vineri, 3 mai 2013

Dacii și romanii din Zalău, la Roma

Dacii și romanii din Zalău, la Roma:
Cu prilejul aniversîrii a 2766 ani de la nașterea Romei, în capitala Italiei s-au organizat și de această dată mai multe acțiuni dedicate acestui moment. Nu a lipsit parada grupurilor istorice care s-a desfășurat de la Circo Massimo către Coloseum, apoi via Fori Imperiali, pe sub Columna lui Traian, pentru ca la final să se revină din nou în punctul de plecare.
Printre grupurile istorice care au participat în acest an la paradă s-au aflat și 44 de români veniți din Zalău, mai exact 23 de daci și 21 de romani. “Suntem pentru prima dată aici, cu ideea de a promova patrimoniul românesc”, explica liderul dacilor, Horia Pop.
“Zalău are un sit arheologic foarte important și interesant, este vorba despre orașul roman ulterior cunoscut ca Porolissum. Se află în nord vestul României și noi încercăm să-l promovăm pentru că este, credem noi, cea mai bine conservată rezervație arheologică din țară.”
Românii veniți din Zalău fac asta numai pe bază de voluntariat. “Poate unii consideră că nu ne-am jucat destul când eram mici și acum facem asta la o vârstă mai înaintată și în general încercăm să atragem tinerii mai ales spre istorie, de aceea și în trupele noastre cam

Citeşte mai mult...