joi, 19 decembrie 2013

Noul Badea Cârțan

AY

Istoria se repetă: Mirel Magop a refăcut drumul lui Badea Cârțan, pe jos până la Roma
A plecat din Casa memorială a lui Badea Cârțan din Cârțișoara, zona Sibiului, la 7 August 2013. Mirel Magop și-a pus în cap să reînnoiască istoria, să refacă drumul lui Badea Cârțan, pe jos, spre Columna lui Traian, la Roma, și a reușit.
A ajuns în capitala italiană după 116 zile de drum, îmbrăcat în costum popular și încălțat în opinci. Nu lipseau din echipamentul lui desaga și cușma, iar în bagaj a avut alte 4 perechi de opinci, un costum de schimb și 3 cămăși. Pe drum a mai primit o cămașă de patrimoniu, de la 1911, și un cojoc de lână, care au completat imaginea lui Badea Cârțan.

Badea Cârţan pleacă spre Roma şi face un apel de donare de cărţi

Mirel Magop a ajuns duminică dimineața, de 1 Decembrie, la Columna lui Traian. Un drum de peste 2.000 de kilometri. Aceasta, dupa mai bine de 117 ani, de la călătoria faimosului Badea Cârțan. Înainte de a pleca din țară, Mirel a trecut pe la Sarmisegetuza, ca să ia țărână, la fel ca predecesorul său, pentru ca să o presare în jurul Columnei. Totodată, pe tot drumul a împărțit cărți românilor din afara granițelor.

Ultimul kilometru
Pe ultimul kilometru
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
1989- Moartea nu e DEGEABA
Aggiungi didascalia
Zilele astea când se aniversează 24 de ani de la Revoluția română, prin țară au apărut afișe cu trista însemnare ”Decembrie 1989, DEGEABA”. Ba nu, moartea a sute de protestatari nu a fost DEGEABA.

Un articol de Anca MIHAI, jurnalist, ROMAPentru mine, 17 decembrie 1989 nu a fost DEGEABA. Eu mi-am recastigat dreptul la copilarie. Dreptul de a nu sta la cozi interminabile pentru mancare, la intoarcerea de la scoala. Dreptul la a fi considerata o persoana , pe bancile scolii, si nu o cravata rosie cu numar de matricola. Dreptul de a cutreiera Pamantul in lung si lat. Caderea comunismului a adancit prapastia generationala intre copiii Revolutiei si parintii acestora, dar e bine asa.


Nu suport nostalgicii comunismului care scuipa pe mormintele celor care au avut mai multa indrazneala decat ei. Si m-am certat intotdeauna cu ei, oriunde i-am intalnit. Un individ imbracat in blugi si cu celular, in 2000, intr-un tren pe ruta Timisoara- Severin, ar fi vrut sa ma palmuiasca pentru ca l-am numit ipocrit si l-am invitat sa se gandeasca daca ar fi avut o viata mai buna sub regim. Eu, studenta la Timisoara, nu aveam nici celular, dar o mie de vise, pe care eram libera sa le indeplinesc. Libertatea de a alege e o mare responsabilitate, dar E ESENTIALA!


Si am ales, da, sa plec din tara, si stiu ca e usor sa vorbesti de afaraMortilor de la Revolutie nu li s-a facut dreptate, gestul lor nu a fost apreciat si valorizat. Dar sunt icoane care au schimbat istoria, in anonimatul lor.

Pentru mine, nu au murit DEGEABA.Nici urmă de patriotism sau naționalism ori impocrizie în afirmațiile mele. Stau de 8 ani la Roma, nu mă implic în nicio activitate din nostalgie de țară. (Mi-e dor de casă dar asta nu are legătură cu țara). Și mă înfuri de fiecare dată când aud un nostalgic care scuipă pe mormântul studentului, soldatului, cetățeanului de rând care a crezut în ceva și a ieșit nebunește cu pieptul gol în fața gloanțelor. Patetic, știu, dar eu nu am contribuit cu nimic la schimbarea regimului și totuși, mă bucur de efectele ei.


Aveam 9 ani când părinții ne-au trimis de la Severin la sat de teama teroriștilor care, cică, umblau pe străzi. Nimeni nu știa cine erau, ce fețe aveau, dar erau prezente omnipotente. Seara, bunicii mei stingeau lumina pentru ca să nu fim singura casă care ar fi putut atrage atenția teroriștilor. În timpul zilei, priveam la televizor știri despre revoluție și, pentru prima dată, am auzit vorbindu-se într-o altă limbă străină (engleză, franceză) în afară de sârbă și rusă.


Cei nouă ani sub comunism mi-au forțat maturizarea. Părinții mei vorbeau în șoaptă despre deportările la Canal dacă nu colaborau cu Securitatea. Ca și teroriștii, securiștii erau făpturi nevăzute dar prezente peste tot. Nu înțelegeam bine ce se întâmplă dar gândul că tatăl meu ar fi putut lipsi luni întregi de acasă și supus la ”muncă silnică” îmi strângea sufletul într-o menghină.


Și cum să nu te maturizezi când pe umerii tăi de copil atârna rația de carne a familiei. La întoarcerea de la școală fugeam la magazin pentru că se zvonea aprovizionarea. Eram vite comasate într-un rând pentru pui albi și leșinați ce păreau din plastic, pentru un kilogram de costiță afumată și 4 cremvuști de compoziție dubioasă. Situația inumană atingea apogeul când cineva striga ”mașina”. Oamenii împingeau, nu mai conta că erau mame care urlau în apărarea copiilor care se sufocau în mijlocul lor. Și când simțeam presiunea trupurilor care acopereau orice speranță de eliberare, tot ce imi doream era o gură de aer. Obiectivul, tejgheaua albă, scrijelită de cuțite, era singura salvare. Eram animale, care speriate, care înfometate, care sfidătoare.


Și ne întorceam acasă pe întuneric, după o după-amiază de școlar de clasa întâi, aruncată în vânt și obositoare. Numai pentru faptul că băiatul meu nu va trăi aceste experiențe, martirii revoluției nu au murit degeaba. Nu mi-aș fi găsit liniștea dacă în primii ani de școală, ar fi început orele de curs pe întuneric și în frig, memorând înainte de a învăța să scrie, funcțiile false ale Elenei Ceaușescu. Și, dacă ar fi uitat vreuna, și-ar fi luat la palma înghețată rația de rigle de plastic din partea învățătoarei.


Și, la fel ca mine, va avea libertatea de a alege unde să trăiască, ce să învețe, ce să lucreze. Evident, cu efort și cu respirația concurenței in ceafă, așa cum se întâmplă în societățile capitaliste.

Dar e tot mai bine decât cu aripa morții a securității, personificată de vecini, rude, prieteni sau iubite.

ROMA 18/12/2013
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Româncă fără carnet, a accidentat cinci oameni la Roma
După ce a lovit alte vehicule, mașina a intrat în mulțimea de pasageri care aștepta autobuzul.O femeie a fost dusă cu cod roșu la Pertini.
Accident grav sâmbătă 8 decembrie la Roma, pe via Palmiro Togliatti, la puțin după ora 18. O mașină, Audi model TT, mai întâi a lovit câteva vehicule și apoi a intrat în pietonii care în acel moment așteptau autobuzul în stație. în total au fost rănite cinci persoane.
Accidentul a avut loc imediat după intersecția cu Prenestina. După accident, persoana care se afla la volan a fugit, iar proprietarul mașinii a denunțat furtul mașinii la jumătate de oră după accident.

A doua zi, s-a predat o româncă de 25 de ani, Ionela Diplescu, iubita unui italian de 23 de ani, Andrea Sassi, fiul proprietarului mașinii care a produs accidentul.
Tânăra, însoțită de avocatul său, s-a predat agenților municipali. "Eram la volanul mașinii a spus -după impact mi-a fost frică și am fugit. Împreună cu mine erau alte două persoane, un băiat și o amică de-a mea, dar în acea seară și ei au fugit".

Torino, urmărit de poliție, a avut un accident mortal

Femeia, fără permis de conducere, rezidentă la Bagni di Tivoli, unde
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Raiduri anti-imigranți la periferia Romei. ”Să mergem să-i facem felul unui bengalez"
Tineri simpatizanți de extremă-dreapta, "îndoctrinați în sediile Forța Nuova, cred că duc o cruciadă", a declarat un avocat. "Camarazi, acțiune! Să mergem să-i facem felul unui bengalez…". Cu îndemnuri de acest fel ar începe raidurile anti-imigranți ale tinerilor simpatizanți de extremă-dreapta la periferia romană Torpignattara.
"Negru murdar, întoarce-te la tine acasă", muzician accidentat, insultat și bătut
Printre victime, care nu denunță întotdeauna agresiunile, sunt mulți cetățeni din Bangladesh, comunitate numeroasă în cartier. Justificarea? Un fel de cruciadă împotriva imigrației.Modalitățile de vânare a străinilor, în vogă în Capitală sunt descrise de La Repubblica. Potrivit cotidianului, înainte de a pleca în ceea ce ei numesc "Bangla tour", huliganii se reunesc în fața sediilor Forza Nuova, precum cel de la numerele 52 și 54 din cartierul Appio.

În articol se amintește bătaia aplicată unui minor bengalez, de către doi romani, de 19 și 16 ani, în noaptea de 18 mai la Torpignattara. Cei doi l-au bătut la sânge pe băiatul străin, însoțind loviturile cu insulte rasiste. Massimiliano Scaringella, avocat apărător al agresorului minorului, arată cu degetul către ceea ce definește "o adevărată îndoctrinare".
Elev marocan bătut în fața școlii de un român și doi moldoveni
"Asistatul meu povestește
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Îngrijitoare româncă ieșită din minți, surprinsă când o bătea pe bătrâna asistată ...
Vecinii înspăimântați de urlete au chemat carabinierii care au găsit-o pe femeie ieșită din minți în timp ce lovea bătrâna de 85 de ani. Carabinierii de la nucleul Radiomobil al Companiei din Viterbo au arestat-o pe I.F., de 54 ani româncă, de mai mulți ani în Italia, îngrijitoare, pentru rele tratamente, vătămare corporală și violență privată.
Intervenția carabinierilor a fost cerută de vecinii victimei, S.R., de 85 de ani, văduvă care locuiește într-un apartament de pe via Santa Maria Nuova, la Viterbo, alarmați de urletele care proveneau din locuința bătrânei femei.

Două românce, arestate pentru că ar fi sustras 80000 de euro de la bătrana asistată

Imediat ce au sosit la fața locului, reușind să intre în apartament pentru că ușa de la intrare era întredeschisă, au dat peste o scenă teribilă: în interiorul băii îngrijitoarea româncă, pradă unei stări de agitație puternică, își așezase asistata, care nu se poate deplasa fiind afectată de mai multe boli, în vană și, după ce a blocat-o acoperind-o cu un scaun și diferite alte obiecte, o lovea în mod violent cu palmele și o înjura.

Nu a chemat ambulanţa pentru bătrâna asistată: “badante” arestată

Străina, surprinsă de carabinierii din subordinea maiorului Raffaele
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
New York Times: Cea mai "fierbinte" maşină din Europa este Dacia, fără ...
Cea mai "fierbinte" maşină din Europa este Dacia, scrie New York Times (NYT), iar analiştii citaţi de publicaţie spun că marca românească are monopol pe piaţa europeană a automobilelor low-cost, poziţie asigurată pentru următorii 3-5 ani având în vedere că rivalii Renault nu ştiu cum să reacţioneze.

Federico Faverio, un italian îndrăgostit de România: “Teza mea de licență despre Dacia”

Oferind automobile care "îşi fac treaba" la preţuri mici, de la 7.700 euro cu tot cu taxe, Dacia şi-a făcut loc într-o Europă afectată de incertitudini eonomice şi şomaj ridicat, notează New York Times, citată de Mediafax, care face referire la datele privind înmatriculările de autoturisme noi din Uniunea Europeană din primele 11 luni ale acestui an, publicate marţi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.

Vânzările Dacia în UE au crescut cu 21,1% în primele 11 luni din 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 260.500 de unităţi. Singurele mărci care se apropie de acest ritm de creştere sunt Mazda şi Jaguar, care au avansat cu 15,6% fiecare, însă cu un volum al vânzărilor mult mai mic, de 130.300 automobile în cazul mărcii japoneze, respectiv 24.600 pentru autoturismul britanic.
Cota de piaţă a mărcii româneşti în UE
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Papa Francisc și-a felicitat echipa de suflet, San Lorenzo, după victoria din campionatul de ...
Papa Francisc a felicitat echipa sa de suflet, San Lorenzo de Almagro, pentru câștigarea titlului de campioană a Argentinei la fotbal, primind cu această ocazie o replică a cupei cucerite de favoriții săi, pe care a ridicat-o cu mândrie, pentru ca toți cei prezenți să o poată vedea, anunță Agerpres.
O delegație a clubului argentinian, compusă din conducători și jucători s-au întâlnit cu Suveranul Pontif pe treptele catedralei Sfântul Petru de la Vatican, la finalul audienței generale de miercuri.Oaspeții i-au oferit, pe lângă replica trofeului de campioană, și un tricou roș-albastru al clubului din Almagro, având pe spate inscripționate cuvintele: "Francisco Campeon", la o zi după ce Sfântul Părinte a împlinit vârsta de 77 ani.

San Lorenzo, club al cărui fan înregistrat a fost cardinalul Jorge Mario Bergoglio, actualul papă, a câștigat duminică Turneul Inițial al campionatului argentinian de fotbal. Fostul arhiepiscop de Buenos Aires s-a referit de mai multe ori, în trecut, la titlul din 1946, cucerit de marea echipă San Lorenzo, când actualul papă era doar un copil, pe faimosul stadion al Vechiului Gazometru, unde venea împreună cu tatăl său să vadă meciurile "Ciclonului", supranumele grupării din Almagro.
Miercuri, Papa Francisc a ținut ultima sa audiență generală
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Dan Diaconescu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis condamnarea omului de afaceri Dan Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de şantajarea mai multor persoane printre care şi a primarului comunei arădene Zărand.
La ultimul termen de judecată, procurorul anticorupţie a cerut nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu. Alături de Dan Diaconescu a fost condamnat şi realizatorul de programe OTVDoru Pârv, la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj, dar şi jurnalistul Mitruş Ghezea la doi ani şi şase luni de închisoare, tot pentru şantaj.

Dan Diaconescu prins cu minciuna, nu emite de la Vatican

De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la Dan Diaconescu a sumei de 4.500 euro, echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii. Mai mult, Diaconescu şi Dorel Pârv sunt obligaţi să îi plătească lui Florin Moţ suma 30.000 euro şi 42.000 lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă dobânda calculată de la data de 01.07.2009 până la data plăţii efective, dar şi 10.000 euro daune morale.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Pe 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au
Citeşte mai mult...
Visit Website
Share on Google PlusTwitterFacebookLinkedInBufferFacebookCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG