De ce există încă în UE diferențe de remunerare de 16%-17% între femei și bărbați la 50 de ani de la introducerea legislației pentru eradicarea acestora?“, întreabă raportoarea slovacă Edit Bauer, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Doamna Bauer ne-a vorbit într-un interviu despre principala temă a Zilei internaționale a femeii de anul acesta.
Care sunt consecințele diferențelor de remunerare între femei și bărbați?
Statisticile arată că diferențele de remunerare între femei și bărbați cresc odată cu vârsta. Femeile suportă consecințele până la moarte. Diferențele există și la nivelul pensiilor, iar femeile în vârstă riscă mai mult decât bărbații să ajungă în sărăcie.
În țările în care diferențele sunt mai mici, rata nașterilor este mai mare. Așadar lipsa egalității influențează tendințele demografice pe termen lung.
Diferența de remunerare între femei și bărbați nu ține doar de drepturile omului, ci este și o chestiune economică. Are consecințe asupra competitivității în sectoarele unde numărul femeilor angajate este mai mare decât cel al bărbaților.
Ce trebuie schimbat?

Bărbații au salarii mai mari chiar și în sectoarele unde predomină femeile. Segregarea orizontală și verticală a sectoarelor economice ține de structura economică, dar și de cultură și abordarea maternității de către societate. Este surprinzător faptul că mai multe femei decât bărbați au diplome universitare.
Statisticile arată că la începutul carierei, tinerele sunt mai bine plătite decât tinerii. Diferențele apar când femeile se întorc în câmpul muncii după un concediu de maternitate. A venit timpul să schimbăm această abordare a maternității și să examinăm locul paternității în societate.
Care sunt propunerile concrete ale raportului dumneavoastră și cum poate ajuta UE la rezolvarea acestei probleme?
Nu ne putem aștepta ca o schimbare în legislația UE să schimbe profund situația. Toată lumea ar trebui să participe la schimbarea acestei mentalități. La Parlamentul European nu avem decât instrumentul legislativ. Dar mă întreb: de ce există încă în UE diferențe de remunerare de 16%-17% între femei și bărbați la 50 de ani de la introducerea legislației pentru eradicarea acestora? Trebuie să examinăm legislația pentru a vedea de ce nu este atât de eficientă ca cea din alte domenii.
Ar trebui să impunem sancțiuni. Există exemple bune de blocare a privilegiilor provenite din achizițiile publice și fondurile europene pentru cei care încalcă legile privind remunerarea egală a femeilor și bărbaților.
Sistemul de salarii trebuie să fie mai transparent. Există o propunere pentru publicarea structurii salariilor o dată pe an. Trebuie să dăm mai multă putere organelor care sprijină egalitatea, pentru ca acestea să-i poată ajuta pe cei care sunt discriminați. Acestea ar trebui să aibă puterea de a impune sancțiuni.
Dacă ați avea un mesaj pentru Ziua internațională a femeii 2012, care ar fi acela?
A venit timpul să trecem de la legislație la practică și să punem capăt diferenței de remunerare între femei și bărbați.
REF. : 20120223STO39239