sâmbătă, 24 decembrie 2011

Italienii, de acord cu principiul „ius soli” şi cu dreptul de vot al imigranţilor

Italienii, de acord cu principiul „ius soli” şi cu dreptul de vot al imigranţilor:


Marea majoritate a italienilor (71%) este de acord cu acordarea automată a cetăţeniei italiene fiilor de imigranţi născuţi şi crescuţi în Peninsulă. Mai mult, peste 80% se declară de acord cu acordarea dreptului de vot imigranţilor stabiliţi în Italia.

Sondajul a fost realizat de Observatorul Politic al Centrului Italian de Studii Electorale (CISE), din cadrul Universităţii din Florenţa, după ce preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano a luat, recent, o poziţie puternică în favoarea dreptului de cetăţenie al fiilor de imigranţi.

Este vorba de „o temă pusă pe tapet de preşedintele Napolitano, dar care nu a fost aproape niciodată atinsă de către clasa politică italiană, tocmai de aceea am hotărât să devină subiectul anchetei noastre”- au declarat cercetătorii de la Universitatea din Florenţa.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eşantion reprezentativ de 1500 de respondenţi, care au fost rugaţi să-şi spună părerea în legătură cu posibilitatea de introducere în legea italiană a aşa numitului principiu „ius soli”- mai precis dreptul fiecărui copil născut din părinţi imigranţi să poată deveni, la naştere, cetăţean italian. Astfel, 71 dintre respondenţi s-a declarat „foarte de acord” şi „de acord” cu schimbarea legii.
Procentul de 70% a fost chiar

Citeşte mai mult...