joi, 12 septembrie 2013

"Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de medici, dar pe primul loc la exportul de cadre medicale", spune medicul Tudor Ciuhodaru. În opinia acestuia, România asistă la cel mai costisitor eşec al austerităţii: exodul medicilor. Migraţia din România a fost declanşată odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi începerea crizei economice. Până la sfârşitul anului 2009, această situaţie a început să aibă un impact puternic asupra forţei de muncă din domeniul sănătăţii, a numărului de angajaţi şi salarizării, iar aceste transformări au determinat emigrarea personalului din domeniul sănătăţii, care a devenit o problemă îngrijorătoare.
"Paradoxal, avem de patru ori mai mulţi absolvenţi de medicină decât Franţa, dar de patru ori mai puţini medici decât studenţi la medicină. Acest fapt se datorează şi unei ordonanţe de urgenţă ce limitează scoaterea la concurs a posturilor din sistemul medical atât prin restricţionarea numărului de posturi la maxim 15% din cele vacantate cât şi prin restricţii bugetare", a explicat Ciuhodaru. Potrivit acestuia, pregătirea celor 8.000 de medicinişti care au ales străinătatea ne-a costat 64 de milioane de euro. "E un exemplu clasic de cum ştim să ne furăm căciula pentru că menţinerea lor în ţară prin dublarea
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu, vacanţă de vis în Toscana
Cântăreaţa Alina Sorescu şi soţul ei, creatorul de modă Alexandru Ciucu, au aniversat trei ani căsătorie în Toscana (Italia).
Cei doi soţi au ţinut să petreacă această zi specială exact în locurile unde, în 2009, Alexandru o cerea pe Alina de soţie. “Pentru mine a fost ultima călătorie mai lungă pe durata sarcinii, aşa că m-am bucurat din plin. A fost o vacanţă de relaxare în locul meu preferat, Toscana. Aici m-a cerut Alexandru de soţie acum patru ani, deci are şi o semnificaţie specială”, a declarat Alina.
Cu această ocazie, Alexandru Ciucu i-a oferit soţiei sale şi un cadou special. “I-am dăruit un superb inel cu diamante, pe care i-l alesesem cu câteva săptămâni înainte. Am păstrat astfel tradiţia noastră de a-i face cadou câte un inel pe an, de ziua noastră”.
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Ion Purice, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii
"Este oare prea mult să sperăm la o numire de Cavaler al Republicii pentru camionagiul român Ion Purice după ce a salvat viața unei fetițe pe autostradă? Eu cred că este minimul".
Editorial în Corriere della Sera: ”Ar trebui să ne cerem scuze de la români”

Aceasta este propunerea lui Paolo Uggè, președinte național al sindicatului Fai Conftrasporto, din scrisoarea trimisă ministrului Transporturilor Maurizio Lupi, pentru ca românul să primească o recunoaștere publică pentru comportamentul său curajos.
Ion Purice va primi o diplomă ”pentru bunătatea sufletească demonstrată”. Primarul din Taglia di Po: ”dezminte toate prejudecățile privind românii”
"Camionagiul, tată al unui copil explică Uggè în acele teribile momente s-a gândit numai la salvarea vieții unei ființe omenești, unind, în acel gest instinctiv, generozitate, curaj, luciditate, verificând, înainte de a face manevra, să nu fie alte vehicule în apropiere, pentru a evita alte pericole".
Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: "Îl stimez pe acest om"

Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Topul celor mai fericite țări din lume. Ce loc ocupă România și Italia
Raportul World Happiness Report pe 2013, publicat luni de Earth Institute din cadrul Universităţii Columbia, arată că cele mai fericite ţări din lume sunt în nordul Europei.
Cele mai fericite ţări din lume sunt în nordul Europei, în timp ce România se află pe locul 90, înaintea Ungariei şi Bulgariei, dar în spatele Greciei sau Libiei, arată World Happiness Report pe 2013, publicat luni de Earth Institute din cadrul Universităţii Columbia.
Danemarca, Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia sunt cele mai fericite ţări din lume, potrivit raportului. Rwanda, Burundi, Republica Centrafricană, Benin şi Togo toate situate în zona subsahariană a Africii se află pe ultimele locuri ale clasamentului, relatează CNN.
Statele Unite se clasează pe locul al 17-lea, în spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) şi Mexicului (16), potrivit Earth Institute.
Raportul clasează Marea Britanie pe locul 22 între cele mai fericite naţiuni din lume, Franţa pe 25, Germania pe locul 26, Japonia pe locul 43, Rusia pe 68 şi China pe 93.
România se află pe locul 90, cu o medie de 5.033, în spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croaţiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Comunicarea  în diaspora, principala temă a Școlii de Vară DP-ROSA, organizată în insula ...
Școala de Vară 2013 a Diasporei Progresiste – Romanian Open Society Abroad s- a finalizat cu succes, îndeplinindu-și programul de curs stabilit cu mai multe luni în urmă, în același timp oferind participanţilor evenimente culturale eleno-române precum și multe alte surprinze plăcute.
Tema principală a școlii de vară a fost comunicarea în diaspora românească. Deși atmosfera a fost una informală, prezentările de curs au fost deosebit de consistente iar dezbaterile ample, incluzând exerciţii practice și jocuri de rol, solicitând în mod creativ programul zilnic al participanţilor, pe frumoasa insulă Evia, din Grecia.

Conform programului, s-au abordat următoarele teme:
  • Elemente de diferenţiere a comunicării interne de cea externă, la nivel organizaţional
  • Grupuri ţintă: descriere, elemente fundamentale ale culturii/identităţii de grup
  • - Obiective vs Metode de comunicare în diaspora și cu precădere obiectivele și metodele folosite în organizaţia DP-ROSA
  • Studiu de caz: folosirea Eticii în obiectivele și in metodele de lucru ale DP-ROSA, spre deosebire de alte organizaţii ale diasporei
  • - Ascultarea în comunicare. Importanţa decodificării complete și corecte a mesajului receptat, înainte de a trece la analiza datelor și la sintetizarea concluziilor. Tipurile de ascultare și importanţa ascultării active, ca bază fundamentală în comunicarea asertivăCiteşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Românii din Milano au trimis acasă peste 40 de milioane de euro
Criza economică se face simțită în mod inevitabil și în buzunarele imigranților, care reușesc să economisească mai puțin și astfel trimit mai puțini bani acasă față de anii trecuți.


Arată acest lucru un raport al Camerei de Comerț din Milano, bazat pe date din registrul firmelor 2013 și 2012, date Istat și Banca d'Italia 2012, 2011 și 2010, date World Bank 2012.
Anul 2012 marchează un an de pas pe loc privind banii trimiși în patrie. Între 2011 și 2012, sumele de bani trimise de imigranții din provincia Milano prin intermediul canalelor financiare formale (bănci și money transfer) s-au diminuat cu 6,3% (de la peste 1 miliard de euro la circa 966 de milioane), o flexiune datorată crizei, dar care este inferioară celei înregistrate la nivel lombard (-7,9%) și italian (-7,6%).

Criza loveşte puternic în volumul banilor trimişi de românii din străinătate: 1,2 miliarde euro în prima parte a anului

China și Filipine sunt primele două țări către care s-au îndreptat sumele de bani trimise din Milano în 2012: 445 de milioane către China, care plasează comunitatea chineză milaneză pe primul loc pentru volumul sumelor trimise, care au crescut cu 10,7% într-un an în fața unei reduceri totale
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Două premii, două monumente și o bormașină
Nu a existat la sfârșitul acestei veri, pentru moldoveni, o noutate mai explozivă decât aceea că o îngrijitoare a unui preot italian, Valentina Popescu, a fost declarată de acesta drept moștenitoarea sa, zâmbindu-i în felul acesta perspectiva de a se vedea posesoarea unei averi de circa 800 de mii de euro.


Valentina a avut grijă de Giulio Gatteri, de la parohia San Sebastiano din Lumezzane. Timp de 12 ani a fost perpetua sa. Preotul s-a stins din viață în aprilie și moldoveanca noastră nu a știut nimic despre ereditate până nu a fost deschis testamentul.
Desigur, nu se putea ca acest neobișnuit eveniment să nu ridice anumite întrebări și să nu stârnească vorbe, invidie, nemulțumiri. Să se considere măcar și faptul că fratelui parohului i-au revenit din toată moștenirea doar 20 de mii de euro.
Apoi s-a iscat întrebarea de unde avea preotul o avere atât de mare și dacă în conturile sale nu au fost trecuți cumva și banii parohiei. Lucrurile au ajuns în tribunal, iar conturile preotului au fost înghețate pentru a se face cercetările de rigoare.
Între timp Valentina Popescu a ajuns vedetă. A fost fotografiată, a răspuns la
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Killerul din Barletta, arestat. A recunoscut că a ucis doi români
A fost găsit și arestat la Ostia presupusul ucigaș a doi cetățeni români, Vladimir Bolea, de 56 de ani, și Ilarion Ciungu, de 39, asasinați prin înjunghiere pe 12 martie 2012, la Barletta (Bari), într-o fostă moară abandonată. La scurt timp dup omor, investigatorii au emis un mandat de arestare pe numele principalului suspect, marocanul Ramli Abdesselem, de 52 de ani, care, însă, a reușit să fugă.

Dublă crimă la Barletta: Doi români înjunghiaţi şi arşi

După o fugă care a durat circa un an și jumătate, Abdesselem a fost găsit la Ostia, unde parca mașini în mod abuziv, și a fost arestat. "Am făcut un lucru urât, dar eram beat și ei la fel".
Cei doi români uciși trăiau din cerșit, cântând pe stradă sau spălând geamurile mașinilor la semafoare. Au fost uciși în fosta moară a orașului, o construcție dărăpănată locuită de circa 15 persoane, căreia apoi i s-a dat foc.
Potrivit anchetelor, motivul care a provocat conflictul care a dus la dublul omor ar fi fost o palmă dată de Abdesselem fiicei lui Vladimir Bolea, episod intervenit într-un climat de tensiune între rezidenții fostei mori. Bărbatul a reacționat, în ajutorul său a
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG
Piemonte, criza economică nu s-a ameliorat, angajările românilor au scăzut cu 16,5%
În Piemonte criza economică nu s-a ameliorat și firmele au preferat să acționeze cu precauție la începutul lui 2013. Potrivit cotidianului "La Repubblica", datele Observatorului regional privind piața muncii arată că în prima jumătate a anului, economia piemonteză a fost în măsură să ofere 289.000 de angajări, cu 10,3% mai puțin față de primul semestru din 2012.

Scăderea a afectat cel mai mult contractele pe perioadă nedeterminată, al căror procent a scăzut cu 12,9%, dar și munca "temporară", care a pierdut 9,4%. În primul semestru al lui 2013 s-a redus numărul tuturor tipurilor de contracte cu excepția muncii ocazionale (plus 44%).
În general, străinilor le-a mers puțin mai rău decât italienilor: primii au suferit o diminuare de 11,2% a contractelor stipulate, în timp ce italienii s-au oprit la un minus de 10,7%. Cei mai afectați au fost românii (minus 16,5%), polonezii (minus 17,7%) și chinezii (minus 14,9%).
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMail
Evernote 
MARI
+TAG