joi, 20 iunie 2013

Prințul Charles - urmaşul unei contese din Mureş



A părut inexplicabilă pentru mulţi îndrăgostirea subită a moştenitorului Tronului britanic, prinţul Charles, de zona Transilvaniei. În câţiva ani, acesta şi-a cumpărat mai multe proprietăţi în sate ardeleneşti, a pornit chiar o mică industrie de producere a sucului natural de mere şi a investit în refacerea unor locuinţe vechi, biserici ori alte obiective din localităţile care i-au captat atenţia. Dincolo însă de pasiunea recunoscută a acestuia pentru tot ce e nealterat, ecologic, rustic, motivul alegerii Transilvaniei a rămas, pentru cei mai mulţi, neclar. Urmărind genealogia familiei regale britanice, găsim însă o explicaţie pentru sensibilitatea prinţului faţă de aceste zone.
E urmaşul unei contese din Mureş
Prin venele prinţului Charles, ca şi prin cele ale actualei regine, Elisabeta a II-a, curge şi sânge ardelenesc, ei fiind, în linie dreaptă, urmaşii contesei Claudia Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş.
Povestea Claudiei e una scurtă, dar intensă. S-a născut în anul 1812, ca fiică a contelui Laszlo Rhedey şi a baronesei Agnes Inczedi. Claudia era renumită pentru frumuseţea ei. La un bal din Viena, l-a cunoscut pe prinţul Alexander de Wurttemberg, care s-a îndrăgostit nebuneşte de ea. S-au căsătorit şi au avut împreună două fete şi un băiat.
Pe când era însărcinată cu al patrulea copil, Claudia a avut un accident pe drumul spre Graz, în Austria, şi a murit la doar 29 de ani. A fost înmormântată în biserica din Sângeorgiu, unde odihneşte şi astăzi, în cripta de sub duşumeaua lăcaşului. Închis după 1614 din cauza unei epidemii de ciumă, subteranul bisericii, care era loc de îngropăciune pentru nobilii locului până atunci, n-a mai primit din acel moment decât un singur sicriu, pe cel al contesei Claudia Rhedey.
Nepoata Claudiei, regina Angliei
Fiul Claudiei, contele Franz de Teck, născut în 1837, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide de Cambridge şi a avut, la rândul lui, trei băieţi şi o fiică, Mary Victoria (n. 1867). Aceasta s-a măritat în 1893 cu George al V-lea, care a devenit regele Marii Britanii 17 ani mai târziu, în 1910.
Regina Mary şi George al V-lea au avut mai mulţi copii, printre care şi cei doi urmaşi la tron: Edward al VIII-lea şi George al VI-lea. Primul, care era şi moştenitorul de drept, nu a domnit decât 11 luni (ianuarie-decembrie 1936), el preferând să abdice pentru a putea să se însoare şi să trăiască alături de marea lui iubire, Bessie Simpson. În urma acestui eveniment, George al VI-lea a devenit rege, domnind până în 1952, când a fost urmat la tron de fiica lui cea mare, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei şi mama prinţului Charles.

Iată cum, de mai bine de un secol, prin venele regilor şi reginelor Angliei se află, distinct, şi sânge ardelenesc.
Comunicat de prof. Octvavia Viviana Buhociu