joi, 30 ianuarie 2014

Măsuri împotriva creșterii prețurilor și costurilor energiei

Un nou raport al UE privind majorarea prețurilor cu amănuntul la energie în Europa sugerează modalități de reducere a costurilor pentru consumatori și de menținere a competitivității întreprinderilor din UE pe piața mondială.
Între 2008 și 2012, prețurile cu amănuntul la energie au crescut semnificativ, în ciuda scăderii prețurilor angro la energia electrică și a menținerii nivelului prețurilor angro la gazul natural. Diferențele dintre țările UE sunt considerabile. Unii consumatori plătesc de 2,5 până la de 4 de ori mai mult decât alții.
Raportul privind prețurile și costurile energiei  se axează pe prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale. El analizează cauzele creșterii prețurilor cu amănuntul și sugerează modalități prin care atât consumatorii individuali, cât și cei industriali pot economisi energie și bani.
Reducerea costurilor energiei pentru consumatori
UE își propune să finalizeze piața comună a energiei în 2014 și să dezvolte și mai mult infrastructura energetică. Aceasta pentru că o piață liberalizată și mai bine coordonată ar stimula investițiile și concurența și ar îmbunătăți eficiența în mai multe domenii. S-ar obține astfel reduceri de prețuri și condiții concurențiale mai echitabile în UE.
Pentru a reduce costurile, consumatorii individuali și cei industriali ar trebui să îmbunătățească eficiența energetică Deutsch (de) English (en) français (fr) , utilizând produse care consumă mai puțin sau adoptând alte practici prin care să economisească energie. Consumatorii ar trebui, de asemenea, să caute ofertele cele mai avantajoase sau, dacă se poate, să-și schimbe chiar și furnizorii.
Având în vedere că majorarea costurilor energiei afectează grav familiile sărace, raportul invită guvernele statelor membre să inițieze măsuri de politică socială care să-i protejeze pe consumatorii vulnerabili.
Menținerea competitivității UE
Diferențele de preț la energie între UE și alte economii dezvoltate sunt în creștere.Agenția Internațională a Energiei estimează că aceste diferențe vor reduce cota UE din exporturile mondiale de bunuri a căror producție necesită un consum mare de energie (de exemplu, ceramica, aluminiul și oțelul).
Deși UE ocupă încă primul loc la exporturile de asemenea bunuri, ar putea fi necesară intensificarea eforturilor de reducere a costurilor energiei prin îmbunătățirea eficienței energetice.
UE trebuie să își continue eforturile depuse împreună cu partenerii internaționali cu privire la subvențiile pentru energie și la restricțiile la export. Dacă este necesar, UE trebuie, de asemenea, să protejeze anumiți consumatori industriali prin transferuri fiscale și prin scutiri și reduceri ale impozitelor și taxelor.
Investiții în viitor
Se estimează că prețul energiei electrice va crește pe termen scurt. De aceea, trebuie să investim în rețele „inteligente” de electricitate și în tehnologii îmbunătățite de producție, transport și stocare a energiei. Combinate cu finalizarea pieței comune a energiei, aceste măsuri ar trebui să asigure o scădere a prețurilor pe termen lung.
Dacă Europa va avea sisteme energetice flexibile, consumatori care reacționează rapid, piețe competitive și o guvernanță eficientă, va fi mai bine pregătită să țină sub control viitoarele majorări de prețuri, să acopere investițiile necesare și să minimizeze creșterea costurilor.
Comunicat de presă: Întrebări și răspunsuri despre raportul privind prețurile la energie DeutschEnglishfrançais 
Piața energetică a UE Deutsch (de) English (en) français (fr)