marți, 30 aprilie 2013

Interzis cheagul românesc pentru mozzarella italiană

Interzis cheagul românesc pentru mozzarella italiană:
Guvernul Monti a consacrat una dintre ultimele sale intervenţii regiunii Campania, adoptând o nouă normă anti-fraudă privind mozzarella. Aceasta prevede ca în aceeaşi instalaţie să fie procesat numai lapte certificat din Campania. Prin urmare, nu este admis nici cel din Valea Padului şi nici cheaguri congelate din România, relatează La Repubblica.
Fabricile de produse lactate păstrează marca ''Mozzarella Dop'' (Denominazione di origine protetta, denumire de origine protejată), chiar dacă produc şi alte tipuri de brânzeturi, dar trebuie să folosească doar lapte din Campania. Norma este destinată să protejeze o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro pe an.
Informaţia, provenită de la Roma, este aşteptată de 1.800 de fabrici din Campania, care asigură 20.000 de locuri de muncă, şi unde sunt exploatate 380.000 de bivoliţe. Mozzarella este primul produs la export cu 71.000 de tone.
Polemica a izbucnit cu o lună în urmă, atunci când guvernul a relansat un decret din 2008, semnat de fostul ministrul al agriculturii, Luca Zaia, măsura fiind apreciată drept un ''truc'' al Nordului, care a sperat întotdeauna să obţină marca Dop, ce pedepseşte Sudul. Au existat încălcări, folosindu-se lapte provenit din Valea Padului sau din Europa de Est, plătit între

Citeşte mai mult...