taxe.
Ca urmare a crizei, datoria publică la nivelul celor 27 de state membre UE, care reprezenta mai puțin de 60% din PIB în 2007, a crescut la 80% în anii următori. Statele membre au alocat 4.600 de miliarde de euro pentru planurile de salvare a sectorului financiar în timpul crizei. Sectorul financiar se bucură de un avantaj fiscal de aproximativ 18 miliarde de euro pe an ca urmare a scutirii de la TVA a serviciilor financiare.
Propunerea Comisiei
Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat o propunere de taxă pe tranzacțiile financiare, aplicabilă în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Taxa ar urma să se aplice tuturor tranzacțiilor cu instrumente financiare care au loc între instituții financiare, atunci când cel puțin una dintre părțile tranzacției este situată în UE.
Conform propunerii Comisiei, ar urma să se aplice o taxă de 0,1% în cazul acțiunilor și al obligațiunilor și o taxă de 0,01% în cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Prin această măsură, s-ar putea colecta anual aproximativ 57 de miliarde de euro.
O nouă sursă de venit pentru bugetul UE
Prin introducerea unei noi taxe pe sectorul financiar, instituțiile financiare ar participa la acoperirea costului redresării economice. Propunerea arată că cetățenii europeni au suportat costul vastelor planuri de salvare vizând sectorul financiar, finanțate din taxele plătite de contribuabili.
În plus, un cadru coordonat la nivelul UE pentru taxa pe tranzacțiile financiare ar contribui la consolidarea pieței unice a UE, contribuind la reducerea denaturărilor concurenței de pe piața unică, vor descuraja tranzacțiile riscante și vor completa măsurile de reglementare vizând evitarea unor viitoare crize.
Conform propunerii, veniturile generate de taxă ar fi împărțite între UE și statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca o resursă proprie a UE, ceea ce ar permite reducerea contribuțiilor naționale la bugetul UE.
Votul în comisie este programat pe 25 aprilie, iar cel în plen pe 16 iunie.
Sursa : © Uniunea Europeană, 2012 - PE