanția pentru tineri: întoarcerea tinerilor europeni pe piața muncii © BELGA_DPA_FrankMay
Șomajul a ajuns la un nivel critic în rândul tinerilor. Parlamentul European va dezbate luni „garanția pentru tineri“, propusă de Comisia Europeană, prin care se garantează că toți tinerii șomeri beneficiază de o ofertă de muncă de calitate sau de educație și formare profesională. În cadrul dezbaterii, Comisia va oferi deputaţilor europeni detalii despre implementarea garanției în statele membre și finanțarea acesteia.

Conform propunerii Comisiei Europene, se garantează că toți tinerii până în 25 de ani beneficiază de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieșirea din sistemul de educație formală sau de la momentul pierderii locului de muncă.

„Garanția pentru tineri este vitală“

Statele membre trebuie să creeze parteneriate cu părțile interesate și să se asigure că serviciile de ocupare a forței de muncă și alți parteneri care oferă sprijin tinerilor intervin într-un stadiu timpuriu. Garanția pentru tineri este sprijinită de Fondul social european și este integrată în politicile de ocupare a forței de muncă ale fiecărui stat membru.

„Criza nu trebuie să-i lipsească pe tinerii europeni de viitorul lor. Garanția pentru tineri este vitală. Nu trebuie să rămână literă moartă. Salutăm faptul că președinția irlandeză a Consiliului UE a făcut din aceasta o prioritate“, a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Consiliul European, pe 13 decembrie.

În 2011, 55% din tinerii din Grecia și Spania erau șomeri

Luni după amiază, deputaţii europeni vor pune Comisiei Europene o întrebare orală despre finanțarea și implementarea garanției pentru tineri (întrebarea a fost redactată de eurodeputata Pervenche Berès, de la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Franța).

7,5 milioane de tineri europeni cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu lucrau și nu studiau în 2011. Această situație costă 150 de miliarde de euro în fiecare an. Introducerea schemelor garanției pentru tineri în zona euro ar costa numai 21 de miliarde de euro.

În 2011, 55% din tinerii din Grecia și Spania erau șomeri (21% în UE, adică 5,5 milioane). Această rată este dublă față de șomajul în rândul adulților în majoritatea statelor membre și a crescut dramatic în ultimii patru ani. Numai 30% din tinerii care erau șomeri în 2010 au găsit un loc de muncă în 2011.
REF. : 20130108STO05234