miercuri, 16 ianuarie 2013

Irlanda își prezintă prioritățile la PE


Premierul irlandez Enda Kenny Premierul Enda Kenny prezintă prioritățile președinției Cunsiliului EU la PE
Crearea de locuri de muncă și combaterea crizei din Europa sunt prioritățile principale ale Irlandei, care a preluat președinția de șase luni a Consiliului UE. Premierul Enda Kenny a prezentat astăzi la Parlamentul European planurile țării sale. Majoritatea grupurilor politice au fost de acord că Irlanda poate folosi propria experiență în abordarea crizei pentru a aduce schimbări în Europa.

Șomajul, în special în rândul tinerilor, trebuie abordat prin garanția pentru tineri, a spus premierul irlandez  Enda Kenny, arătând că alte priorități ale președinției actuale a Consiliului UE sunt uniunea bancară și bugetul UE pe termen lung. Alte teme de abordat pe termen lung sunt acordurile comerciale cu partenerii globali precum SUA și situația din Mali, Somalia și Siria, a mai spus domnul Kenny.

Președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, a fost de acord asupra necesității punerii unor baze noi pentru creștere și crearea de locuri de muncă. „Poporul irlandez a trebuit să facă sacrificii mari. La fel și alte țări, care au fost nevoite să facă reforme indispensabile. Cazul irlandez arată că, atunci când există voință politică pe lângă sacrificii, programele funcționează, iar reforma și coeziunea socială merg mână în mână“, a arătat domnul Barroso.

Președintele Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat), francezul Joseph Daul, l-a felicitat pe premierul irlandez. „Ați luat decizii dificile, dar necesare, fără să pierdeți sprijinul poporului irlandez. Irlanda este un exemplu bun pentru calea pe care o urmăm în Europa“, a spus dumnealui.

„Domnule Kelly, avem neapărată nevoie de ajutorul dumneavoastră în trei domenii: rezolvarea crizei UE, protejarea spațiului Schengen - deoarece Consiliul dorește limitarea libertății de circulație - și combaterea șomajului în rândul tinerilor, care reprezintă o amenințare la adresa democrației noastre“, a spus președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda.

Conform liderului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, belgianul Guy Verhofstadt, „sarcina cea mai importantă este de a combate complacerea în situația actuală, aceasta este adevărata amenințare pentru UE astăzi“. „Avem nevoie de o uniune fiscală, de o uniune bancară și, în cele din urmă, de o uniune politică“, a arătat dumnealui.

„Ați spus că este necesar un cadru financiar multianual credibil. Cel pe care îl avem acum, propus de Consiliu, nu este credibil, și nu va crea locuri de muncă“, a spus francezul Daniel Cohn-Bendit de la Verzi/Alianța Liberă Europeană.

Martin Callanan (Regatul Unit), de la Conservatorii și Reformiștii Europeni, a salutat faptul că președinția Consiliului se concentrează pe creștere, locuri de muncă și stabilitate. „Dezvoltarea pieții unice ca promotoare a creșterii economice trebuie să fie o prioritate“, a spus dumnealui.

Conform liderului Grupului Europa Libertății și Democrației, Nigel Farage (Regatul Unit), șomajul crește în țările de la Mediterana, producția scade și nivelul suferinței umane crește. „Clasa politică europeană este departe și lipsită de grijă“, a adăugat dumnealui.

„Combaterea excluziunii sociale nu pare să fie o prioritate în programul dumneavoastră. Nu lucrați pentru a crea locuri de muncă durabile“, a spus premierului irlandez Gabriele Zimmer (Germania), de la Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.
REF. : 20130111STO05286