marți, 24 decembrie 2013

VIDEO Crăciun româno- italian la Roma, cu muzică clasică şi colinde
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Momente minunate înainte de Crăciun, în plin centrul Romei. Români, italieni, dar şi turişti aflaţi în trecere lângă celebrul Teatro di Marcello, s-au oprit să asculte, timp de mai bine de două ore, un concert de colinde româneşti - din dreapta şi stânga Prutului- şi momente muzicale clasice, susţinut de artişti români şi italieni.

Ansamblul Arţăraşul, protagoniştii şi organizatorii spectacolului

Spectacolul a fost organizat de Asociaţia Propatria în Sala Baldini (Chiesa Santa Maria in Campitelli). Prima parte a concertului, dedicată unui repertoriu clasic, îmbogăţit de piese tradiţionale de Crăciun, a fost susţinut de soprana Isabelle Haile (născută în urmă cu 20 de ani în Republica Moldova, acum studentă la Londra şi membră a London Youth Choir), violonista botoşăneancă Cezara Buzilă, în vârstă de 17 ani, stabilită cu familia de mulţi ani la Roma, însoţite de profesorul Massimo Paffi- laureat al Conservatorului Santa Cecilia şi pianistul Dennis Rossi.


Cezara Buzilă şi Massimo Paffi

Isabelle Haile şi Dennis Rossi


A urmat Evandro Rossetti, solist şi autor italian, îndrăgostit de România, care a vorbit celor prezenţi, impecabil şi emoţionant, în limba română, apoi a intepretat câteva melodii de Crăciun.

Evandro Rossetti

Cea de-a doua parte a spectacolului i-a avut ca protagonişti per membrii grupului folcloric "Arţăraşul" condus de Lidia Bolfosu. Programul lor de colinde tradiţionale i-a dus pe mulţi cu gândul acasă şi nu au lipsit, ici colo, lacrimi de emoţie. Colindătorii, la sfârşit, au primit şi un colac din partea organizatorilor.

Colinde din Basarabia: 


 "Tu scendi dalle stelle"- interpretata de "Artarasul":
Jocul Caprei 

Arta uneşte sufletele, la fel şi atmosfera de Crăciun. S-a vorbit despre "românii de pe cele două maluri ale Prutului" iar la spectacol, în primul rând, au asistat Ambasadoarea Republicii Moldova în Italia, alături de reprezentanta Ambasadei României la Roma, Adina Lovin.

La spectacol au fost prezenţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor care au colaborat la organizare: Asociația „Parintilor Români din Italia”, ONG ”Un mondo sereno”, Asociația socio-culturală „Dacia” și Asociația „Noi Suntem Români”, Asociația ”La settima nota” Manziana. Parteneri media: „Gazeta Românească”, Ziarul „Emigrantul” și portalul românilor din Italia iromeni.com/ dinitalia.it.


Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG