miercuri, 27 februarie 2013

Centrul Cultural Românesc din Milano, protest împotriva unei expoziţii de la Bologna

Centrul Cultural Românesc din Milano, protest împotriva unei expoziţii de la Bologna:

Centrul Cultural Românesc din Milano susţine protestul Asociatiei Romano-Catolicilor din Moldova “Dumitru Martina”, legat de o expozitie organizată în incinta unuei clădiri aparţinând primăriei din Bologna, dedicată minorităţii romano- catolice din Moldova, numită "ceangăi".
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Romano Catolicilor „Dumitru Mărtinaş” organizaţia "a luat cunoştinţă de organizarea în perioada 26.012013-26.02.2013 în incinta unei clădiri aparţinând Primăriei oraşului Bologna (Italia) a unei expoziţii fotografice (autor: Stefano Marzoli) dedicate „ceangăilor” din Moldova".
Centrul Cultural Românescdin Milano a tradus nota de protest şi a transmis-o organizatorilo expoziţiei. Iată şi textul protestului:
În prezentarea expoziţiei, organizatorii vorbesc de „o minoritate antică maghiară, de religie catolică, care riscă să fie extirpată de către o Romanie ortodoxă modernă”. Mai mult, după părerea organizatorilor, „ceangăii s-au stabilit în Moldova încă în Evul Mediu, în urma cuceririi acesteia de către unguri”, conservându-şi chiar „o arhaică limbă maghiară”.
Fabulaţia merge mai departe, afirmându-se că teritoriul unde locuiesc astăzi ceangăii care „sunt persecutaţi, a fost întotdeauna o poartă a Orientului către Europa”. În mod la fel de bizar se acreditează şi ideea că „prin Moldova trece marea stepă euroasiatică ce leagă China de câmpiile Ungariei spaţiu locuit de popoare şi culturi diverse”. Asociaţia Romano-Catolicilor

Citeşte mai mult...