luni, 4 noiembrie 2013

Romani si romi in strainatate

În multe orașe din Italia, romii sunt printre problemele cele mai acute. la Vicenza, Mestre, Verona, Treviso, acum și la Bologna, unde primarul vrea să aducă armata, romii sunt cap de afiș.Și în 99% din cazuri sunt prezentați drept români, chiar dacă nu toți romii sunt români. Din această cauză, de ce să nu o recunoaștem deschis, imaginea românilor are de suferit, nu numai în Italia, ci în toate țările unde sunt comunități mari de români și romi. Am încercat să aflăm ce spun românii din Italia despre romii de aici...(continuare)

Noi și romii

"Au mai multe drepturi decât noi"
Alexandra Răileanu, 26 de ani, asociat la atelierul de tâmplărie și restaurare mobilier "Avart" Torino, nu angajează romi: «Ni s-a propus din partea unei asociații să angajăm țigani în atelierul nostru de tâmplărie. Am refuzat categoric.
Sunt țigani cu cetățenie româna care nu se integrează în comunitățile unde trăiesc și e normal să ne deranjeze comportamentul lor. Ca orice grup minoritar, țiganii se simt discriminați, dar nu fac nimic pentru a schimba situația. În ultimul timp grupul lor minoritar a devenit un grup special și au ajuns să aibă mai multe drepturi decât noi.

Romii asediazăCiteşte mai mult...

Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Poveste emoționantă în Sardegna: un muzicant de stradă român a primit cadou 36 de chitare
O poveste emoționantă s-a petrecut în Sardegna, la Sassari. Pentru cei care trec prin apropiere de Emiciclo (zona centrală din Sassari), muzicantul român a devenit o prezență deja familiară.
Mulți sassarezi au observat de câteva luni un vagabond care câștigă ceva mărunțiș cântând la chitară în apropiere de chioșcul de ziare de la Emiciclo, în apropiere de capătul de linie din Sirio.
"Este o persoană educată și liniștită povestesc voluntarii de la Guardian Angels care ca multe altele a sosit în orașul nostru în căutarea unei vieți mai bune. Acel miraj nu s-a concretizat niciodată și unicul remediu devine arta de a se descurca".

În urmă cu câteva zile, în timp ce dormea, chitara i-a fost furată: practic i-au luat unica sursă de întreținere.
Asociația Guardian Angels din Sassari, care îl cunoaște și îl ajută de când a sosit la Sassari, a adresat un apel, în paginile ziarului Nuova Sardegna, celor care ar putea să-l ajute donându-i o chitară pe care poate nu o mai folosesc cum deseori se întâmplă.
"Un instrument fără multe pretenții, cu siguranță nu de valoare foarte mare, dar care i-ar folosi bietului cântăreț pentru a continua să-și câștige traiul evitând să cerșească la semafoare".
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Muncitor român de 28 de ani, mort la locul de muncă, organele sale au salvat patru italieni
A căzut de pe un acoperiș în timp ce lucra cu alți colegi. Nu a fost nimic de făcut. Colegii și rudele i-au respectat voința: să i se doneze organele în caz de nenorocire. Era donator înscris la Aido, asociația italiană de donatori de organe.
A spus mereu că ar fi vrut să i se preleveze organele atunci când viața sa, din mii de motive diferite, ar fi ajuns la sfârșit. Și așa a fost pentru P.R., un muncitor român de 28 de ani, rezident în localitatea Gualdo Tadino care nu a reușit să supraviețuiască după un accident de muncă înspăimântător.

Miercuri 16 octombrie a căzut de la o înălțime de șase metri de pe acoperișul unei fabrici: lucra cu colegii săi pentru a schimba o parte din vechiul acoperiș. Impactul cu solul a fost tragic. A suferit un "traumatism cranian important" și fracturi multiple în mai multe părți ale corpului.
Mai întâi cursa la spitalul din Branca și apoi cea și mai disperată la Perugia. Dar în dimineața de 18 octombrie deja nu mai avea nicio posibilitate să-și revină.
Prelevarea organelor potrivit biroului de presă a spitalului a fost coordonată de directorul Structurii Complexe de Chirurgie generală, Paolo
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Îngrijitoare românce decedate în Italia

Îngrijitoare călcată de o mașină

Îngrijitoarea româncă Olimpia Leahu, de 54 de ani, lovită de o mașină în timp ce era pe bicicletă la Pontevigodarzere (Padova), a decedat la spital după două zile. Femeia, care traversa pe bicicletă o trecere de pietoni, a fost centrată de un Opel Astra, condus de C.P. din Padova.
Olimpia Leahu a suferit leziuni multiple și a fost internată în stare foarte gravă. La fața locului au intervenit pentru cercetări agenții municipali care vor trebui să stabilească responsabilitățile pentru impactul devenit mortal.

Îngrijitoare ucisă de un infarct

A murit, afectată de un infarct care nu i-a lăsat cale de scăpare, în timp ce îngrijea o bătrână. Astfel și-a pierdut viața o îngrijitoare româncă de 47 de ani, Ghița Chircă. Tragedia s-a produs la Maserada (Treviso), în interiorul locuinței bătrânei.
Victima sosise la Maserada cu o săptămână înainte, după ce a lucrat o perioadă mai lungă la Milano.
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Dezavantajele muncii fără forme legale. Iată ce riscați dacă munciți la negru în Italia
Ambasada României în Italia avertizează cetățenii români cu privire la dezavantajele muncii fără forme legale.
Persoanele care lucrează "la negru" se expun următoarelor riscuri:
  • nu se pot înscrie la Registrul de evidență a populației (Anagrafe) pentru motive de muncă, întrucât nu dețin un contract de muncă legal;
  • - sunt lipsite de protecție socială; nu beneficiază de prestațiile oferite de sistemul de securitate socială: alocația pentru nucleul familial, indemnizația de maternitate (în cazul femeilor), ajutorul de șomaj, pensia (neincluderea în stagiul de cotizare a perioadei lucrate), asistență medicală (în natură) în caz de boală, etc.;
  • - au retribuții și drepturi reduse față de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil;
  • - nu le sunt respectate programul de lucru și timpul de odihnă legal;
  • - sunt angajate sub nivelul de calificare și pregătire;
  • - există o instabilitate crescută a locului de muncă;
  • - există riscul să nu fie asigurate măsuri de protecție și securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă soldate în anumite cazuri cu decesul victimelor;
  • - pot întâmpina dificultăți foarte mari în a obține recunoașterea drepturilor cuvenite în urma muncii prestate și în a reclama angajatorul pentru nerespectareaCiteşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Taxe multe, sărăcia omului. Guvernul Ponta măreşte birurile
Executivul Victor Ponta are nevoie urgentă de bani pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Întrucât Guvernul nu a strâns banii pe care îi prognoza la începutul lui 2013 şi a ieşit pe minus cu 3,8 miliarde de lei, dar şi pentru că anul electoral 2014 are nevoie de un buget care să îi asigure reuşita, premierul a găsit soluţia: mai multe taxe.
Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei noi taxe pe carburanţi. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care spune însă că banii încasaţi astfel vor fi folosiţi numai pentru infrastructura rutieră. Taxele reprezintă, momentan, 49% din preţul la pompă al benzinei şi circa 45% din cel al motorinei. Noua taxă ar scumpi litrul de carburant cu 10%, dar va avea efect şi asupra costurilor de transport al mărfurilor şi, implicit, asupra costurilor finale ale produselor, în supermarket. Altfel, spus activitatea economică av fi redusă.
22% impozit pe salarii
În căutarea de noi resurse financiare, guvernul condus de Victor Ponta analizează posibilitatea măririi bazei de impozitare de la 16% (cota unică) la 22%. Deşi este doar o propunere, ipoteza vehiculată i-a revoltat atât pe patroni cât şi pe salariaţi.
Propunerea măririi cotei unice de la 16% la
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG
Costi Ioniţă s-a stabilit în SUA şi colaborează cu artişti celebri
În urmă cu 15 ani, Costi Ioniţă, în vârstă de 35 de ani, făcea parte din trupa Valahia şi compunea manele. Acum stă mai mult în SUA, se plimbă prin Miami şi lucrează cu cei mai tari compozitori. Cea mai recentă colaborare o vizează pe Beyoncé, artistă extrem de cunoscută în toată lumea.
Şirul colaborărilor celebre ale lui Ioniţă a început când Bob Sinclair a vizitat România. „Un bun prieten m-a recomandat, i-am trimis o piesă de-ale mele care i-a plăcut, spunându-mi că doreşte să fie single-ul care să promoveze albumul lui "Made in Jamaica". I-a trimis piesa lui Shaggy care a înregistrat-o imediat, plăcându-i şi lui. În două luni am fost cu toţii la Mia¬mi, la filmarea videoclipului "I Wanna", a spus Costi Ioniţă.
Solistul a mărturisit că nu l-a crezut mai nimeni la început, iar de atunci nu mai vorbeşte despre proiectele lui viitoare. „Nu mai spun înainte. Ce se va întâmpla cu Beyonce veţi vedea la momentul potrivit. Am fost primul om de muzică din România care a avut o colaborare la nivel mondial. Veţi vedea ce surprize urmează, nu mai vorbesc înainte".
Citeşte mai mult...
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG

YESTERDAY

Miting uriaș la Chișinău pro UE. Moldovenii susțin aderarea țării la Uniunea Europeană
Peste 100.000 de moldoveni au ieșit duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău pentru a susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
miting chisinau UEPropaganda rusă din Republica Moldova a primit duminică o lovitură grea. Peste 100.000 de moldoveni s-au adunat în centrul Chișinăului ca să-și manifeste dorința de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mitingul uriaș de azi, contrazice propaganda rusă care care spunea că moldovenii vor spre Rusia, şi nu spre Europa.
Este cea mai mare manifestaţie de stradă din ultimii zece ani, peste aşteptările liderilor pro-occidentali, organizatorii acestui eveniment. Liderii unionişti au cerut tuturor celor care sunt cu gândul la România să se afle în stradă. Îndemnul a fost adresat zecilor de mii de români basarabeni care anul trecut au cerut pe străzile din Chişinău Unirea celor două state româneşti.
Piaţa de la Chișinău a fost plină de steagurile României, ale Republicii Moldova şi ale Europei, prin mesajul comun pe care îl poartă, este dominată de un imens steag tricolor, steag aparţinând României şi de zeci de mesaje unioniste din care cel mai răspândit este unul simplu „Vrem Unirea”.
Evenimentul a avut loc la iniţiativa celor trei partide din coaliţia de guvernare şi a fost boicotat de comunişti.
Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost neîncăpătoare pentru zecile de mii de moldoveni veniţi din toate colţurile ţării.
Noul acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană prevede cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate, în domeniul Justiţiei, precum şi cooperarea pe plan economic şi financiar. Documentul urmează să fie semnat la summitul parteneriatului estic organizat la Vilnius, în Lituania, la sfârşitul acestei luni.
La miting s-a citit și un document intitulat „DECLARAŢIA DE LA CHIŞINĂU” care cuprinde:
Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi astăzi, 3 noiembrie 2013, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în ajunul Summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius şi cu prilejul acestui eveniment istoric pentru ţara noastră,
Fiind în număr de circa o sută de mii, reprezentând toate regiunile şi comunităţile locale din Republica Moldova, societatea civilă, mediul academic şi cel de afaceri, uniunile de creaţie, sfera bugetară, populaţia de la sate şi din oraşe,diaspora, generaţia tânără, cea activă şi cea a oamenilor în etate, femeile şi bărbaţii din toate grupurile etnice şi confesionale ale țării,
Răspunzând Apelului lansat de conducerea Republicii Moldova, de Coaliţia ProEuropeană aflată la guvernare, şi care este susţinut de personalitățilereprezentative ale elitei naţionale şi ale grupurilor principale, care formează societatea moldovenească,
Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor.
Reamintim că Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent şi a urmat-o consecvent pe parcursul evoluţiei sale. În noiembrie 1994, Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Cooperare şi Parteneriat, în februarie 2005 – Planul de Acţiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie a.c., urmează să parafeze Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, un pas crucial pentru viitorul prosper al țării, după care va urma semnarea acestui document important.
Ne angajăm, ca membri ai societăţii moldoveneşti, fiecare în activitatea sa şi în comunitatea din care face parte, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.
Conștientizăm că acest moment major ne cere să fim solidari și hotărâţi în alegerea noastră. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro Europeană de guvernare, dar şi întregii clase politice moldoveneşti să dea dovadă de unitate și maturitate – în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în numele intereselor cetăţenilorRepublicii Moldova de a beneficia de condiţii civilizate de trai, de drepturi şi libertăţi fundamentale, de securitate economică şi socială, proprii unui stat de drept şi democratic.
Salutăm politicile statului orientate spre asigurarea unei justiţii echitabile şi accesibile, a supremaţiei legii şi a egalităţii tuturor în faţa ei, a combaterii fenomenelor negative care blochează dezvoltarea ţării, a modernizării serviciilor publice pentru cetăţeni şi a asistenţei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Ceremeradicarea definitivă a flagelului corupției şi finalizarea reformelor cu rezultateconcrete, care să aducă beneficii clare cetăţenilor și să asigure progresul întregii societăți.
Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe, săvalorifice oportunităţile de a diversifica pieţele de export pentru produsele moldoveneşti şi să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării.
Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat Republicii Moldova de către partenerii noştri externi, în această perioadă. Solicităm Parlamentului și Guvernului să onoreze pe deplin încrederea partenerilor noștri şi angajamentele asumate de-a lungul anilor de Republica Moldova de a ne ralia la valorile și standardele europene.
Viitorul Republicii Moldova se decide acum! Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Aşa să ne ajute Dumnezeu! Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 3 noiembrie 2013.
The post Miting uriaș la Chișinău pro UE. Moldovenii susțin aderarea țării la Uniunea Europeanăappeared first on exclusivNews.
Visit Website
TwitterFacebookLinkedInBufferMailCustom Sharing Tool
Evernote 
MARI
+TAG