Dr Olivier Vrins, de la Altius Lawyers, a arătat că ACTA include dispoziții pentru transpunerea regulilor cu respectarea drepturilor fundamentale precum libertatea de exprimare și libertatea de a avea un proces cinstit. Conform dumnealui, „drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni nu sunt în pericol din cauza ACTA“.
Libertățile civile
„Extrem de importantă este idea proporționalității în echilibrarea drepturilor fundamentale care intră în conflict, în acest caz dreptul la proprietatea intelectuală și dreptul la viața privată, libertatea de exprimare și de informare. Trebuie să se prevadă anumite excepții și limite la proprietatea intelectuală“, a arătat domnul Vrins.
Rupert Schlegelmilch, de la Direcția Generală pentru comerț a Comisiei Europene, a arătat că instituția sa a examinat îngrijorările legate de drepturile civile, spunând însă că acestea nu sunt fondate. „Proprietatea intelectuală este proprietate, dar nu numai. Sunt importante și viața privată și accesul la internet. Credem că tratatul a găsit un echilibru corect în acest sens“.
Conform domnului Schlegelmilch, ACTA nu impune un nou standard. „Nu intră nimic nou în vigoare. Ce este legal rămâne legal, ce este ilegal rămâne ilegal“, a spus dumnealui.
Medicamentele generice
Dr Meir Pugatch, de la Universitatea din Haifa, a arătat că ACTA nici nu blochează accesul la medicamentele generice, nici nu îl facilitează. ACTA se referă la „medicamentele contrafăcute și cele sub standarde, care ar putea fi nocive pentru sănătate. Medicamentele generice sunt legitime“, a spus dumnealui în cadrul seminarului de la Parlamentul European. Conform domnului Schlegelmilch, „țările în curs de dezvoltare vor putea continua să cumpere medicamente generice la fel ca înainte“.
Raportorul David Martin (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), de la comisia pentru comerț internațional, a spus că sunt necesare mai multe informații despre ACTA. „Cum vor defini agențiile de frontieră medicamentele contrafăcute, prin comparație cu cele generice, deoarece majoritatea acestora ajung la graniță împachetate și etichetate ca cele originale?“, a întrebat dumnealui.
„Un proverb englez spune că diavolul se află în detalii. Problema ACTA este opusă, diavolul se află în lipsa detaliilor. Lipsesc informațiile în multe din domeniile asupra cărora trebuie să luăm o decizie în final“, a adăugat raportorul David Martin.
Sursa : © Uniunea Europeană, 2012 - PE