miercuri, 17 aprilie 2013

Il Giornale visează români clandestini

Il Giornale visează români clandestini:
Într-un articol apărut în cotidianul ”Il Giornale”, la începutul acestei săptămâni, cititorii sunt informaţi despre tentativa de furt a doi români, la o stație de metrou din Milano.Ziaristul italian descrie cu lux de amănunte despre fapta românilor, iar în finalul articolului specifică faptul că cei doi erau "clandestini", ignorând faptul că cetăţenii români au dreptul la libera circulaţie pe teritoriul statului italian, neavând nevoie de viză sau un permis de şedere.Dealtfel, cuvântul "clandestin"apare mare şi în titlul articolului.
Am mai citit destul de des după 2007 despre "români extracomunitari" în presa italiană, dar niciodată despre români clandestini.
Ignoranţa jurnalistului a făcut ca de la extracomunitari să fim retrogradaţi la clandestini.
Asta nu scuză însă tentativa de furt a celor doi. Victimele, doi bărbaţi, italieni, unul de 33 de ani şi altul de 39 de ani.
În timp ce încercau să-şi cumpere bilete de metrou, cu o bancnotă de 50 de euro, de la unul dintre distribuitoarele automate, unul dintre cei doi români s-a apropiat şi a smuls bancnota.
În încercarea de a scăpa a fost însă prins de un grup de persoane aflate în apropiere. Cel de-al doilea român, Mustafa Riza Retivan, 33 de ani, a încercat la rândul său

Citeşte mai mult...