marți, 27 martie 2012
O carieră în domeniul IT, un job pentru viitor - 26/03/2012
O carieră în domeniul IT, un job pentru viitor - 26/03/2012
Cultură, educaţie şi tineret > Educație și formare
Ocuparea forţei de muncă şi drepturi sociale > Ocuparea forței de muncă și politici sociale
Descarregar (flv)
Aflaţi cum puteţi obţine unul din miile de posturi vacante disponibile în Europa participând la săptămâna competenţelor digitale (26-30 martie).
În Europa, domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) a continuat să se dezvolte în ciuda crizei economice. Însă deşi numărul specialiştilor a crescut în ultimii ani, cel al absolvenţilor a scăzut constant începând cu anul 2005.
Altfel spus, Europa nu produce atâta mână de lucru calificată câtă ar fi nevoie pentru a ocupa numărul tot mai mare de locuri de muncă generate de acest domeniu. Potrivit estimărilor Comisiei, până în 2015 numărul posturilor neocupate va ajunge la 700 000.
Săptămâna europeană a competenţelor digitale face parte din strategia Comisiei de a-i încuraja pe tineri să urmeze cursurile necesare în domeniu şi să menţină competitivitatea economiei digitale a UE.
Pe parcursul acestei săptămâni sunt organizate evenimente în toate ţările UE: cursuri de formare, zile de informare şi conferinţe menite să evidenţieze oportunităţile existente.
În România, în cadrul campaniei e-Skills Week au fost organizate, în perioada 13-14 martie, Zilele porţilor deschise în companii IT precum Microsoft, IBM, HP sau APTEDIC.
De asemenea, în săptămâna 26-30 martie, sub genericul Hai pe net! 2012, se desfăşoară o campanie de incluziune digitală organizată de Fundaţia EOS Romania în parteneriat cu telecentre, biblioteci, şcoli şi alte instituţii şi organizaţii implicate în acţiuni de alfabetizare digitală în România.
Chiar şi după încheierea săptămânii competenţelor digitale, tinerii vor avea, în continuare, ocazia de a-şi pune în valoare talentul în cadrul concursului Project Passion (înscrieri până la 30 iunie).
Cu toţii avem nevoie de competenţe IT
Indiferent de domeniul de activitate, competenţele IT sunt deseori una din cerinţele indispensabile menţionate în descrierea postului. Se estimează că, până în 2015, accesul la 90% din locurile de muncă disponibile va fi condiţionat de stăpânirea acestor competenţe.
Strategia pe termen lung elaborată de Comisie pentru a acoperi cererea de pe piaţa muncii include sprijin pentru cursuri de formare specializate şi crearea unui portal on-line pentru competenţe digitale şi cariere .
Guvernele statelor membre au răspuns acestei provocări prin elaborarea unor programe de formare în domeniul competenţelor digitale, în parteneriat cu firme de IT.
Sectorul TIC generează 5% din PIB-ul Europei şi o valoare de piaţă anuală de 660 de miliarde de euro.
Urmăriţi Săptămâna europeană a competenţelor digitale pe Facebook sau Twitter
Mai multe despre politica UE în domeniul tehnologiei informaţiei