Barolo, regele vinurilor din Italia, produs de români:
Barolo este definit “regele vinurilor” în Italia. Cei care cultivă acum viile de pe colinele din Langa, zona unde se produce Barolo (provincia Cuneo, Piemont) sunt acum zeci de mii de sezonieri şi navetişti din România, care sosesc la Cuneo cu zboruri low-cost. Câteva din poveştile românilor au fost publicate de revista Espresso, sub titlul: "Ora il Barolo lo fanno i romeni".
Regele vinurilor din Italia, făcut de români
Alin Niculae nu s-a ocupat niciodată de o vie înainte de a ajunge în zona Langa. La Ploieşti a făcut liceul silvic, apoi a făcut munci ocazionale, dar nu o ducea bine. În 2001, la 20 de ani, a venit la mătuşa sa, Viorica, care lucrează ca îngrijitoare pe meleagurile vinurilor Barolo şi Barbaresco.
Alin acum curăţă via, adică îndepărtează frunzele şi desparte ciorchinii care sunt prea apro piaţi pentru ca soarele să ajungă la boabe. Aranjează aracii pentru ca via să crească drept. Împrăştie tratamente antiparazitare, chiar şi de 12 ori pe an. Şi culege strugurii: timp de cinci săptămâni, “cu mâna, am încercat cu o maşinărie, dar nu s-a adaptat”, culege unu sau doi ciorchini de struguri odată în coşuri printre rânduri, aşa cum s-a făcut dintotdeauna
Citeşte mai mult...