joi, 31 octombrie 2013

Criza economică în ochii tinerilor botoşăneni
Dezbatere pe bază de chestionar de opinie:
Criza economică în ochii tinerilor botoşăneni

Dacă vom continua tot aşa, în curând o să dispărem!

„Cred că vom ieşi din criză dacă se va găsi tuturor oamenilor un loc de muncă plătit, produsele să fie mai ieftine iar parlamentarii să ia decizii bune pentru noi toţi”. (Diana Georgiana, 18 ani).
„Cred că vom putea ieşi din această nebuloasă numită criză financiară doar atunci când vom conştientiza că suntem în stare de a face lucruri mari noi înşine şi nu cu ajutorul celorlalte ţări. Avem atâtea bogăţii şi comori în pământul nostru…Dacă vom continua tot aşa, în curând o să dispărem”. (Alexandra, 18 ani).

Iată două dintre opiniile tinerilor liceeni aflaţi la vârsta primului vot, consemnate ieri, 30 octombrie,  în cadrul unei dezbateri pe bază de chestionar desfăşurată într-un liceu din Botoşani. Tema dezbaterii: criza economică, Botoşani -  România -  Europa.
Au participat 100 tineri care votează pentru prima dată.  După localitatea de domiciliu tinerii s-au declarat a fi din: Botoşani, Dracşani, Baranca-Hudeşti, Corni, Stânceşti, Albeşti, Joldeşti-Vorona, Costeşti, Răuseni, Todireni, Cristeşti, Ungureni, Brăeşti, Stăuceni, Roma.
Mai jos sinteza răspunsurilor
I. Care este opinia dumneavoastră despre criza economică în context local, naţional  şi european: 
 1. Încă suntem în criză – 51 de răspunsuri;
 2. Criza se adânceşte – 36 ;
 3. Începem să ieşim din criză – 8;
 4. Nu ştiu – 4
 5. Am ieşit din criză – 1.
II. Cine credeţi că ne poate ajuta să depăşim dificultăţile legate de criza economică (s-au permis răspunsuri multiple):
 1. Noi înşine – 37 răspunsuri;
 2. Puterea executivă (Guvernul) – 34;
 3. Puterea legislativă (Parlamentul) – 24;
 4. Parlamentul European – 16
 5. Administraţia locală – 11; Comisia Europeană - 11
 6. Nu ştiu – 8
 7. Puterea judecătorească - 3
III. Care credeţi că sunt perspectivele situaţiei economice:
 1. Se va înrăutăţi – 40 răspunsuri;
 2. Se va menţine la fel – 34
 3. Se va îmbunătăţi – 18
 4. Nu ştiu – 8;
Dezbaterea pe bază de chestionar a fost realizată de Centrul Europe Direct Botoşani în vederea conturării  unei agende de lucru pentru presă, cetăţeni şi alţi factori interesaţi, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2014. 

Discuţiile au  durat pe parcursul a 4 ore şi s-a desfăşurat în două locuri: Piaţa Centrală a municipiului Botoşani (fiind şi zi de târg) precum şi la unul din liceele botoşănene.
Consemnarea şi sinteza răspunsurilor de mai sus nu are pretenţiile unui sondaj profesionist, ci reprezintă o simplă punere în temă.

Unica responsabilitate pentru continutul materialului de faţă revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in prezentul documentar.