sâmbătă, 28 aprilie 2012

Cristian Cosma: “Fiica mea a venit de la şcoală spunând că îi e ruşine că e româncă”

Cristian Cosma: “Fiica mea a venit de la şcoală spunând că îi e ruşine că e româncă”:
“La Gazzetta di Parma” a publicat un material despre un cititor român, Cristian Cosma, care a criticat modul în care sunt văzuţi românii, prin prisma unor articole de cronică neagră. Prejudecăţile legate de români şi alimentate de presa italiană au avut efecte negative şi asupra fiicei sale, care a venit într-o zi de la şcoală şi a mărturisit părinţilor că îi e ruşine câteodată să spună că e româncă. Iată mai jos materialul publicat de “La Gazzetta di Parma”.

 „Cât eram de supărat în acea zi...”. Acea zi în care Cristian Cosma, metalmecanic român rezident la Parma din 2007, era în faţa  computerului pentru a citi comentariile „puţin diplomatice” a unor cititori privind prezenţa străinilor în Italia. Şi a scris şi el la Gazzettadiparma.it.
O răbufnire, da, cu ton hotărât dar niciodată exagerat. Şi cu scuze finale: „Ştiţi, fiica mea de 8 ani s-a întors acasă de la şcoală spunându-mi că-i este ruşine să le spună colegilor că este româncă...”
Din această ultimă frază s-a născut ideea unei întâlniri. Şi ceea ce a ieşit nu e numai povestea unei integrări fericite, ci şi o mărturie directă privind sistemul de ajutoare pus în practică de instituţii şi de asociaţii

Citeşte mai mult...