Saschiul roz - o plantă modestă din Madagascar - este folosită în producția de medicamente împotriva leucemiei. Recent, plantele cu proprietăți medicinale au fost din ce în ce mai folosite pentru producerea medicamentelor, însă indigenii care le-au identificat de multe ori nu primesc nimic din profit. Deputaţii europeni vor dezbate și vota săptămțna aceasta un raport al deputatei Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franța) care abordează pirateria biologică.
Companiile farmaceutice folosesc de multe ori cunoștințe tradiționale pentru a identifica plante sau substanțe cu proprietăți medicinale. Cercetătorii realizează medicamente care sunt apoi brevetate, dar comunitățile locale care au dezvoltat ideile nu beneficiază de acestea, în unele cazuri nemaiputând folosi propriile descoperiri. Pirateria biologică nu se reduce la sectorul medical.
Pirateria biologică împiedică progresul țărilor în curs de dezvoltare și combaterea sărăciei. Legislația actuală favorizează companiile, iar cunoștințelor tradiționale li se oferă puțină protecție.
Raportul parlamentar redactat de Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franța) propune un număr de măsuri pentru ca țările în curs de dezvoltare să beneficieze de resursele lor genetice și cunoștințele tradiționale:
- UE și statele sale membre să solicite ratificarea rapidă a Protocolului de la Nagoya, pentru a combate pirateria biologică și a restabili corectitudinea și echitatea în schimburile de resurse genetice
- un regulament obligatoriu care impune solicitanților de brevete să prezinte originea resurselor genetice și a cunoștințelor tradiționale și să demonstreze că acestea au fost obținute corect și legal
- UE ar trebui să ajute statele în curs de dezvoltare să creeze instituțiile necesare pentru a beneficia de resursele genetice și cunoștințele tradiționale.
Raportul va fi prezentat în plen luni și votat marți.
Acest articol a fost publicat inițial pe 6 decembrie, după votul raportului în comisia pentru dezvoltare.
REF. : 20121203STO04309